Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Austrália mení kvôli pádu airbusu pravidlá: V kokpitoch budú musieť stále byť dvaja

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

CANBERRA – Austrália sa pridala ku krajinám, ktoré po minulotýždňovej tragédii na juhu Francúzska sprísnili predpisy v leteckej doprave. S okamžitou platnosťou bude musieť byť na domácich a medzinárodných letoch spoločnosti Australian Airlines v pilotnej kabíne vždy dvojčlenná posádka, informoval dnes na tlačovej konferencii podpredseda austrálskej vlády a minister dopravy Warren Truss.

Truss predtým podľa agentúry AAP oboznámil bezpečnostnú radu vlády o tom, že existujúce predpisy nevyžadovali stálu prítomnosť najmenej dvoch ľudí v kokpite. Po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, keď teroristi prevzali kontrolu nad troma lietadlami, letecké spoločnosti sprísnili pravidlá prístupu do kokpitu.

Podľa nich dvere musia zostať zamknuté po celú dobu letu okrem prípadu, keď niekto musí nevyhnutne vstúpiť do kokpitu alebo ho opustiť. Hneď ako lietadlo vzlietne, môže umožniť vstup do kokpitu len jeho kapitán. Doterajšie austrálske predpisy nevyžadovali od aerolínií nahradenie pilota, ktorý dočasne opustí kokpit. Po tragédii airbusu začali letecké spoločnosti a príslušné úrady po celom svete podnikať kroky, aby zabezpečili, že v kokpite budú počas celého letu dvaja ľudia.

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Izrael vysiela expertov na identifikáciu do francúzskych Álp 

Pátranie v horskej oblasti na juhu Francúzska, kde sa v utorok zrútil nemecký airbus so 150 osobami na palube, prerušili dnes vo večerných hodinách. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. V ťažko dostupnom teréne zostalo na noc podobne ako v uplynulých dňoch niekoľko francúzskych žandárov. Pátranie obnovia krátko po úsvite.

Jednou z prioritných úloh nasadených síl bude popri zhromažďovaní telesných pozostatkov obetí tragédie aj pátranie po druhej čiernej skrinke, respektíve pamäťovej karte z už objaveného obalu záznamníka s technickými údajmi o stave lietadla. Práve tento zdroj by mal prispieť ďalšími informáciami do skladačky o dianí na palube v minútach pred haváriou lietadla a okolnostiach, ktoré k nej viedli.

Záchranári prehľadávajú trosky zrúteného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prístupová cestná komunikácia, ktorá umožní nielen odvoz väčších trosiek havarovaného stroja, ale aj prevoz ťažkej techniky do náročného terénu, by mala byť hotová už v pondelok večer. Už včera v neskorých večerných hodinách, pravdepodobnejšie však v dnes ráno sa očakáva vo Francúzsku skupina izraelských špecialistov, ôsmich dobrovoľníkov zo záchrannej služby Zaka, ktorí by mali pomôcť forenzným špecialistom francúzskej polície pri identifikácii obetí.

O ich vyslaní informovala dnes kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zaka, ktorú založili v Izraeli ortodoxní veriaci, zasahuje po samovražedných atentátoch v židovskom štáte. Medzi dôležité úlohy ôsmich vyslaných expertov bude patriť zhromaždenie a identifikácia telesných pozostatkov jediného izraelského pasažiera havarovaného lietadla tak, aby bolo možné jeho pochovanie podľa tradícií judaizmu v Izraeli. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa na žiadosť pozostalých tohto cestujúceho uhradí náklady spojené s vyslaním izraelských expertov.

Vyšetrovatelia získali z miesta nešťastia 78 vzoriek DNA

Päť dní po tom, čo lietadlo spoločnosti Germanwings havarovalo vo francúzskych Alpách so 150 ľuďmi na palube, vyšetrovatelia oznámili, že na mieste nešťastia získali 78 vzoriek DNA. Popreli však správy nemeckých médií, že by identifikovali pozostatky kopilota Andreasa Lubitza, informuje stanica BBC. Druhý letový záznamník sa stále nepodarilo nájsť.

Pri udalosti zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky vrátane Lubitza. Prokuratúra následne informovala o nájdení dôkazov, podľa ktorých 27-ročný Lubitz pred zamestnávateľom skrýval bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Medzi dôkazmi mal byť aj roztrhaný lístok o práceneschopnosti vypísaný na deň nehody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu