Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spomienková akcia v Prahe: Stovky ľudí vzdali hold padlým červenoarmejcom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Spomienkové akcie pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny pokračovali dnes v hlavnom meste ČR, ako aj ďalších lokalitách krajiny.

Na viacerých miestach Prahy sa stovky ľudí zúčastnili na podujatiach, ktoré iniciovali českomoravskí komunisti z KSČM. Ich členovia a sympatizanti sa prišli pokloniť pamiatke padlých červenoarmejcov k ich pamätníku na cintoríne v Prahe-Olšanoch. Na tejto akcii, na ktorej zaznela aj Jevtušenkova báseň Chcú Rusi vojnu? a Internacionála, vystúpil predseda KSČM Vojtěch Filip, prítomný bol však aj niekdajší generálny tajomník KSČ Miloš Jakeš.

Mnohí z prítomných položili kvety aj na jednotlivé hroby padlých, pričom  kvety nechýbali ani pri pamätníku padlých príslušníkov spojeneckých armád. Niekoľko desiatok ľudí podobnej orientácie sa zhromaždilo na niekdajšom Námestí Sovietskych tankistov, v súčasnosti Námestí Kinských, kde kedysi stál pamätník so sovietskym tankom číslo 23. Tu sa na spomienkovej slávnosti objavili aj predstavitelia nemeckej postkomunistickej strany Ľavica.

O niečo bohatšiu účasť zaznamenali české elektronické médiá na bývalom Námestí Krasnoarmejcov, dnes Námestí Jana Palacha, kde podobne ako v oboch spomínaných prípadoch zaznela kritika súčasnej politickej reprezentácie ČR s výnimkou prezidenta ČR Miloša Zemana, ako aj prejavy protifašistického charakteru.

Spomienkové akcie sa však konajú okrem iných lokalít aj v Slivici v okolí mesta Pŕíbram, kde došlo k poslednému ozbrojenému stretu druhej svetovej vojny na území dnešnej ČR, v Českom Krumlove, ktorý je dejiskom rekonštrukcie dobovej bitky a v Rokycanoch, ktorými viedla demarkačná línia oddeľujúca jednotky Červenej armády a ozbrojených síl USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu