Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico na summite v Bruseli: S politickým vývojom na Ukrajine nie je spokojný

Robert Fico sa zúčastnil dvojdňového summitu v Bruseli Zobraziť galériu (3)
Robert Fico sa zúčastnil dvojdňového summitu v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA – Lídri členských štátov Európskej únie podľa slovenského premiéra Roberta Fica otvorene hovorili počas dvojdňového summitu v Bruseli o nespokojnosti s politickým vývojom na Ukrajine.

"Parlament je presne taký istý, ako bol predtým, je tam vysoká miera korupcie, obrovský vplyv oligarchov na politiku," povedal Fico v Bruseli na dnešnej tlačovej konferencii po skončení summitu.

Práve tieto fakty môžu podľa neho výrazne vplývať na napĺňanie ďalších vyšších štádií februárovej minskej dohody. Ako dodal, Európska rada je toho názoru, že treba dozerať na obe strany pri dodržiavaní minských dohôd, teda ukrajinskej aj proruských separatistov. "Pretože raz môže zlyhať jedna strana, raz druhá," konštatoval Fico.

Súčasne pochválil pokrok, ktorý sa podaril dosiahnuť v upokojení situácie na východe Ukrajiny, kde ešte dochádza k individuálnym stretom, avšak veľké vojenské aktivity už skončili. Za jedinú cestu na zabezpečenie mieru na Ukrajine považuje implementáciu dohody z Minska v praxi. "Ak to tak bude, tak do budúcnosti môžeme uvažovať, čo so sankciami," avizoval.

Robert Fico sa zúčastnil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Lídri členských štátov EÚ sa na summite zhodli na prepojení aktuálnych hospodárskych sankcií voči Rusku s plnením februárovej dohody z Minska o dodržiavaní prímeria na Ukrajine. Jednotlivé body dohody známej ako Minsk II by sa mali naplniť do konca tohto roka. Európska rada ale nerozhodla o ďalšom predĺžení sankčného režimu únie voči Moskve, ktorý vyprší 31. júla. Takéto rozhodnutie by malo padnúť na niektorom z budúcich summitov.

Vytvorenie vlády národnej jednoty je momentálne"'mission impossible" 

Slovenského premiéra Roberta Fica potešilo priznanie niektorých krajín k tomu, že niektoré členské štáty Európskej únie môžu za to, v akom stave je v súčasnosti Líbya. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli po skončení dvojdňového summitu Európskej rady.

"Jednoducho krajina sa rozbila a nechala sa tak," podotkol s tým, že EÚ zatiaľ nemá žiadne riešenie, keďže tam nefunguje štát ani štátne štruktúry a prebieha množstvo ozbrojených konfliktov. "Je nejaká ideálna politická predstava o vláde národnej jednoty, ale myslím si, že to je v tomto okamihu 'mission impossible'," konštatoval.

Skôr podľa neho pôjde o úsilie, ako v Líbyi utlmiť násilie, zabíjanie ľudí či vytváranie rôznych teroristických základní. Pripomenul poslednú udalosť, ktorá sa stala v stredu v Tunise, kde ozbrojení páchatelia zastrelili pri útoku na múzeum Bárdú 23 ľudí, predovšetkým zahraničných turistov. Dvaja z páchateľov absolvovali výcvik v džihádistickom tábore v susednej Líbyi. Fico v tejto súvislosti poznamenal, že nikto nechce, aby sa z Líbye stal teroristický štát, ktorý by plne kontrolovali extrémisti z Islamského štátu. "Je to téma, ktorá podľa všetkého mnohých mrzí, pretože si uvedomili, že ľahko je niečo urobiť a potom jednoducho nechať krajinu tak. A tá je v katastrofálnom stave," uzavrel.

Líbya bola dnes témou druhého dňa summitu EÚ. V tejto krajine už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise naopak pôsobí vláda, ktorú vymenoval predchádzajúci parlament kontrolovaný islamistami.

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok nepodporili myšlienku možnej vojenskej intervencie v krajine. Sú toho názoru, že bojujúce frakcie musia najskôr dospieť k prijateľnej dohode o vláde národnej jednoty v rámci politických rokovaní prebiehajúcich pod dohľadom OSN. Chaos, ktorý zavládol v Líbyi štyri roky po zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího umožnil rozmach skupín, ako sú Islamský štát alebo Ansar aš-Šaría. Tie na územiach pod svojou kontrolou ilegálne obchodujú s ropou a zbraňami.

Fico na summite v
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu