Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Je správne, že Kiska do Moskvy nepôjde, tvrdí SDKÚ

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – SDKÚ-DS víta rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa nezúčastní na oslavách 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve. Podľa strany je nutné pripomenúť si smrť desiatok miliónov obetí najhoršieho vojnového konfliktu v dejinách ľudstva s pietou, cťou, ale najmä veľkou vďakou za obetu vojakov všetkých armád, ktorú priniesli naprieč celým kontinentom.

"V čase, keď u našich východných susedov prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom bojujú príslušníci ruskej armády, oslavy konca vojny na Červenom námestí, žiaľ, skôr skĺzavajú do demonštrácie sily, ktorá nie je uctením si pamiatky obetí konfliktu spred 70 rokov, ale skôr demonštráciou vojenskej hrozby, ktoré dnes Putinove Rusko vysiela," uvádza sa vo vyhlásení SDKÚ-DS. 

SDKÚ-DS preto s obavami vníma vyhlásenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v utorok pre ruskú agentúru TASS povedal, že na oslavách očakáva aj slovenského premiéra Roberta Fica. "Ktorýkoľvek predstaviteľ západného sveta totiž svojou účasťou na oslavách konca 2. svetovej vojny v Moskve namiesto uctenia si pamiatky jej obetí legitimizuje zahraničnú politiku a porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska," tvrdí SDKÚ. 

Prezident Andrej Kiska dnes v Bardejove vyhlásil, že sa nezúčastní na oslavách pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Moskve. Výročie si chce pripomenúť na viacerých miestach bojov na území Slovenska. Kiska informoval, že 8. mája chce navštíviť čo najviac cintorínov, od Dukly až po bratislavský Slavín, kde sú pochovaní vojaci Červenej armády - Rusi, Ukrajinci, vojaci Československej armády, Rumuni, Francúzi aj mnohí ďalší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu