Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia ukončila vyšetrovanie kauzy limuzín na ministerstve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Polícia ukončila vyšetrovanie vo veci vozového parku ministerstva školstva. Trestné oznámenie pre nezrovnalosti, ktoré našiel vo faktúrach, podal ešte koncom apríla minulého roka učiteľ Vladimír Crmoman.

„Trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku bolo uznesením vyšetrovateľa Policajného zboru zastavené, nakoľko vyšetrovanie preukázalo, že skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci,“ povedala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Dodala, že dozorujúci prokurátor sa s rozhodnutím vyšetrovateľa stotožnil. Rozhodnutie je právoplatné.

Crmoman si prostredníctvom infozákona plánuje vyžiadať odôvodnenie, prečo bolo vyšetrovanie zastavené. V pondelok 3. februára bol na ministerstve školstva, kde mu sprístupnili doklady k štyrom limuzínam. „Vo faktúrach som sa opäť stretol s tým, na čo som upozornil aj v trestnom oznámení. Napríklad na prekročenie objemu olejovej náplne vozidla či prekročený časový rozsah počtu hodín práce na vozidle vzhľadom na charakter servisného zásahu,“ povedal. Tvrdí, že jeho iniciatíva, ktorá sa začala pred rokom, v každom prípade odhalila nehospodárnosť a pochybenia zamestnancov rezortu, čo priznalo aj samotné ministerstvo.

„Rezort školstva mal vážne podozrenia súvisiace s neefektívnou správou vozového parku za bývalých vedení ministerstva. Tie vyústili do ukončenia spolupráce s dlhoročnými zamestnancami. S orgánmi činnými v trestnom konaní sme boli maximálne súčinní,“ reagoval na zastavenie stíhania hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Tvrdí však, že šetrenie polície nedokázalo to, na čo poukazoval Crmoman.

„Od začiatku sme jasne hovorili, že správa vozového parku nebola efektívna a to, čím sa medializoval pán Crmoman, boli len pokusy zaujať,“ dodal. Ministerstvo podľa neho prijalo opatrenia, ktoré rezortu v minulosti chýbali pre zabezpečenie efektívnej správy a prevádzky vozového parku.

Vlani v marci rezort rozhodol o prepustení dvoch zamestnancov vozového parku pre "profesionálne zlyhania". Crmoman hovorí, že ministerstvo navyše už nespolupracuje so 14 dodávateľmi služieb na servis áut, ale len s jedným.

„Nákup dvoch nových vozidiel Kia svedčí o tom, že ministerstvo školstva sa už poučilo a asi viac nebude investovať do zbytočne luxusných vozidiel Audi či BMW,“ podčiarkol učiteľ. Na prenájom limuzíny Audi A6 od firmy exministra hospodárstva Jirka Malchárka za 3000 eur mesačne upozornil vlani denník Sme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu