Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Z Jamesa Bonda už dedko: Pierce Brosnan oslavuje šesťdesiatku!

Pierce Brosnan Zobraziť galériu (9)
Pierce Brosnan (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Jeho meno bude asi navždy späté s postavou neohrozeného britského superagenta 007 Jamesa Bonda, ktorého stvárnil s neodolateľným šarmom a zlomil tak srdcia mnohým ženám všetkých generácií. Snáď žiadny iný súčasný filmový herec nedokáže nosiť smoking s takou eleganciou ako Ír Pierce Brosnan, ktorý vo štvrtok 16. mája oslávi šesťdesiatku.

Brosnan sa narodil v írskej Droghede, jeho otec rodinu opustil, keď mal rok. O tri roky neskôr sa odsťahovala aj matka a malý Pierce zostal s babičkou v Írsku. S matkou sa stretol až v 11 rokoch, po babičkinej smrti. Obaja potom žili na predmestí Londýna, kde Pierce vyštudoval strednú školu. Po škole pracoval napríklad v reklame a príležitostne aj ako taxikár.

Prvé herecké skúsenosti získal Brosnan v 16 rokoch s experimentálnou divadelnou skupinou. V roku 1973 sa zapísal na divadelnú školu, kde tri roky študoval. Hral v rôznych londýnskych divadlách a predovšetkým stretol austrálsku herečku Cassandru Harrisovú. Zamilovali sa do seba a v roku 1980 mali svadbu. Cassandra mala z prvého manželstva dcéru Charlotte a syna Christophera, ktorých Brosnan neskôr adoptoval. V roku 1983 sa im ešte narodil syn Sean. Brosnan považuje stretnutie s Cassandrou za prelom vo svojom živote, podľa neho má veľkú zásluhu na tom, aký sa z neho stal človek, herec a otec.

Pred filmovou kamerou debutoval ako írsky terorista v dráme Dlhý nebezpečný piatok (1979), väčšie príležitosti mu však ponúkla televízna obrazovka. Kvôli hereckej kariére sa v roku 1981 presťahoval do Los Angeles a získal rolu elegantného súkromného detektíva Remingtona Steela v rovnomennom televíznom seriáli.

Postava Remingtona Steela síce Brosnanovi vyniesla popularitu, zároveň mu však takmer prekazila životnú šancu. V roku 1986 totiž musel kvôli exkluzívnej zmluve na prvýkrát odmietnuť ponuku, ktorá sa jednoducho neodmieta - úlohu tajného agenta 007 Jamesa Bonda. Sledovanosť televízneho seriálu pritom pomaly klesala a nakoniec bol úplne zastavený.

Ďaleko horšia rana osudu však čakala Brosnana v súkromnom živote. V roku 1987 jeho žena zistila, že má rakovinu, na ktorú o štyri roky neskôr zomrela. Po jej smrti sa stiahol do ústrania a venoval sa maľovaniu obrazov. Ani na hereckú profesiu však nezanevrel - hral v sci-fi Trávnikár (1992) a o rok neskôr aj v komediálnom hite Mrs. Doubtfire - otec v sukni.

V roku 1995 dostal Brosnan druhú ponuku na úlohu Jamesa Bonda a tentoraz mu nič nestálo v ceste. Film Zlaté oko zožal komerčný úspech a Brosnana kladne prijali aj skalní priaznivci agenta 007. Írsky herec totiž dodal Bondovi viac šarmu a elegancie, než mali jeho hereckí predchodcovia, a ubral trochu na drsnom vyznení tohto slávneho agenta v službách jej veličenstva. Brosnana si v úlohe obľúbili najmä ženy, ktorých srdciam bol fešácky Bond asi najbližšie. Brosnanov sex appeal ocenil aj časopis People, ktorý ho v roku 2001 vyhlásil za najpríťažlivejšieho muža sveta.

Po Zlatom oku si zahral ešte v troch ďalších pokračovaniach bondovskej série a snímky Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997), Jeden svet nestačí (1999) a Dnes neumieraj (2002) boli komerčne úspešné. Hoci podľa svojich slov chcel postavu neohrozeného agenta milujúceho Martini stvárniť celkom šesťkrát, tvorcovia ho v päťdesiatich poslali do dôchodku. Brosnan vraj sám nakoniec opustil rolu s príjemným pocitom, že sa celá generácia zoznámila s Bondom práve jeho prostredníctvom. "Zároveň cítim od neho isté oslobodenie. Sú ľudia, ktorí vo vás vidia pre film skôr prekážku, pretože ste Bond," povedal. Jeho nástupca a aktuálny predstaviteľ Bonda, britský herec Daniel Craig, ubral na elegancii a postavu stelesnil s väčšou mierou chladnokrvnosti.

Po Bondovi si Brosnan zahral spolu s Meryl Streepovou vo filmovej adaptácii muzikálu Mamma Mia! (2008), ktorý bol postavený na slávnych piesňach populárnej švédskej skupiny ABBA. Kritikov ale príliš nenadchol, za herecký a spevácky výkon vo vedľajšej úlohe získal Brosnan filmovú anticenu Zlatú malinu. Naopak, o dva roky neskôr zažiaril v cenenom politickom thrilleri Muž v tieni režiséra Romana Polanského.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu