Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalší protest pred Úradom vlády: Fico k tabuli, je čas pozrieť do školy!

Pred Úradom vlády sa zišlo približne tisíc nespokojných učiteľov a študentov Zobraziť galériu (13)
Pred Úradom vlády sa zišlo približne tisíc nespokojných učiteľov a študentov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pred Úradom vlády SR v Bratislave sa začalo v poradí už druhé protestné zhromaždenie študentov a pedagógov bratislavských stredných a základných škôl, ktorí sú nespokojní s prerušením štrajku zo strany vedenia školských odborov. Pískali, skandovali a kričali do ampliónov heslá za lepšie školstvo. Námestie zaplnili množstvom plagátov s odkazmi.

Pred úrad vlády prišli vyjadriť svoju podporu pôvodným požiadavkám na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve a celkové zlepšenie situácie v tomto rezorte.

"Klobúk dolu," odkázali im v príhovoroch učitelia zo štrajkujúcich škôl. Protestné zhromaždenie odštartovalo na Námestí slobody o 14.00 h. Medzi zástupcami škôl mali študenti značnú prevahu, zorganizovali sa však sami. Na mnohých plagátoch sa objavovali odkazy odborárom aj vláde: "Odbory nás sklamali, za čo nás to predali?", "Komenský – učiteľ národov, naša vláda – vymetač názorov", "Fico k tabuli, je čas pozrieť do školy".

Ďalšie protesty pred Úradom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Obchodná akadémia na Račianskej ulici, Spojená škola na Tilgnerovej, Základná škola na Karloveskej, na Dubovej, Alexandra Dubčeka, Grösslingová, Sokolíkova i odborné učilište na Dúbravskej ceste či Gymnázium Jána Papánka. Zástupcovia mnohých škôl sa dnes prihovorili študentom.

"Musíme pokračovať v boji o to, čo nám aj vám patrí. Chceme triedy, do ktorých zateká? Chceme plesnivé schodiská? Školu, kde nám je v zime zima a v lete teplo?" zneli otázky učiteľov do mikrofónu. "Nepotrebujeme len vyššie platy, ale aj kvalitu vzdelania. Nie plnšie triedy, ale viac učiteľov v nich. Škrtať by mali na ministerstve," žiadali v jednotlivých príhovoroch. "Urobte školstvo svojou prioritou číslo jedna a vezmite zlodejom a podnikateľom." Učitelia zároveň vyzvali iné školy, aby sa k nim pridali, pričom ich označili za spiace krásavice.

"Chceme poukázať na to, že trváme na pôvodných požiadavkách odborárov, nemáme nové, už aj tie pôvodné sú kompromisom a vláda by nemala mať problém ich splniť. Chceme tiež odkázať odborovému zväzu, že od nich očakávame, aby na požiadavkách trvali," povedal organizátor protestu Kamil Kandalaft zo Základnej školy Dubová. Predchádzajúce štrajky podľa neho priniesli odozvu a vytvorili ďalší tlak. "Všimli si to odborári, začali hovoriť inak, vníma to podľa mňa aj minister Čaplovič."

Protesty pred Úradom vlády
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Učitelia dnes tiež sformulovali výzvu 155 za ozdravenie školstva, aby sa vláda začala zaoberať tým, kedy sa slovenské školstvo vyrovná priemeru Európskej únie a OECD. Podporilo ju viacero osobností odbornej a kultúrnej verejnosti, medzi inými napríklad spisovatelia Daniel Hevier či Michal Hvorecký. Adresovali ju politikom, prezidentovi, premiérovi, ministrovi školstva a financií aj predsedovi odborov. Dnes chcú jej 155 výtlačkov doručiť do podateľní jednotlivých inštitúcií.

Hoci odborári práve zvažujú, či ponuku vlády prijmú, akcia už bola naplánovaná a preto ju nechceli podľa predsedu odborového združenia z Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru Slavomíra Drahoša rušiť. "Komunikácia je ale chabá, uvidíme, čakáme na výsledok," dodal.

Po príhovoroch sa dav presunul, podobne ako počas posledného protestného zhromaždenia, k Národnej rade (NR) SR.

Pred budovou Národnej rady SR dnes vyvrcholilo protestné zhromaždenie a následný pochod nespokojných študentov bratislavských škôl a ich učiteľov, ktorí naďalej podporujú pôvodné požiadavky školských odborov. Priamo v budove parlamentu odovzdali pre všetkých 150 poslancov výzvu 155, ktorou žiadajú, aby sa všetci poslanci, prezident, premiér, ministri školstva, financií a šéf školských odborov okamžite začali zaoberať situáciou v školstve, ktoré podľa nich potrebuje akútnu pomoc. Uviedli, že sa neuchádzajú o podporu jednej politickej strany, ale chcú dohodu naprieč politickým spektrom. Výzvou chcú jasnú víziu a stratégiu, ako a kedy sa naše školstvo vyrovná priemeru Európskej únie a OECD. Výzva je koncipovaná vo forme podporných vyjadrení osobností slovenského spoločenského života, ktoré pod ňou neustále pribúdajú.

Výzvu priniesli osobne do parlamentu preto, že už približne dva týždne posielajú školy rôzne otvorené listy ústavným činiteľom, ale žiadne odpovede neprichádzajú. Počas zhromaždenia pred parlamentom skandovali, že chcú lepšie školstvo, kvalitnejšie školy, zabezpečiť kvalitné vzdelávanie, aby si napríklad učebnice cudzích jazykov nemuseli kupovať. V ruke držali opierku zo školskej stoličky, ktorá mala už niekoľko desiatok rokov a rôzne transparenty ako napríklad: Učiteľov si nedáme alebo Chceme patriť do klubu vzdelaných. Pred parlament prišla väčšia časť zo stoviek tých, ktorí boli už na začiatku protestného zhromaždenia pred úradom vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu