Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nepokoje v Gaze nezastavili ani rokovania, v noci boli počuť výbuchy

Mier je stále v nedohľadne
Mier je stále v nedohľadne (Zdroj: SITA)

GAZA - Prímerie medzi militantnými skupinami v Pásme Gazy a Izraelom by sa malo stať skutočnosťou ešte v utorok večer. Pre tlačovú agentúru AFP sa tak vyjadrili nemenované zdroje z palestínskeho hnutia Hamás a radikálnej frakcie Palestínsky islamský džihád.

Zastavenie raketovej paľby a odvetných náletov, ktoré trvajú už vyše týždňa, podľa nich oznámia zástupcovia oboch organizácii na spoločnej tlačovej konferencii s egyptskými sprostredkovateľmi v Káhire. Ďalší nemenovaný zdroj blízky egyptským vyjednávačom však tvrdí, že izraelská strana na konečný návrh prímeria zatiaľ neodpovedala. Pokračovanie rokovaní potvrdil aj citovaný izraelský diplomat, ktorý nevedel odhadnúť, kedy by mohli priniesť výsledok.

Egyptský prezident Muhammad Mursí predtým ubezpečil, že izraelská "agresia" voči Gaze sa skončí ešte v utorok a výsledky sprostredkovateľského úsilia sa dostavia v priebehu niekoľkých hodín. Jeden z vysokých predstaviteľov Hamásu sa pre AFP vyjadril, že hlavným problémovým bodom je požiadavka Palestínčanov, aby Izrael začal zmierňovať svoju šesť rokov trvajúcu blokádu. Izraelské vedenie medzitým oznámilo, že sa rozhodlo pozastaviť svoje plány na vyslanie pozemného vojska do Gazy, aby dalo šancu iniciatíve Egypta.

Premiér Benjamin Netanjahu tiež odkázal vodcom Hamásu, aby si vybrali medzi mierom a "Dávidovým mečom". Približne po dvoch hodinách prišla od militantov odpoveď v podobe rakety, ktorá dopadla južne od Jeruzalema, nikoho však nezranila.

Cez rokovania o prímerí pokračovalo aj v noci na dnešok izraelské letectvo v bombardovaní palestínskeho pásma Gazy. Izrael tiež podľa agentúry DPA vyzval zahraničných novinárov, aby sa nepribližovali k predstaviteľom radikálneho hnutia Hamas, ktoré v Gaze vládne. Ozbrojenci Hamasu potom v noci ďalej strieľali rakety na izraelské územie.

V pásme Gazy bolo v noci počuť rad výbuchov spôsobených izraelskými náletmi. Podľa serveru BBC News po útoku prišla veľká časť mesta Gaza o elektrinu. Izraelská armáda v utorok večer vyzvala zahraničných novinárov v palestínskej enkláve, aby sa držali ďalej od predstaviteľov Hamasu a od zariadenia palestínskeho hnutia.

"Hamas je teroristická skupina, využije vás ako ľudské štíty," varovala armáda prostredníctvom Twitteru. Podľa izraelských médií palestínski ozbrojenci v noci podpálili niekoľko ďalších rakiet na izraelské územie. Nie sú ale informácie o tom, či tieto strely spôsobili nejaké škody. O spôsobe, ako zastaviť konflikt, rokovala v noci na dnes americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Schôdzka trvala asi dve hodiny, politici ale po nej neuviedli, k akým záverom dospeli.

Clintonová má dnes ráno ešte navštíviť Ramalláhu, kde sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Neskôr počas dňa je očakávaná v Káhire.

V egyptskej metropole by mal byť aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Zíde sa tu s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, ktorý sa snaží sprostredkovať rokovania o prímerí medzi Hamasom a Izraelom. Pan-Ki-muna aj napoludnie čaká schôdzka s Abbásom v Ramalláhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu