Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

ONLINE Z MINULOSTI Sovietska invázia do Československa: Na uliciach umierajú ľudia!

1968 na fotkách Zobraziť galériu (7)
1968 na fotkách (Zdroj: Český rozhlas)

PRAHA/BRATISLAVA Pri príležitosti 45. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa prináša Český rozhlas unikátny priamy prenos z minulosti. Čo sa dialo v osudný 21. august 1968 minútu po minúte a ako tieto udalosti zachytávali médiá. Projekt s názvom „Srpen 1968“ zverejňuje rozhlas cez twitter aj facebook.

15:45

Sovietsky predstaviteľ pri OSN označuje inváziu za vnútornú vec Československa. Náš zástupca Jan Mužík zdôrazňuje, že vpád vojsk sa odohral bez vedomia našej vlády a je v rozpore s medzinárodným právom. Neďaleko českej obce Svárov medzitým obrnené vozidlo zrazilo a usmrtilo motocyklistu. Posádka vozidla prvú pomoc neposkytla, ide ďalej.

15:00

O situácií v Československu začína rokovať Bezpečnostná rada OSN. Sovietsky zástupca spochybnil, či má rada inváziu do Československa prejednávať, bol však prehlasovaný. Na rokovanie pozvali Jana Mužíka, československého zástupcu v OSN.

14:40 Praha

Plénum Národného zhromaždenia (vtedajší parlament) vo vyhlásení odsudzuje okupáciu. Žiadna prepustenie zadržiavaných ústavných činiteľov a odchod vojsk.

14:00 Praha

Alexander Dubček, Josef Smrkovský a František Kriegel idú z budovy KSČ na pražské letisko Ruzyně. Prevážajú ich tam v obrnených transportéroch.

13:40 Dvadsaťsedem pracovníkov kultúry v Liberci  podpísalo výzvu spoluobčanom, ktorú spísal Václav Havel

13:37 Streľbe z guľometu v Detve podľahnú Rudolf Gavorník a Štefan Zdechovan, ktorí z davu hádzali predmety na okupantov.

13:10 Na okraji Desné pri Jablonci nad Nisou zlyhali sovietskej cisterne pri zjazde z kopca brzdy. Voz následne narazil do budovy Jabloneckých sklární, pohonné hmoty explodovali a vypukol veľký požiar, pri ktorom zahynuli Mária Vodáková a jej osemročná vnučka Dagmar Škavová.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

13:00 Pražské nádražie  a Smíchovský železničný most sú pod kontrolou okupačných vojsk. Osobné vlaky sú zablokované  v Brne aj v Plzni.

12:30 V Bratislave pri Univerzite Komenského sú pri streľbe vážne ranení Dana Košanová a Stanislav Sivák. Zomierajú pri prevoze do nemocnice. Okupačný vojak zabil aj Jána Holíka strelou do hlavy.

12:30 Hlavná správa VB ohlásila, že pri rozhlase horia celkom tri tanky, jeden u Národného múzea a ešte jeden ďalší v ulici Na Příkopě.  ČTK oznamuje, že štvorica Dubček, Smrkovský, Černík a Kriegel je naďalej držaná v budove Ústredného výboru KSČ. Predseda Slovenskej národnej rady Čestmír Císař je držaný v Bartolomejskej ulici.

 

12:00 Šesť krajín (Kanada, Dánsko, Francúzsko, Paraguaj, Veľká Británia a USA) požiadalo o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN kvôli invázii do ČSSR.

11:10 Slovensko hlási ďalších mŕtvych. V Poprade sa stretol dav s vojakmi a bol postrelený Jozef Bonk. V Košiciach bolo zastrelených alebo smrteľne zranených 7 ľudí počas tranzitu vojenskej kolóny.  Michal Hamrák, Jozef Kolesár, Ján László, Ladislav Martoník, Ivan Schmiedt, Ján Hatala a Bartolomej Horváth. V Rožňave bol Štefan Ciberaj narazený tankom na dom.

11:00 Československo na titulnej strane amerického denníka New York Times  z 21. 8. 1968.

11:00 Rozhlas obnovuje vysielanie v núdzovom režime

11:00 Sovietsky tank naráža do hotela Radnica v Liberci. Časť čelnej steny padá, niekoľko ľudí zavalia trosky. Padajúce murivo usmrtilo Miroslava Cížka a deväť ľudí zranilo, pričom Vincenc Březina svojim zraneniam podľahol neskôr v nemocnici. V tú istú dobu okolo zasypaného tanku prechádzalo vojenské nákladné auto s cisternou, ktorého vodič v zmätku, ktorý nastal nezvládol riadenie a narazil do stĺpu, kde smrteľne zranil Bohumíra Kobru.

10:30 Do televízneho štúdia vtrhli sovietski vojaci. Kamila Moučková hlási správy bez prerušenia aj keď na ňu mieria dvomi samopalmi.

10:15 Umelci vyzývajú k obedňajšej dvojminútové generálnom štrajku ako uctenie pamiatky padlých a zároveň vyjadrenie nesúhlasu s okupáciou.

10:00 Okupačné vojská obsadzujú riaditeľstvo Československej televízie a zatýkajú riaditeľa Jiřího Pelikána.

ONLINE Z MINULOSTI Sovietska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

10:00 Predsedníctvo Národného zhromaždenia schválilo protestnú nótu piatim krajinám, ktoré sa zúčastňujú invázie a žiadajú bezodkladné stiahnutie vojsk.

9:00 Do kancelárie Alexandra Dubčeka na ÚV KSČ vstupuje skupina sovietskych dôstojníkov. Predstaviteľom strany, Dubčekovi, Kriegelovi, Smrkovskému a Špačkovi, oznamujú, že sú zatknutí  v mene revolučného tribunálu  Aloise Indry. Následne ich odvážajú preč.

Noviny z augusta 1968.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

8:40 V Jihlavské ulici v Brne umiera iba šestnásťročný Josef Žemlička. Zasiahla ho odrazená strela so samopalu okupantov.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

07:00 Praha - Sovietski vojaci strieľajú na budovu Národného múzea, domnievajú sa, že je to rozhlas. Po chvíli si uvedomia omyl a tanky pokračujú na Vinohradskú triedu.

 05:00 Praha - V budove Ústredného výboru KSČ zadržali sovietski vojaci Alexandra Dubčeka, Josefa Smrkovského, Františka Kriegela, Zdeňka Mlynářa a iných

04:55 Praha - Pred piatou hodinou ráno začala v rozhlasovom éteri vysielať propagandistická stanica Vltava. Neznámi moderátori hovoria striedavo češtinou a slovenčinou so silným ruským prízvukom. Vltava mala nahradiť vysielanie Československého rozhlasu, ktorý okupanti nedokázali vypnúť.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

04:20 Tlačová agentúra Sovietskeho Zväzu (TASS) vydáva prvú oficiálnu správu o vstupe vojsk do Československa. Podľa nej ZSSR vyhovel žiadosti nemenovaných československých politikov o pomoc. „Ďalšie zostrenie situácie v Československu sa dotýka životných záujmov Sovietskeho zväzu,“ tvrdí agentúra. „Podniknuté opatrenia nie sú namierené proti žiadnemu štátu a v žiadnom prípade nepoškodzujú štátne záujmy kohokoľvek,“  píše TASS. Celá správa vrcholí vetou: „Nikomu a nikdy nebude dovolené vytrhnúť ani jeden článok zo spoločenstva socialistických krajín.“

03:13 Liberec - Hlásia prvé incidenty v Liberci, na ktoré okupačné vojská reagujú streľbou zo samopalu. Neďaleko radnice zasiahli do hlavy dvadsaťročného Miroslava Vlčka, ktorý vážne zranenie našťastie prežil.

1968 na fotkách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Český rozhlas)

03:00 Sovietske vojenské lietadlá Antonov An-12 pristávajú na letisku v Brne. Prileteli v nich vojaci 103. Gardovej vzdušnej výsadkovej divízie. V tom istom čase sadajú ďalšie Antonovy na vojenské letiská Hradčany, Hradec Králové, Mladá, Mošnov, Náměšť nad Oslavou, Pardubice, Slatina a Žatec. Letisko Vajnory pri Bratislave obsadil vrtuľníkový výsadok.

00:00 Rakúsko reaguje na pohyb okupačných vojsk a okamžite uzatvára hranice s Československom a Maďarskom.

Pražské letisko Ruzyně dostáva telefonický rozkaz, aby neprijímalo a nevybavovalo žiadne lietadlá. Dispečerovi je to čudné, majú priletieť civilné linky z Juhoslávie a Bulharska. Na letisko prichádza sovietsky plukovník, ale pohybuje sa v sprievode zamestnanca Aeroflotu. Cestujúcim ani personálu to preto nepripadá čudné.

20.8. 23:00 Armády piatich krajín Varšavskej zmluvy (Sovietsky zväz, Poľsko, Maďarsko, Východné Nemecko, Bulharsko)

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu