Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na mori uviazlo v lodiach asi 8000 utečencov: EÚ predstavila plán riešenia krízy s migrantmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR – Takmer 8000 utečencov z Bangladéša a Barmy, väčšinou Rohingyov, uviazlo v Bengálskom zálive na preplnených vratkých lodiach, ktoré už opustili pašeráci ľudí. Imigranti mieria do Malajzie a Indonézie, obe krajiny už však vyhlásili, že ich neprijmú a nedovolia im pristáť pri ich pobreží. Niektorí utečenci sú na mori už niekoľko týždňov. Mnohí nemajú čo jesť ani piť, ďalší potrebujú lekársku pomoc.

"Nechcem, aby sem prišli. Nie sme pripravení prijať takýto počet," denník The Guardian takto citoval námestníka malajzijského ministerstva vnútra Wana Džunajdího Džafara, podľa ktorého jeho krajina použije proti utečencom "prísne prostriedky". Tých, ktorým sa podarilo dostať do Malajzie, podľa neho vyhostia. Malajzia imigrantom pomôže len v prípade, že sa bude ich loď potápať. Malajzijské úrady už plánujú stretnutie s predstaviteľmi barmského a bangladéšskeho veľvyslanectva s cieľom riešiť túto situáciu.

Skupina asi 600 utečencov dorazila v nedeľu na štyroch člnoch k indonézskej provincii Aceh, ďalších 1158 sa priplavilo cez víkend na troch lodiach k turistickému ostrovu Langkawi na severe Malajzie. Už v pondelok však indonézska pobrežná stráž odvrátila jednu loď s utečencami a poslala ju do Malajzie. Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadril znepokojenie nad rozhodnutím Malajzie a Indonézie neprijímať utečencov. "Vyzývame krajiny v regióne, aby sa zachovali zodpovedne a zabránili humanitárnej kríze," uviedla UNHCR. 

Utečenci pochádzajú z Barmy, ktorá Rohingyom dlhodobo odmieta priznať občianske práva. V dôsledku tohto stavu ich v posledných rokoch utieklo už skoro 150 000. Pridávajú sa k nim aj Bangladéšania, ktorí unikajú pred chudobou. Donedávna utekali cez Thajsko, kde ich často pašeráci dlhodobo zadržiavali v táboroch v džungli. Thajské úrady však zintenzívnili boj proti pašerákom ľudí, takže mnoho utečencov zvolilo nebezpečnejšiu cestu po mori do Malajzie.

Sedem utečencov zamrzlo pri pokuse prekročiť hranicu z Iránu 

Šesť detí a žena zamrzli pri pokuse o ilegálne prekročenie hranice z Iránu do Turecka. Informovala o tom dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu a následne agentúra AP. Ďalších 13 migrantov hospitalizovali, päť z nich je v život ohrozujúcom stave. Agentúra Anadolu dodala, že títo ľudia patrili do skupiny 33 migrantov, ktorých našli tureckí vojaci neďaleko tureckého mesta Caldiran, v blízkosti hranice s Iránom. Súkromná tlačová agentúra Dogan uviedla, že migranti pochádzajú z Afganistanu a cestovali v daždi so snehom a v mrznúcom daždi.

EÚ predstavila nový pracovný program na riešenie krízy s migrantmi 

Európska komisia (EK) dnes predstavila európsky migračný program, v ktorom načrtla okamžité opatrenia na riešenie krízovej situácie v oblasti Stredozemného mora, ako aj kroky, ktoré treba prijať v nasledujúcich rokoch s cieľom lepšie riadiť migráciu vo všetkých jej aspektoch. Komisia skonštatovala, že zúfalá situácia tisícok migrantov, ktorí riskujú svoj život, aby preplávali Stredozemné more, je šokujúca a žiadna členská krajina nemôže sama čeliť obrovským migračným tlakom.

V predstavenom programe sa spájajú vnútorné a vonkajšie politiky EÚ, čo najlepšie využitie potenciálu jej agentúr a nástrojov a tiež súhra všetkých aktérov: členských krajín a inštitúcií EÚ, medzinárodných organizácií, občianskej spoločnosti, miestnych orgánov a tretích krajín. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans upozornil, že občania EÚ očakávajú, že členské krajiny a európske inštitúcie budú konať tak, aby zabránili pokračovaniu tragédií v Stredomorí.

"Musíme nájsť európske riešenia založené na vnútornej solidarite a pochopení skutočnosti, že máme spoločnú zodpovednosť za vytvorenie efektívnej migračnej politiky. To je dôvod, prečo (Európska) komisia navrhuje agendu, ktorá odráža naše spoločné hodnoty a prináša odpoveď na obavy občanov vyplývajúce z neprijateľného utrpenia na jednej strane a nedostatočného uplatňovania našich dohodnutých spoločných azylových pravidiel, na strane druhej," skonštatoval Timmermans. 

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v správe pre médiá uviedla, že EÚ prijatým programom dokázala, že je pripravená riešiť situáciu ľudí utekajúcich pred vojnami, prenasledovaním a chudobou. "Za migráciu zodpovedajú všetky členské štáty spoločne, a preto teraz všetky vyzývame, aby prispeli k riešeniu tohto historického problému. Nie je to len problém európsky, ale celosvetový," spresnila Mogheriniová. Dodala, že EÚ týmto program potvrdzuje, že rozširuje spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu s cieľom zachrániť ľudské životy, zabrániť činnosti prevádzačských sietí a chrániť ľudí v núdzi.

Mogheriniová zároveň upozornila, že skutočná a dlhodobá reakcia vznikne len vtedy, keď sa vyriešia hlavné príčiny tohto fenoménu – počnúc hladom cez nestabilnú situáciu spôsobenú vojnami po krízy v Líbyi a Sýrii. 

Komisia predložila nasledovné konkrétne a okamžité opatrenia:
- Strojnásobenie kapacity a zdrojov na spoločné operácie agentúry Frontex s názvami Triton a Poseidon v rokoch 2015 a 2016. Dnes bol prijatý opravný rozpočet na rok 2015 s cieľom zabezpečiť potrebné prostriedky – v celkovej výške 89 miliónov eur vrátane 57 miliónov eur vo Fonde pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a piatich miliónov eur vo Fonde pre vnútornú bezpečnosť (ISF). Nový operačný plán Triton bude predložený do konca mája.

- Navrhnutie historicky prvej aktivácie núdzového mechanizmu na pomoc členským štátom, ktoré čelia náhlemu prílevu migrantov. Do konca mája EK navrhne dočasný distribučný mechanizmus pre osoby, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu v rámci EÚ. Návrh trvalého systému EÚ na relokáciu v núdzových situáciách hromadných prílevov bude vypracovaný do konca roka 2015.

- Do konca mája bude navrhnutý celoeurópsky systém presídľovania s ponukou 20.000 miest rozmiestnených vo všetkých členských štátoch pre vysídlené osoby, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu v Európe. Na tento účel budú v rokoch 2015 a 2016 vyčlenené dodatočné finančné prostriedky vo výške 50 miliónov eur.

- Spustenie operácie v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky v Stredozemí na rozbíjanie sietí obchodníkov s ľuďmi a boj proti prevádzačstvu v súlade s medzinárodnými právnymi predpismi.

Británia kritizuje plán EÚ na riešenie problému migrantov v Stredozemnom mori 

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová dnes kritizovala prístup Európskej únie k problému migrantov pokúšajúcich sa dostať cez Stredozemné more na jej územie. Ministerka vyhlásila, že EÚ migrantov povzbudzuje k ceste, keďže ich nevracia naspäť do krajín ich pôvodu. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová v pondelok informovala Bezpečnostnú radu OSN o plánoch bloku na riešenie takejto ilegálnej migrácie. Povedala, že EÚ nebude vracať utečencov ani migrantov zadržaných na mori nazad proti ich vôli.

Britská ministerka vnútra v článku, ktorý dnes priniesli noviny The Times zdôraznila, že "takýto prístup iba.... povzbudí viac ľudí, aby riskovali svoje životy"Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zahynulo tento rok vo vodách Stredozemného mora najmenej 1800 migrantov. Cez more sa ich dostalo do Európskej únie od začiatku roka približne 51.000, z toho 30.500 cez Taliansko. Utekajú pred vojnou a chudobou v Ázii, Afrike a na Blízkom východe.

Británia v utorok oznámila, že sa nezúčastní na žiadnom pláne EÚ, ktorý by rozdeľoval utečencov do členských krajín podľa Bruselom stanoveného kľúča (tzv. kvót). Zdôraznila, že preferuje sústrediť sa na boj s pašerákmi ľudí, informovala tlačová agentúra Reuters. "Musíme odolať a odoláme výzvam na povinné presídľovanie alebo premiestňovanie migrantov naprieč Európou," uviedla Mayová. A dodala, že takýto prístup by iba posilnil snahy pašerákov ľudí o udržanie svojho biznisu. 

Členovia majú za dva roky prijať 20 000 utečencov na základe kvót

Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby členské štáty EÚ počas nasledujúcich dvoch rokov prijali 20 000 utečencov. Imigranti majú byť prerozdelení medzi členské štáty na základe stanovených kvót, ktoré sa budú odvíjať od veľkosti krajiny, počtu obyvateľstva, ekonomického výkonu a ďalších ukazovateľov. Mechanizmus prerozdelenia má EK predložiť do konca mája. Uvedeniu systému do praxe však musí predchádzať schválenie vládami všetkých 28 členských krajín únie, z ktorých niektoré vrátane Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska sú zatiaľ proti. Výnimku dostanú Británia, Írsko a Dánsko, ktoré sa môžu rozhodnúť neprijať žiadnych utečencov.

Systém kvót má ako núdzový mechanizmus viesť k rovnomernejšiu rozloženiu azylantov medzi jednotlivými štátmi EÚ v období, keď Taliansko a ďalší južní členovia únie čelia nebývalému náporu. Nátlak na Brusel sa zvýšil po viacerých tragických udalostiach v Stredozemnom mori, z ktorých najhoršia sa odohrala 18. apríla, keď sa utopilo odhadom asi 800 nelegálnych migrantov smerujúcich do Európy. "Žiadna krajina nemôže sama zvládať taký obrovský nápor utečencov," povedal v tejto súvislosti predseda EK Jean-Claude Juncker.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu