Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozba pre Rusko: Tento muž vraj môže rozvrátiť celé hospodárstvo krajiny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruský farmár, ktorý sa pokúšal uviesť do obehu vlastné peniaze, koliony, pomenované po rodnej dedine Kolionovo v okolí Moskvy, sa má dnes postaviť pred súd. O kurióznom prípade informovali ruské médiá. Farmár svoj počin vysvetlil tým, že vraj štát "kašle na roľníkov", a tak tí si musia pomôcť sami.

Prečítajte si aj: Brutálne VIDEO nehody: Ruská prominentka nechala zomierať ženy na chodníku, do väzenia nepôjde!

Prokurátor žiada od súdu, aby Michailovi Šljapnikovi tlačenie a šírenie vlastnoručnej náhrady rubľov zakázal čoby hrozbu pre platobný systém a monopol štátu na emisiu peňazí. Koliony, ktorých si farmár vytlačil 20.000, vraj tiež "dezorientujú obyvateľstvo v podmienkach ekonomickej krízy".

Sám podnikateľ sa obhajuje, že koliony vymyslel, aby zlepšil kvalitu života v dedine. Dlžník, ktorý si odoberie jeho tovar a nezaplatí, mu dlhuje v kolionoch, ktorým nasadil kurz jeden kolion za päťdesiatku rubľov. Čiže nejde o menu, ale o zmenky fyzickej osoby. Nikoho ale vraj nenúti, aby si koliony zaobstaral, dlhovať mu možno aj v rubľoch.

Avšak podľa prokurátora koliony plnia funkciu peňazí, pretože ich možno považovať za vyjadrenie ceny, možno ich zbierať aj nimi platiť, ale na rozdiel od riadnych peňazí sú emitované svojvoľne.

Podľa Šljapnikova sa možno len čudovať, že sa nesťažuje centrálna banka, ale prokuratúra. "Žiadna nepríjemnosť to nie je, skôr je to celkom zaujímavé, zábavné a nečakané," povedal rádiu Govorit Moskva. "Ak ma odsúdia ako hrozbu štátu, bude to znamenať, že jeden roľník rozvrátil hospodárstvo Ruska. Na čom potom spočíva? Ak rozhodnú, že som v práve, potom to bude znamenať, že každý podnikateľ si môže tlačiť vlastné peniaze," poznamenal.

Koliony podľa neho vznikli, pretože štát neplní svoju úlohu v poľnohospodárstve. "Ak štát nedokáže nájsť peniaze pre výrobcov v poľnohospodárstve, museli sme sami nejaký nástroj vymyslieť," vyhlásil. Anarchizmus podľa neho síce nemožno vybudovať ako štátne zriadenie, ale v malom spoločenstve celkom funguje - a "nezasahovanie štátu je oveľa lepšie ako jeho dusivé objatie".

Koliony podľa serveru newsru.com nie sú jedinou farmárovou extravaganciou. V minulosti napríklad zakázal úradníkom vstup na svoje pozemky, ak si neprinesú osvedčenie z psychiatrickej liečebne s fotografiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu