Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Španielsku to opäť vrelo: Masívne protesty proti nezamestnanosti a korupcii

Protestné pochody sa konali v Madride i ďalších asi 60 mestách Zobraziť galériu (9)
Protestné pochody sa konali v Madride i ďalších asi 60 mestách (Zdroj: SITA)

MADRID – Tisíce ľudí protestovali dnes v uliciach mnohých španielskych miest proti vysokej miere nezamestnanosti, ako aj proti neúčinným opatreniam vlády na zvládnutie ekonomickej krízy a proti korupčným škandálom.

Do jedného z nich je zatiahnutá aj kráľovská rodina. Protestné pochody sa konali v Madride i ďalších asi 60 mestách a zvolalo ich 160 organizácií, vrátane odborárskych združení zamestnancov stavebníctva, automobilového priemyslu, polície, zdravotníctva a elektronických médií.

Miera nezamestnanosti v Španielsku dosiahla 26 percent a počet registrovaných nezamestnaných dosiahol vo februári už viac než päť miliónov. Dôvodom tohto stavu je recesia, už druhá za posledné tri roky, keďže krajine sa nedarí vymaniť sa z dôsledkov zrútenia realitného sektora v roku 2008. V dôsledku toho zo Španielska odchádzajú mladí vysokoškolsky vzdelaní i kvalifikovaní ľudia  a snažia sa nájsť si zamestnanie v cudzine.

Podľa Cándida Méndeza, hovorcu jedného z odborových zväzov, je jasné, že väčšina Španielov odmieta úsporné opatrenia vlády, ktoré väčšinu z nich uvrhli do ešte väčšej chudoby a vzdialili od demokracie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu