Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SR bola v roku 2012 šiestou najposlušnejšou krajinou pri porušovaní predpisov EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v dnes vydanej 30. výročnej správe o kontrole uplatňovania práva EÚ zobrazila výsledky členských štátov v tejto oblasti. Slovensko s počtom 33 otvorených právnych konaní je šieste najlepšie z hľadiska uplatňovania európskej legislatívy.

Komisia uviedla, že na konci roku 2012 bolo začatých menej konaní o porušení ako v predchádzajúcich rokoch, keď počet začatých konaní klesol o 25 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ak koncom roka 2009 bolo 2900 otvorených právnych konaní, v roku 2010 to bolo 2100 prípadov, o rok neskôr 1775 a na konci vlaňajšieho roku 1343 prípadov.

Podľa EK to čiastočne súvisí s častejším využívaním projektu EU Pilot a iných mechanizmov na riešenie problémov, ako napríklad SOLVIT, ktoré slúžia na riešenie problémov a sú podporou pri dodržiavaní predpisov.

Životné prostredie, doprava, dane, vnútorný trh a služby sú štyrmi oblasťami, v ktorých sa najviac porušujú predpisy únie -  spolu predstavujú viac ako 60 percent všetkých prípadov.

Najviac konaní o porušení povinnosti sa začalo proti Taliansku (99), Belgicku (92), Španielsku (91) a Poľsku (82). Podobne ako aj v roku 2011 najlepšie výsledky dosiahlo Lotyšsko (20 prípadov), ktoré sa ocitlo pred Litvou (22 konaní) a Estónskom (24).

Pred Slovensko, šieste v poradí "najposlušnejších" krajín EÚ v dodržiavaní legislatívy, s 33 prípadmi, sa ešte dostala Malta (26) a Dánsko (27). Česká republika je ôsma najlepšia s 36 právnymi konaniami.

V predchádzajúcich výročných správach sa poukazovalo na oneskorené transponovanie smerníc členskými štátmi. Táto slabá výkonnosť sa výrazne zlepšila. Do konca roku 2012 sa začalo o 45 percent menej konaní o porušení z dôvodu oneskorenej transpozície ako na konci roku 2011. V priebehu posledného roka sa väčšina konaní o porušení z dôvodu oneskorenej transpozície začala proti Taliansku (36), Portugalsku (34) a Maďarsku (26), zatiaľ čo Estónsko (5), Holandsko a Švédsko (po 6) mali najlepšie výsledky.

Komisia naďalej plne využíva systém sankcií zavedený podľa Lisabonskej zmluvy, aby odradila členské štáty od oneskorenej transpozície. Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu postúpila 35 prípadov so žiadosťou o peňažné sankcie: proti Poľsku (10), Slovinsku (5), Holandsku, Fínsku (po 4), Cypru, Belgicku (po 3), a po jednom prípade, Bulharsku, Luxembursku, Maďarsku, Nemecku, Portugalsku a Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu