Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Veľké záhady dejín: Nad pochybnými úmrtiami a zmiznutiami si dodnes lámeme hlavu!

Záhady, ktoré dodnes hýbu svetom Zobraziť galériu (9)
Záhady, ktoré dodnes hýbu svetom (Zdroj: sita, archív)

NEW YORK - Zmiznutie letu číslo 370 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines by sa mohlo zaradiť medzi najväčšie nevyriešené záhady dejín. O sporných udalostiach, ktoré sú prameňom mnohých konšpiračných teórií a záhadách a zatiaľ nemajú presvedčivé riešenia, napísal spravodajský server CNN.

Kto zastrelil JFk a RFK?

Vražda amerického prezidenta Johna F. Kennedyho 22. novembra 1963 ostáva jednou z najšokojúcejších udalostí 20. storočia. Zastrelenie jeho brata Roberta F. Kennedyho v júni 1968 len prispelo ku konšpiračným teóriám. V oboch prípadoch bol obvinený osamelý strelec. V oboch prípadoch zostávajú nezodpovedané otázky. Bol pri trase konvoja JFK ešte druhý strelec? Ako mohol muž s puškou objednanú poštou trafiť amerického prezidenta v pohybujúcom sa vozidle na takú vzdialenosť? Sám údajný strelec Lee Harvey Oswald bol zastrelený na policajnej stanici v Dallase niekoľko dní po smrti Kennedyho. Prieskumy verejnej mienky uskutočnenej šesť desaťročí po útoku zistili, že 60 percent Američanov teórii jedného strelca neverí.

Veľké záhady dejín: Nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: jfkarchive.com)

Záhada okolo Marilyn Monroe

Úrad súdneho vyšetrovateľa v Los Angeles stanovil, že smrť herečky Marilyn Monroe v auguste 1962 bola "zrejme samovražda" predávkovaním barbiturátmi. Napriek tomuto oficiálnemu záveru sa nad smrťou tridsaťšesťročnej hviezdy neustále vznášajú pochybnosti. Konšpiračné teórie rozdúchavajú rozpory ohľadom času, kedy bolo jej telo nájdené, zmiznutia jej vnútorných orgánov v márnici aj jej väzby na prezidenta Johna F. Kennedyho a jeho brata Roberta, rovnako ako na mafiánskych bossov.

Veľké záhady dejín: Nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: sita, archív)

Bola smrť Natalie Woodovej nehoda alebo vražda?

Smrť herečky Natalie Woodovej, ktorej plávajúce telo bolo nájdené pri pobreží kalifornského ostrova Catalina v novembri 1981, bola najprv označená za "náhodné utopenie". Ale vlani súdny lekár okrsku Los Angeles oficiálne zmenil úmrtný list na "utopenie a ďalšie nezistené faktory". Vyšetrovatelia vrážd sa rozhodli znovu pozrieť na jednu z najväčších záhad Hollywoodu po tom, čo sa s nimi spojili ľudia, ktorí uvádzajú, že majú ďalšie informácie o utopení herečky. Woodová zomrela počas vychádzky na svojej jachte s manželom Robertom Wagnerom a hercom Christopherom Walkenom. Podľa úradov ale neexistuje dosť dôkazov, ktoré by okolnosti smrti umožnili jednoznačne preukázať.

Natalie Wood
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Kde je Jimmy Hoffa?

Mocný odborový vodca Jimmy Hoffa bol naposledy videný 30. júla 1975 pred reštauráciou v Detroite. Jeho zmiznutie je záhadou, ktorá príležitostne prinúti FBI, aby sa pustila do hľadania jeho ostatkov. Posledné takého pátranie sa uskutočnilo na poli neďaleko Detroitu v júni 2013 na základe tipu údajného mafiána Tonyho Zerilliho o tom, že Hoffa dostal ranu lopatou a bol tu pochovaný zaživa. Po troch dňoch pátrania sa ale nič nenašlo. V čase jeho zmiznutia FBI uviedla, že mohlo byť spojené s mocenskými snahami v odborovom zväze a zároveň s údajnými väzbami na zločinecké gangy. Obľúbené teórie z uplynulých rokov uvádzajú, že Hoffa bol pochovaný pod starým štadiónom Giants v New Jersey či na konskej farme v Michigane, že ho stiahol aligátor do bažiny na Floride, prípadne že jeho telo bolo spálené. Ďalšia z teórií hovorila, že Jimmy zmizol do Južnej Ameriky s go-go tanečnicou. Mimochodom, Jeho prostredné meno znelo Riddle, čiže hádanka.

Veľké záhady dejín: Nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: ibtimes.com)

Kto bol Jack Rozparovač?

Označenie Jack Rozparovač pochádza z listu zaslaného v roku 1888 londýnskej polícii, ktorého autor tvrdil, že je vrahom piatich prostitútok. Jeho skutočná totožnosť sa nikdy nezistila. Príbehy o sériových vraždách v uliciach viktoriánskeho Londýna roznecovali predstavivosť čitateľov po celom svete a vyvolali intenzívne špekulácie, ktoré pretrvali dlhšie než storočie. Spisovateľka detektívok Patricia Cornwellová prispela k teóriám v roku 2002 knihou Portrét vraha - Jack Rozparovač: Prípad uzavretý. Cornwellová usvedčuje maliara Waltera Sickerta na základe podobnosti vodoznaku na listu poslanom polícii a jeho osobným listovom papieri. A taktiež tvrdí, že mnoho z jeho malieb zobrazuje miesta činov Jacka Rozparovača.

Veľké záhady dejín: Nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: fineartamerica.com )

Loď duchov Mary Celeste

Dvojsťažňová obchodná plachetnica Mary Celeste vyplávala 7. novembra 1872 z New Yorku do talianskeho Janova. Keď sa o štyri týždne neskôr našla voľne plávať v Gibraltárskom prielive, na palube sa nenašiel nik z desiatich ľudí, ktorí sa na nej pôvodne plavili. Nikde nebol žiadny náznak boja a nechýbal ani náklad - len jeden záchranný čln. Špekulácie ohľadom toho, prečo posádka opustila loď, zahŕňajú pirátov, vzburu a dokonca aj morské príšery.

Veľké záhady dejín: Nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: chacha.com)

Čo sa deje v Bermudskom trojuholníku?

Legenda Bermudského trojuholníka začala nevysvetliteľným zmiznutím skupiny vojenských lietadiel so štrnástimi mužmi pri pobreží južnej Floridy v decembri 1945. "Vstupujeme do bielej vody, nevyzerá to dobre," povedal údajne veliteľ letky predtým, než sa stratil rádiový kontakt. Ďalších trinásť mužov, ktorí boli vyslaní pátrať po zmiznutých, tiež zmizlo. Ďalšie záhadné zmiznutia a stretnutia sa potom začala kopiť v oblasti oceánu na pomyselnom trojuholníku medzi Bermudami, Floridou a Portorikom. V roku 1948 a 1949 tu zmizli dve lietadlá spoločnosti British South American Airways - nikdy sa nenašli ani trosky, ani vysvetlenie. Medzi ďalšie pomyselné obete v celej rade kníh a dokumentov patrí veľký ropný tanker, malé lietadlo aj výletná jachta. Vysvetlenie sa väčšinou točí okolo nadprirodzených fenoménov siahajúcich od mimozemšťanov cez vesmírnu červiu dieru až po mýtický zmiznutý kontinent Atlantída.

Veľké záhady dejín: Nad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: saxo bank)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu