Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kiska odobril ochranu donášačov, podpísal aj zákon o vývoze vody

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti budú od januára 2015 chránení. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Zákon o tzv. whistleblowingu zavádza rôzne ochranné opatrenia pre osoby, ktoré majú informácie o protiprávnej a protispoločenskej činnosti a chcú ich oznámiť príslušným orgánom so zámerom odhaliť jej páchateľov.

Podľa ministerstva majú relevantné informácie o protispoločenskej činnosti často zamestnanci firiem. Pokiaľ sa rozhodnú túto nekalú činnosť oznámiť, treba ich podľa rezortu vnútra chrániť pred prípadnou odvetou zo strany zamestnávateľa.

Štát sa tiež usiluje zvýšiť motiváciu zamestnancov oznamovať protispoločenskú činnosť. Tí majú mať po novom nárok na bezplatnú právnu ochranu, dokonca aj na nenárokovateľnú odmenu, ak na základe ich oznámenia dôjde k odsúdeniu páchateľa trestného činu alebo k preukázaniu spáchania inej protispoločenskej činnosti.

Do zákona sa dostal aj pozmeňujúci návrh Antona Martvoňa (Smer-SD), ktorý sa týka prípadných oznámení na antikorupčnej linke. Ak si orgány verejnej moci takúto linku zriadia, hovory sa budú nahrávať a archivovať tri roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu