Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

"Stalinské" mrakodrapy v Moskve: Hádajte, čo stojí byt v tomto monštre!

(Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA - Najlacnejší byt v jednej zo "siedmich sestier", ako sa v Moskve hovorí najstarším mrakodrapom z éry komunistického diktátora Josifa Stalina, je momentálne na predaj za 19 miliónov rubľov (asi 430-tisíc eur). Podľa agentúry Interfax ide o garsónku o rozlohe 50 metrov štvorcových.

Priemerná cena obytnej plochy v  "stalinskom mrakodrape" sa podľa špecialistov na moskovský realitný trh teraz pohybuje v prepočte okolo sumy 12 500 eur za meter štvorcový. Ale treba počítať s tým, že s každým poschodím aj cena stúpa, v priemere o sedem percent.

Spomínaná "najlacnejšia" garsónka sa nachádza na druhom podlaží výškovej budovy postavenej na Kotelničeskom nábreží na sútoku riek Moskvy a Jauzy. Obdobná garsónka, ale nachádzajúca sa na 16. podlaží mrakodrapu na Kudrinskom námestí, sa predáva za 31,3 milióna rubľov (asi 710-tisíc eur).

Momentálne najdrahšia ponuka pre milovníkov stalinského štýlu má cenovku 123,6 miliónov rubľov (2,82 milióna eur) a podobu bytu so šiestimi izbami na ploche 190 metrov štvorcových na 10. podlaží.

Výška ceny zrejme odráža nielen výšku mrakodrapu, ale aj mieru prestíže takého bývania v očiach krajanov, ako aj skutočnosť, že ponuka je silne obmedzená.

K dispozicii väčšinou bývajú trojizbové byty s rozlohou 80 metrov. Za celý rok sa ale na trh dostane najviac desiatka bytov zo stalinských mrakodrapov. Len zriedkavo sa medzi nimi objaví príbytok, ležiaci vyššie než na 15. poschodí.

Znalci trhu tvrdia, že veľa bytov v stalinských mrakodrapoch zmenilo majiteľa na začiatku tisícročia, kedy sa tieto byty kupovali predovšetkým ako investícia do budúcnosti. Vraj sa ešte v ponuke neobjavili.

Zo "siedmich sestier", postavených v Moskve na prelome 40. a 50. rokov, boli k obytným účelom určené len tri výškové budovy. V ostatných sídli ruské ministerstvo zahraničia, Lomonosovova univerzita a hotely Leningradskaja a Ukrajina, dlho sa honosiaci titulom najvyššieho hotela v Európe.

Ruské médiá tento rok v lete vzrušila iná ponuka na moskovskom realitnom trhu: za 42 a 50 miliónov dolárov sa predávali dva voľné byty v rezidencii v blízkosti Kremľa, kde bývajú aj priatelia prezidenta Vladimira Putina. Tieto byty s rozlohou 846 a rovných 1000 metrov štvorcových sa okrem rôznych luxusných vymožeností mohli pochváliť aj tým, že ich stráži ochranka ústavných činiteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu