Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Doba ľadová v Amerike šokovala aj dovolenkový raj: Mrazy na Havaji!

Michagan a Havaj mali zrazu niečo spoločné. Mráz. Zobraziť galériu (4)
Michagan a Havaj mali zrazu niečo spoločné. Mráz. (Zdroj: discoverhawaiitours.com, profimedia.sk)

WASHINGTON - Spojené štáty a Kanada sa stále stretávajú s najhoršou vlnou mrazov za posledných 20 rokov, ktorá sa zo severu priblížila aj do stredných a južných oblastí. Extrémne ochladenie už v USA stálo život 21 ľudí. Teploty pod bodom mrazu od utorka zaznamenalo všetkých 50 štátov, vrátane Floridy či Havaja. A to už je čo povedať. Našťastie podľa meteorológov má nastať pre zmenu výdatné oteplenie a už v priebehu dneška sa všetko vráti do normálu.

V New Yorku počas pondelka zaznamenali rapídny pokles teploty, kedy z rána do večera prišlo k pádu z 12 stupňov Celzia na mínus 15. Ešte včera dopoludnia tam namerali mínus desať, dnes už len mínus päť a do soboty sa má otepliť až na plus 10 stupňov. Do piatku by mali mrazy opustiť aj Chicago, ktoré si tento týždeň vyslúžilo sibírsku prezývku Chiberia.

Zasnežené ulice Chicaga.
Zobraziť galériu (4)
Zasnežené ulice Chicaga.  (Zdroj: SITA)

Doba ľadová v Amerike
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Doba ľadová v Amerike
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mrzlo dokonca aj na Havaji. Na vrchole nečinného vulkánu Mauna Kea namerali osem stupňov pod nulou. Inak ale v tomto obľúbenom cieli amerických výletníkov, ktorý sa nachádza v Tichom oceáne asi 4000 kilometrov ďaleko od západného pobrežia USA, je teplo.

Letiská v USA a Kanade počas utorka zrušili vyše 3000 letov, počas stredy asi 600 letov. Od nedele zomrelo v USA v dôsledku mrazov a sneženia najmenej 21 ľudí, z toho sedem v štáte Illinois a šesť v Indiane. Prinajmenšom jedenásť ľudí zahynulo pri dopravných nehodách a ďalších päť skolabovalo a zomrelo pri odpratávaní snehu. Niekoľko obetí si mráz vybral medzi bezdomovcami, ktorí nevyhľadali útočisko v núdzových prístreškoch, ktoré v týchto dňoch charity zriaďujú po celých Spojených štátoch.

Buffalo v štáte New York prežilo prvú výstrahu pred snehovou búrkou za posledných dvadsať rokov, napadlo tam okolo 60 centimetrov. Do štvrtka platí varovanie pred rozmarmi zimného počasia v Oklahome, Kansase, Missouri, Arkansase, Tennessee a Mississippi.

V Spojených štátoch bolo ešte včera bez dodávok elektrickej energie vyše 41-tisíc domácností, z toho 10-tisíc v Indiane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu