Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zasadnutie ukrajinského parlamentu znova odložili pre spory v koalícii

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinský parlament začne dnes prerokúvať návrh zákona o osobitnom štatúte území v oblasti bojových operácií na východe Ukrajiny, informovala agentúra UNIAN.

Pôvodne sa schôdza mala začať už dopoludnia. Po opakovanom presune začiatku zasadania napokon podpredsedníčka parlamentu Oksana Syrojedová oznámila, že schôdza sa začne až o 16.00 h miestneho času. Časť poslancov na jej vyhlásenie reagovala výkrikmi: "Hanba!"   Prvý podpredseda parlamentu Andrij Parubij dnes dopoludnia informoval, že príčinou odkladu začiatku schôdze je pretrvávajúca diskusia o jej programe. 

Podpredseda poslaneckého klubu Bloku Petra Porošenka Ihor Kononenko však uviedol, že koalícia nemá spoločné stanovisko k otázke osobitného štatútu pre územia na východe Ukrajiny. Ukrajinské agentúry upozornili, že na konzultáciách s vedením koaličných frakcií sa zúčastňuje aj tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov.  

Politický predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny Denis Pušilin dnes upozornil, že zmeny v zákone o osobitnom štatúte niektorých regiónov Donbasu budú "bodom, odkiaľ už nebude návratu k minským dohovorom", informovala agentúra RIA Novosti.  Rovnaký názor prezentoval aj predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Vladislav Dejnego. Líder DĽR Alexandr Zacharčenko sa zasa domnieva, že príslušné uznesenie ukrajinského parlamentu by malo byť prekonzultované aj s predstaviteľmi DĽR a LĽR. 

Agentúra pripomenula, že ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil parlamentu celý rad zákonov vrátane návrhu na vypracovanie zoznamu regiónov, na ktoré sa bude vzťahovať osobitný štatút, či pozmeňujúcich návrhov k zákonu o osobitnom štatúte Donbasu, predpokladajúce vypísanie volieb v regióne.

Pušilin však dnes podľa doneckej tlačovej agentúry DAN upozornil, že dohody uzavreté v Minsku nepredpokladajú možnosť robiť zmeny v návrhu zákona o štatúte Donbasu. Porošenkove návrhy podľa neho spôsobia, že "zákon prestane byť životaschopný".

Ukrajinské úrady začali v apríli minulého roka na území Donbasu vojenskú operáciu proti proruským separatistom, ktorí neuznávajú legitimitu nového vedenia krajiny, a to aj napriek tomu, že medzičasom sa na Ukrajine uskutočnili parlamentné i prezidentské voľby spĺňajúce obvyklé medzinárodné štandardy.

Posledným pokusom o obnovenie mieru na východe Ukrajiny, kde v konflikte zahynulo už vyše 6000 ľudí, boli vo februári rokovania v Minsku, ktoré sa skončili podpísaním dohodu o spôsoboch urovnania situácie. Súčasťou dohody bolo aj vyhlásenie prímeria, ktoré platí od 15. februára a vo všeobecnosti sa dodržiava. Dohoda rátala okrem iného aj s odsunom ťažkých zbraní z demarkačnej čiary, čím sa mala vytvoriť nárazníková zóna, i s výmenou zajatcov. 

Porošenko vyjadril pripravenosť poslať do Donbasu humanitárnu pomoc

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina stiahla ťažké zbrane z demarkačnej čiary a teraz je pripravená pristúpiť k dodávkam humanitárnej pomoci pre obyvateľstvo Doneckej a Luhanskej oblasti. S odvolaním sa na agentúru RIA Novosti o tom informoval Reuters.

Na brífingu usporiadanom dnes v Kyjeve po rokovaniach s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom Porošenko znova zopakoval, že Ukrajina bude plniť každý bod mierovej dohody uzavretej 12. februára v bieloruskom Minsku. Svojho rumunského kolegu Porošenko súčasne požiadal, aby Rumunsko na pôde OSN a EÚ podporilo jeho žiadosť na vyslanie mierových zborov na východ Ukrajiny, s ktorou sa pred nedávnom obrátil na Bezpečnostnú radu OSN. Mierotvorné jednotky OSN by podľa Porošenka mali byť zárukou bezpečnosti na demarkačnej čiare, ako aj na nekontrolovanej časti hraníc s Ruskom.

Táto Porošenkova žiadosť bude dnes predmetom diskusie a hlasovania ukrajinského parlamentu. Agentúra TASS dnes citovala zo správy úradu OSN na koordináciu humanitárnych záležitostí, podľa ktorého sa humanitárna situácia na východe Ukrajiny dramaticky zhoršila, pričom tento stav zavinili aj opatrenia prijaté vládou v Kyjeve. Ide okrem iného o obmedzovanie dodávok potravín a iných druhov tovarov do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami a zmrazenie vyplácania sociálnych dávok tamojšiemu obyvateľstvu, vrátane dôchodkov. 

OSN upozornila aj na dôsledky obmedzenia pohybu radových občanov, ktoré sa prejavuje napríklad zhoršením ich zdravotného stavu, ak nemôžu na Kyjevom kontrolovanom území vyhľadať lekára-špecialistu.

Zasadnutie ukrajinského parlamentu znova
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu