Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Voľba nového pápeža: Takto budú kardináli hlasovať o Benediktovom následníkovi

Kardináli by už budúci mesiac mali rozhodnúť o novom pápežovi Zobraziť galériu (4)
Kardináli by už budúci mesiac mali rozhodnúť o novom pápežovi (Zdroj: catholicherald.co.uk )

BRATISLAVA - Len čo sa svet dozvedel o tom, že súčasný pápež Benedikt XVI. o necelé dva týždne opustí svoj úrad, už začal špekulovať, kto ho nahradí. Zvoleniu novej hlavy katolíckej cirkvi predchádza obdobie konkláve. Priblížime vám, ako vlastne tento volebný proces prebieha.

Voľba nového pápeža je prísne tajná a striktná. Začína sa do 15, maximálne 20 dní odo dňa pápežovej smrti, resp. jeho rezignácie. Zúčastniť sa jej môžu len kardináli mladší ako 80 rokov, ktorí sú zavretí na jednom mieste, aby sa predišlo vonkajším vplyvom. Za zvyčajných okolností sú ubytovaní v Dome Sv. Marty, počas konkláve bývajú v Sixtínskej kaplnke naľavo od Baziliky Sv. Petra. Pre lepšiu predstavivosť poslúži nasledujúca koláž.

Voľba nového pápeža: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

- Konkláve môže trvať týždne, sú dokonca známe prípady, kedy išlo o mesiace. Ešte pred ním bezpečnostní pracovníci skontrolujú priestory, či tam nie sú skryté kamery či mikrofóny.

- Počas voľby nesmú mať kardináli rádio, televízor, noviny ani mobilný telefón. Dostanú sa k nim len dvaja lekári, kňazi, ktorým sa môžu vyspovedať, a služobníctvo, pričom aj oni sú viazaní sľubom mlčanlivosti.

- Kardináli hlasujú tajne. Voľba sa uskutočňuje ráno a večer. Nikto sa nesmie zdržať hlasovania.

- Hlasovacie lístky majú tvar obdĺžnika. Na vrchnej polovici je napísané: "Eligio in Summum Pontificem!", čo znamená "Za Najvyššieho Pontifika volím". Pod tento text sa vpisuje meno vybraného kandidáta. Kardináli ho píšu tak, aby sa nedalo rozpoznať ich písmo. Lístky preložené na dvakrát vložia do kalicha, ktorý je umiestnený na oltári kaplnky. Pri počítaní hlasov sa každý lístok prepichne ihlou cez slovo "Eligio" a potom sa navlečie na jednu niť.

- Odovzdané lístky sa po každej voľbe spaľujú. Keď je pápež zvolený, pridáva sa do ohňa špeciálna látka, ktorá spôsobí biely dym. Ak sa tak nestane, dym je prirodzene čierny.

- Keď sa pontifika nepodarí zvoliť do troch dní, kardináli si dajú deň voľna a potom sa začína celý cyklus odznova. Tu treba pripomenúť, že favorizovaní kandidáti takmer nikdy na konkláve neprejdú. Väčšinou ide o kompromis rozličných skupín, ktoré kontrolujú cirkevný aparát.

- Nový pápež je zvolený vtedy, ak získal potrebnú dvojtretinovú väčšinu plus jeden hlas navyše. V tom okamihu sa vypustí biely dym a podľa nových pravidiel zaznejú aj zvony z Baziliky sv. Petra.

Voľba nového pápeža: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sfgate.com)

- Úspešný kandidát musí prijať svoj úrad aj formálne, a to kladnou odpoveďou na otázku: "Prijímaš svoje kanonické zvolenie za Najvyššieho Pontifika?" Následne si zvolí pápežské meno.

- Nový Svätý Otec sa oblečie do pápežského rúcha, ktoré sa šije ešte pred konkláve vo viacerých veľkostiach. Potom sa odoberie do Izby sĺz v Sixtínskej kaplnke, kde pokľakne pred zodpovednosťou a povinnosťami, ktoré ho v jeho novej funkcii čakajú.

- Z balkóna Baziliky sv. Petra sa následne ozve tradičné oznámenie "Annuntio vobis gaudium magnum, habemus papam!", čiže "Ohlasujem vám veľkú radosť, máme pápeža!"

- Novozvolený pápež potom vystúpi na balkón, aby sa ukázal zhromaždeným.

Voľba nového pápeža: Takto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: itv.com)

- Každý pontifik začína svoj úrad pápežským požehnaním Urbi et Orbi, ktoré je venované ako Rímu, tak i celému svetu. Počas vykonávania svojej funkcie zvykne prebývať v apartmánoch v blízkosti baziliky.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu