Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belousovová: Za kauzu emisie je zodpovedná SNS

Anna Belousovová
Anna Belousovová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Politickú zodpovednosť za kauzu emisie nesie Slovenská národná strana (SNS) a jej súčasný predseda Andrej Danko, tvrdí predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť (NAS) a niekdajšia členka SNS Anna Belousovová.

Danko podľa nej po prepuknutí kauzy a začatí trestného stíhania v januári 2010 opätovne podporil vo funkcii predsedu SNS Jána Slotu. „Andrej Danko hlasoval ako Slotov prvý podpredseda za moje vylúčenie zo SNS aj za kritiku kauzy emisie, pričom v odôvodní bolo uvedené, že touto kritikou na verejnosti poškodzujem dobré meno strany," povedala Belousovová.

Súčasná snaha SNS dištancovať sa od kauzy emisie je podľa Belousovovej len "úbohým divadlom Andreja Danka a SNS, ktoré vyznieva veľmi nepresvedčivo". Šéfka strany NAS tvrdí, že Danko bol Slotovým nominantom vo volebnom období 2006 – 2010 v štyroch dozorných radách. Belousovová tiež hovorí o blízkom priateľskom vzťahu medzi Dankom a predsedom predstavenstva jednej z firiem zo zoznamu kauzy emisie, ktorý zverejnila špeciálna prokuratúra.

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že SNS na predaji emisií nezarobila. Podľa neho to dokazuje zoznam, ktorý v utorok zverejnila špeciálna prokuratúra. „SNS z toho nemala ani cent,“ povedal dnes novinárom Danko. „Verím, že ste všetci včera (v utorok, pozn. SITA) pochopili, že tam nie je SNS a svoj trest od voličov už dávno dostala,“ vyhlásil. Danko vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby kauzu vyšetrili. „Padni komu padni,“ hovoril. Podľa Danka má každá politická strana dobré a zlé obdobie.

„V každej strane sa nájdu jednotlivci, ktorí môžu idey využiť vo svoj prospech,“ hovoril s tým, že sa snaží zmeniť SNS. Šéf národniarov sa konkrétnejšie nevedel vyjadriť k menám Norbert H. a Rastislav B., ktoré figurujú v spomínanom zozname. Povedal, že ich nepozná a ani ich nevidel nikdy s bývalým predsedom Jánom Slotom. „Ani neviem, ako H. vyzerá a B. som videl raz v televízii,“ reagoval. 

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS cez ministra Jána Chrbeta, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura.

Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Premiér Robert Fico v roku 2009 odvolal ministra Jána Chrbeta a aj ďalšieho ministra životného prostredia Viliama Turského, tiež nominanta SNS. Envirorezort potom prebral Smer-SD. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. 

V utorok boli zverejnené dva zoznamy ľudí a firiem, ktorí obchodovali so spoločnosťou Interblue Group. Jeden zoznam zverejnila špeciálna prokuratúra, ide o informácie získané od švajčiarskych orgánov. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Druhý zoznam predstavil poslanec a šéf NOVA Daniel Lipšic. „Mená som začiernil, pretože teoreticky pripúšťam, že organigram nie je dôveryhodný. Ale dá sa ľahko potvrdiť, alebo vyvrátiť,“ povedal Lipšic. Zoznamy sa líšia formou a mená sa na nich úplne nezhodujú

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu