Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Väčšina Srbov má radšej Rusko, pre výhody však chcú vstup do EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbi majú radšej Rusko než Európsku úniu, väčšina však chce vstup svojej krajiny do EÚ kvôli vnímaným výhodám, vyplýva z dnes zverejneného prieskumu spoločnosti Ipsos Strategic Marketing pre agentúru Beta s podporou EÚ. Informovala o tom agentúra DPA.

Pozitívne sa vyjadrilo na adresu Ruska 52 percent z opýtaných Srbov. EÚ vníma pozitívne 32, Spojené štáty 12 a NATO iba šesť percent opýtaných. V prieskume spred 11 mesiacov vnímalo Rusko priaznivo 46 percent Srbov, EÚ 27 percent. Ak by sa hlasovanie o vstupe do EÚ konalo v súčasnosti, 54 percent z respondentov by členstvo podporilo, 25 by bolo proti.

Hoci väčšina z opýtaných uviedla, že má radšej Rusko než EÚ, 70 percent z nich by uprednostnilo, aby ich deti žili v únii. Iba 23 percent si zvolilo Rusko.Približne 63 až 70 percent očakáva od členstva v únii zníženie nezamestnanosti a korupcie, zlepšenie ekonomickej situácie, vzdelávania, systému zdravotníctva a justície a rozvoj infraštruktúry. Len malá časť z respondentov však preukázala dostatočné znalosti ohľadne vývoja vzťahov medzi Srbskom a EÚ. Iba 24 percent vedelo, že Srbsko otvorilo prístupové rokovania s úniou pred rokom.

Rozporuplné postoje voči Rusku a Západu zosilneli počas juhoslovanských vojen v 90. rokoch. Mnohí Srbi sa cítili byť zradení Západom, ktorý podľa nich nadržiaval ich nepriateľom. Povojnové súdne procesy so srbskými lídrami pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ako aj spor o Kosovo, ktoré sa odtrhlo od Srbska, iba prehĺbili nedôveru Srbov voči Západu. Vnímanie Moskvy ako tradičného spojenca sa medzitým posilnilo v dôsledku ruskej diplomatickej podpory Srbska v rôznych otázkach vrátane kosovskej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu