Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smer chce spojiť dve vojenské tajné služby do jednej

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Tajné služby rezortu obrany - Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a Vojenská spravodajská služba (VSS) - by sa mali od 1. januára zlúčiť do Vojenského spravodajstva. Po novom by teda úlohy vnútorného aj zahraničného zabezpečenia obrany Slovenska mala plniť jedna služba.

Táto zmena zákona, o ktorej diskutujú poslanci NR SR na úvod šiesteho rokovacieho dňa siedmej schôdze parlamentu, nadväzuje na programové vyhlásenie vlády.

Kabinet sa v ňom okrem iného zaviazal zamedziť úniku utajovaných materiálov a zabezpečiť rast dôveryhodnosti tajných služieb. Opozícia návrh už viackrát kritizovala, pretože zlúčenie podľa nej tento efekt neprinesie. Exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS) nazval návrh "premaľovaním fasády".

Súčasné vedenie silového rezortu však kritiku odmieta. Zásadné zmeny má totiž priniesť až pripravovaný komplexný zákon o spravodajských službách. Ten by mal okrem iného umožniť aj väčšiu kontrolu práce spravodajských služieb zo strany poslancov parlamentného brannobezpečnostného výboru. Podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) prvý "nástrel" tohto zákona by mohol byť už na jeseň.

Na rad sa dnes dostanú aj širokodiskutované novely zákonov z dielne rezortu školstva. Novela zákona o odbornom vzdelávaní má skomplikovať žiakom cestu na gymnáziá a stredné odborné školy s maturitou. Od septembra 2014 by mali gymnáziá prijímať len žiakov, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka nemali priemer známok horší ako 2,0. Na odborných školách s maturitou by mali mať zelenú len žiaci, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75.

Podľa novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení majú obce dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času. Novela zákona o celoživotnom vzdelávaní zase zvyšuje cenu za reparát zo skúšky odbornej spôsobilosti zo súčasných 100 eur na 300 eur.

Po prekovaní troch právnych noriem z dielne ministerstva životného prostredia a dokončení rozpravy o zachovaní koncesionárskych poplatkov za služby RTVS aj po 1. januári 2013 sa plénum pustí do diskusie o poslaneckých návrhoch zákonov. Celkovo ide až o 40 právnych noriem, pričom niektoré si poslanci preniesli ešte z predchádzajúcej schôdze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu