Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Egypt rozohnili mohutné protesty: Výtržnosti a policajné konflikty!

Podľa mnohých Egypťanov výročie vzbury nie je dôvodom na oslavu Zobraziť galériu (6)
Podľa mnohých Egypťanov výročie vzbury nie je dôvodom na oslavu (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Piatkové demonštrácie v Egypte, ktoré sa konajú pri príležitosti druhého výročia začiatku vzbury proti režimu Husního Mubaraka, na viacerých miestach vyústili do výtržností a násilných stretov s políciou. Podľa nemenovaného zdroja z ústredia záchranných služieb, na ktorý sa odvoláva tlačová agentúra AFP, je výsledkom najmenej 110 zranených, bližšie podrobnosti však zatiaľ nie sú známe.

Polícia údajne počas dňa zasahovala slzotvorným plynom proti demonštrantom v druhom najväčšom meste Alexandria, kde nespokojní obyvatelia podpaľovali na uliciach pneumatiky. Slzotvorný plyn použili aj policajti v Káhire, aby spacifikovali odporcov prezidenta Muhammada Mursího zhromaždených pred jeho sídlom v okrajovej časti metropoly. Ďalšie tisíce ľudí medzitým vyzývali na zmenu politických pomerov priamo v centre mesta, kde sa revolúcia pred dvoma rokmi začala. Skandovali pritom slogany namierené proti vplyvnému hnutiu Moslimské bratstvo, ktoré vynieslo Mursího k moci.

Demonštranti v Káhire podľa svedkov počas dňa nakrátko zablokovali premávku pred budovami ministerstva informácií, v ktorých sídli aj štátna televízia a rozhlas. V meste Suez sa demonštranti pokúsili vtrhnúť do budovy provinčného úradu, pričom tiež podpaľovali pneumatiky a útočili na policajtov kameňmi. Z blízkej Ismáilíje spravodajca AFP informoval o založení požiaru v miestnom sídle Moslimského bratstva, ktoré zaznamenalo útok na svoju kanceláriu aj v jednej z káhirských štvrtí.

Obrovské demonštrácie v Egypte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Podľa mnohých Egypťanov výročie vzbury nie je dôvodom na oslavu, keďže krajina je dnes hlboko rozdelená a oslabená ekonomickou krízou. Zo zradenia cieľov revolúcie pritom obviňujú Moslimské bratstvo a Mursího, ktorý sa podľa nich snaží sústreďovať moc do svojich rúk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu