Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragédia v Himalájach pokračuje: Po 2 mŕtvych Slovákoch zasiahla víchrica Čechov, 30 nezvestní!

Ambasádam sa nedarí spojiť s českými ani so slovenskými občanmi Zobraziť galériu (4)
Ambasádam sa nedarí spojiť s českými ani so slovenskými občanmi (Zdroj: Facebook)

DILLÍ - V nepálskych Himalájach, kde si snehové búrky a lavíny vyžiadali najmenej 27 obetí, sa zatiaľ nepodarilo kontaktovať zhruba 30 Čechov. Veľvyslanec v Dillí Miloslav Stašek to dnes povedal v Českej televízii. Už skôr uviedol, že niektorí z týchto ľudí boli v oblasti nešťastia. Medzi mŕtvymi sú podľa skorších informácií dvaja Slováci. Slovenskej ambasáde sa tiež zatiaľ nepodarilo spojiť so zhruba 30 slovenskými turistami.

Podľa veľvyslanca sa v Nepále pohybuje okolo sedemdesiatky Čechov, zhruba 40 je v poriadku. Ďalších 30 sa snaží ambasáda kontaktovať, dosiaľ sa to však nepodarilo. V niektorých oblastiach totiž nemajú turisti signál. "Zatiaľ nemáme hlásenú žiadnu obeť z radov českých turistov," uviedol Stašek. Českému rozhlasu Radiožurnál potom povedal, že o niektorých Čechoch veľvyslanectvo vie, že sa pohybujú v okolí Annapurny, teda v oblasti nešťastia. "Ale čo nie je potvrdené, že by tam boli nájdení záchrannými tímami," dodal.

Tragédia v Himalájach pokračuje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: badalnepal.co)

Nešťastie sa stalo na obľúbenej trekingovej trase v strednom Nepále. Najmenej 27 obetí nešťastia uviedla agentúra AP, agentúry DPA a Reuters ohlásili s odvolaním na nepálsku políciu 29 obetí, medzi ktorými boli údajne aj dvaja Slováci. Tímy záchranárov naďalej pátrajú po desiatkach nezvestných, do bezpečia dostalo viac než 150 osôb, polovica zo zachránených sú podľa agentúry Reuters cudzinci. Podobne ako o počte obetí sa však údaje o počte nezvestných rôznia, agentúra AP napísala, že sa v okolí trasy naďalej nachádza 70 nezvestných ľudí. 

Zoznam trekerov hospitalizovaných v nemocnici v Kátmandu
Zobraziť galériu (4)
Zoznam trekerov hospitalizovaných v nemocnici v Kátmandu  (Zdroj: SITA)

Až trojtýždňový okruh okolo Annapurny patrí medzi klasické himalájske trasy a najmä na jar a teraz v októbri sa na naň vydáva mnoho turistov. Momentálne počasie so snehovými búrkami, ktoré je tu pre toto ročné obdobie netypické, priniesli do centrálneho Nepálu dozvuky tajfúnu Hudhud, ktorý cez víkend udrel na východnú Indiu.

V Himalájach prišli o život dvaja Slováci

Z Nepálu na Slovensko vo štvrtok dorazila veľmi smutná správa. Dvoch slovenských horolezcov, ktorí boli nezvestní, našli mŕtvych. Posledných niekoľko dní bolo v Himalájach veľmi nepriaznivé počasie a ich základný tábor zasypala lavína. Vladimír a Ján práve vtedy spali. Ich ďalších kolegov z expedície sa podarilo zachrániť.

Ján, ktorý žil v Zuberci, so svojou manželkou naposledy volal 11. októbra. Sťažoval sa jej na počasie a dúfal, že sa čoskoro zlepší. Jeho žena taktiež uviedla, že pred odchodom do Nepálu bol na spovedi.

Pre Vlada mala výprava znamenať splnený sen. Plánoval ju niekoľko rokov. Do Nepálu sa prvýkrát vybral ešte začiatkom roka, aby krajinu bližšie spoznal. Bohužiaľ sa z nej už nikdy nevráti. Telá nebohých Slovákov privezie domov špeciál.

Do Nepálu prišiel aj veľvyslanec z Dillí, chystajú repatriáciu

Do Nepálu, kde tragicky zahynuli dvaja naši horolezci, pricestoval slovenský veľvyslanec so sídlom v indickom Dillí. Podľa informácií ministerstva zahraničných vecí na mieste tragédie spolu s honorárnym konzulom Slovenska v Nepále komunikujú s nepálskymi úradmi a zabezpečujú potrebné úkony. "Na základe týchto informácií a podmienok uzatvorených poistných zmlúv zabezpečia ďalšiu konzulárnu asistenciu, ktorá je nevyhnutná pri repatriácii zosnulých osôb," uviedol dnes tlačový odbor rezortu diplomacie.

Najmenej 25 mŕtvych a desiatky nezvestných si vyžiadala snehová búrka a lavíny v okolí turistickej trasy na desiatu najvyššiu horu sveta Annapurna. Medzi nimi sú dvaja Slováci a traja nepálski vodcovia. Lavína ich zastihla v utorok v základnom tábore, keď sa chytali zdolať 8 167-metrovú horu, siedmu najvyššiu na svete. Ich telá našli vo štvrtok. Server Expedition.sk uvádza, že ďalších sedem Slovákov a jedného Čecha zachránili pomocou helikoptéry.

Veľvyslanec SR zabezpečuje prevoz mŕtvych horolezcov z Nepálu

Slovenský veľvyslanec v indickom Naí Dillí ešte vo štvrtok odletel do Nepálu. "V tejto chvíli zabezpečuje priamo na mieste všetky potrebné náležitosti a dokumenty súvisiace s prevozom dvoch mŕtvych horolezcov do Káthmandu a odtiaľ naspäť na Slovensko," priblížil šéf tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Peter Susko.

Slovenskú desaťčlennú výpravu zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína. Ôsmim z nich sa podarilo zachrániť a helikoptéra ich dopravila do mesta Pokhara. Po dvoch nezvestných Janovi Matlákovi a Vladovi Švancárovi a troch nepálskych horských vodcoch pátrali záchranári. Ich telá našli vo štvrtok 16. októbra.

Podľa agentúry AP je v oblasti naďalej nezvestných zhruba 70 ľudí. Stále sa nedarí nadviazať spojenie ani s 30 českými horolezcami. Dovedna sa v Nepále v súčasnosti nachádza viac než 80 Čechov. Počet potvrdených obetí snehových víchríc a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň, sa zvýšil na 29. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu