Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počasie ovplyvňuje správanie sa dovolenkárov v Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Počasie s nedostatkom prírodného snehu, ktoré v posledných týždňoch prevláda u nás, negatívne vplýva na správanie sa dovolenkárov.

„Je menej turistov, určite o takých 20 %, ľudia, ktorí sa rozhodovali stráviť pobyt v Tatrách, neprichádzajú,“ uviedla pre SITA Katarína Orolínová z Villa Siesta v Novom Smokovci. Prichádzajú hlavne ľudia, ktorí si v predstihu rezervovali a zaplatili pobyty. Záujemcovia, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu, väčšinou neprídu. „Asi čakajú na počasie, že nasneží,“ dodala Orolínová. Situáciu v oblasti Smokovcov zhoršuje ešte skutočnosť, že už niekoľko rokov sú mimo prevádzky zjazdovky na Hrebienku.

Podľa Mariána Bekeša z lyžiarskeho strediska Ždiar - Strednica cestovnému ruchu neprospievajú ani informácie o lyžiarskych podmienkach v niektorých médiách. Podľa neho na ľudí negatívne vplývajú informácie o tom, ktoré strediská nefungujú a zaniknú medzi nimi tie, ktoré sú otvorené, ako je to i v prípade ich strediska.

Bekeš však priznáva, že ani na ich návštevníkov nevplýva dobre počasie, ktoré je poznačené častými inverziami a hmlami. Lyžovačku v niektoré dni pokazil aj dážď. „Nie je to typická zima, na akú sme zvyknutí,“ uviedol Bekeš. Nedostatok prírodného snehu a nevhodné podmienky na zasnežovanie ovplyvňuje lyžiarske podmienky aj v ich stredisku. O nákladoch na zasnežovanie je podľa Bekeša ešte skoro hovoriť.

Podľa Ivety Bohušovej z penziónu Smrek v Tatranskej Lomnici je dôležité ponúknuť návštevníkom alternatívny program. „V penziónoch je väčšinou stabilná klientela, ktorá sa vracia. Základom je správna informácia pre návštevníkov o možnostiach a podmienkach. Väčšina chápe, že počasie sa nedá ovplyvniť. Potom aj tá nespokojnosť by nemala byť, pretože ak viem, do čoho idem, som na to pripravená,“ uviedla Bohušová.

Tohto roku zaznamenali v penzióne Smrek výrazný pokles návštevníkov zaujímajúcich sa napríklad o skialpinizmus, keďže podmienky sú nevhodné. Hoci je všeobecný nedostatok prírodného snehu a v prevádzke nie sú všetky zjazdovky v Tatrách, nedá sa podľa Bohušovej povedať, že sa nedá lyžovať. „V Tatranskej Lomnici tento víkend spustili červenú zjazdovku. Pre dobrého lyžiara je to nevyhovujúce. Pre rodiny s malými deťmi alebo začiatočníkom to postačuje. Otázne už je, či je to adekvátne tej cene, ktorá je,“ povedala Bohušová.

Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá prevádzkuje lyžiarske strediská Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, hovorí o alternatíve zimy. „Prevádzkovateľov a majiteľov horských stredísk určite neteší, že je menej snehu ako v minulých rokoch,“ uviedla. Napriek tomu v Tatrách sa túto sezónu začalo lyžovať už 29. novembra, predchádzajúcu sezónu to bolo 8. decembra. Návštevnosť stredísk koncom decembra a začiatkom januára potiahli okrem domácich aj návštevníci z Ukrajiny a Ruska, ktorých prišlo viac.

„Správanie sa klientov je tento rok trochu odlišné od iných sezón. Zaznamenali sme turistické správanie sa návštevníkov,“ uviedla Fabianová. Stúpla návštevnosť Smokovcov, vo väčšom sa predávajú turistické mapy. Počas sviatkov boli hotely plné. V Tatrách však zaznamenali skrátenie priemernej dĺžky pobytov v hoteloch patriacich spoločnosti Tatry mountain resorts v porovnaní s predchádzajúcou sezónou. Návštevníci tiež menej míňali v športových obchodoch ako po minulé roky. Okrem lyžovačky turisti viac využívajú túto zimu doplnkové služby a atrakcie v okolí.

Náklady na zasnežovanie lyžiarskych svahov sa podľa Fabianovej už takmer vyrovnávajú nákladom, aké mali v minulom roku. Túto zimu pritom stále nie sú v prevádzke všetky zjazdovky vo Vysokých Tatrách. „Je možné, že to bude ešte viac, že nám tie náklady stúpnu,“ dodala Fabianová. Presné čísla o nákladoch na zasnežovanie však spoločnosť nezverejňuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu