Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico: Kritika novej voľby GP je prejav straty pamäte opozície

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kritika novej voľby generálneho prokurátora zo strany opozície je podľa premiéra Roberta Fica prejavom straty pamäte a nekonečného pokrytectva. Stanovisko agentúre SITA poskytol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš.

"O podkopávaní demokracie hovoria práve tí, ktorí jej doslova zlomili krk v minulom volebnom období, keď počas voľby generálneho prokurátora nasadzovali rôzne kontrolné mechanizmy na poslancov, aby zabránili ich slobodnému rozhodnutiu. Absolútnym vrcholom týchto tzv. demokratov bolo schválenie zákona, ktorý umožňuje dokonca verejnú voľbu," zareagoval dnes premiér na kritiku opozície. Premiér pripomína, že podľa právnických elít neexistuje žiadna ústavná prekážka pre novú voľbu generálneho prokurátora a prokurátori si veľmi jednoznačným spôsobom spomedzi seba vybrali kandidáta vhodného po odbornej i ľudskej stránke. Fico je presvedčený, že Slovensko po dvoch rokoch potrebuje nového generálneho prokurátora, čo už akceptujú všetci, s výnimkou opozície.

Čiernym dňom pre slovenskú demokraciu môže byť podľa predsedu KDH Jána Figeľa 18. jún, keď má parlament opakovane voliť kandidáta na post generálneho prokurátora. Podľa Figeľa je tu nová totalita. Predseda KDH apeluje na všetkých slušných a čestných prokurátorov, a to aj na Jaromíra Čižnára, o ktorom sa hovorí ako o kandidátovi Smeru, aby sa nepúšťali do politickej hry pre ovládnutie Generálnej prokuratúry.

SDKÚ-DS zvažuje ešte jeden právny krok, ktorý by sa mal týkať voľby generálneho prokurátora. Predseda strany Pavol Frešo ho však zatiaľ nechce špecifikovať. Pripomenul, že obdobne ako voľba generálneho prokurátora sa začínalo aj vylučovanie poslanca Františka Gauliedera z parlamentu. Pripomenul, že vtedy sa na tom podieľali dvaja ústavní činitelia – premiér Vladimír Mečiar a predseda parlamentu Ivan Gašparovič. Dnes sú podľa Freša za situáciu zodpovední prezident SR Gašparovič, ktorý odmietol vymenovať Jozefa Čentéša do funkcie, premiér Robert Fico, ktorý nedrží slovo a nečaká do rozhodnutia ústavného súdu, predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková, ktorá celý problém politicky zdržovala, a predseda NR SR Pavol Paška vyhlásením novej voľby.

Poslanci môžu kandidátov na generálneho prokurátora predkladať do štvrtka do 16:00. Opozícia kandidáta nepredloží, novú voľbu považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Predseda parlamentu Pavol Paška vyhlásil termín na predkladanie kandidátov aj v januári 2013, o funkciu sa však pre spory na ústavnom súde nikto neuchádzal. Kandidátom Smeru-SD pravdepodobne bude bratislavský krajský prokurátor Jaromír Čižnár, ktorého už v minulosti na tento post odporučila Rada prokurátorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu