Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Oscarový herec Maximilian Schell zomrel po náhlom ochorení

Maximilian Schell Zobraziť galériu (10)
Maximilian Schell (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Vo veku 83 rokov v noci na dnes na klinike v Innsbrucku zomrel slávny švajčiarsky herec Maximilian Schell. V roku 1961 za svoj ​​druhý film Norimberský proces získal Oscara a Zlatý glóbus. Stalo sa tak po náhlom a ťažkom ochorení, uviedla podľa agentúry DPA umelcova agentka Patricia Baumbauerová.

Na Oscara bol tento divadelný a filmový herec, producent a režisér, ktorý 8. decembra oslávil osemdesiatiny, nominovaný ešte trikrát - raz ako režisér za prepis Turgenevovej novely Prvá láska a ako herec za snímky The Man in Glass Booth (1975) a Júlia (1977).

Schell sa narodil 8. decembra 1930 vo Viedni. Z Rakúska odišiel s rodičmi v roku 1938 kvôli nemeckej okupácii a od tej doby vyrastal vo Švajčiarsku. V Zürichu vyštudoval germanistiku a literárnu vedu, potom pokračoval v štúdiu hudobnej a divadelnej vedy v Mníchove.

Od polovice 50. rokov hral na rade švajčiarskych a západonemeckých scén, koncom 50. rokov debutoval na Broadwayi. Pred kamerou sa prvýkrát objavil v roku 1955 po boku Klausa Kinského v nemeckom filme Kinder, Mutter und ein General. Tri roky nato už natočil prvý film v Hollywoode Mladé levy, v ktorom hral po boku Marlona Branda.

Schell, ktorý niekoľkokrát navštívil aj Česko, naštudoval v roku 1968 v Mníchove Hamleta a toto predstavenie 21. augusta venoval priateľom v Československu. "Vo chvíľach, kedy v Prahe boli ruské tanky, nadobudla inscenácia na dramatickosti a dostala obrovskú silu. V závere hry, kedy odnášajú telo dánskeho princa, zaznela československá hymna a diváci to pochopili. Vstali, počkali na posledné tóny a potichu opustili sálu," spomínal Schell.

Schell, ktorý je tiež krstným otcom herečky Angeliny Jolie, do roku 2005 bol 20 rokov ženatý s ruskou herečkou Natáliou Andrejčenkovou, s ktorou má dcéru Nastassju (21). Z jeho predmanželských vzťahov patrí k najslávnejším asi trojročný pomer s bývalou manželkou perzského šacha a herečkou Sorajjou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu