Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pirátska strana v Nemecku prekonala v novom prieskume Zelených

Sebastian Nerz
Sebastian Nerz

BERLÍN - Nemecká pirátska strana, nové politické hnutie okrem iného slobodu na internete, má čoraz väčšiu priazeň voličov. Podľa dnes zverejnených výsledkov nového prieskumu prekonali "piráti" Zelených a sú momentálne treťou najpopulárnejšou stranou v krajine.

Vládnuci kresťanskí demokrati (CDU/CSU) si v prieskume inštitútu Forsa pre televíziu RTL a magazín Stern polepšili oproti minulému týždňu o jedno percento na 36 percent. Pokles podpory o jedno percento naopak zaznamenali sociálni demokrati (SPD), ktorých by volilo 24 percent respondentov.

Podpora pirátov sa zvýšila o jeden bod na 13 percent, zatiaľ čo Zelení klesli o dva body na 11 percent. Stranu Ľavica podporilo osem percent opýtaných, o percento menej ako pred týždňom.

Pirátska strana, ktorá už má zastúpenie v dvoch krajinských parlamentoch v Berlíne a v Sársku, by podľa očakávaní mala v májových voľbách získať kreslá v ďalších dvoch krajinských snemoch. Bola by tak na dobrej ceste vstúpiť do Spolkového snemu po voľbách na jeseň budúceho roka.

Koaliční liberáli z FDP zaznamenali v novom prieskume Forsa po prvý raz po niekoľkých mesiacoch podporu piatich percent voličov, čím by sa dostali do Bundestagu. Ďalšie prieskumy z posledného týždňa im však pripísali len tri až štyri percentá. Aj "pirátom" prieskumy iných inštitútov prisudzujú najviac desať percent.

Nemeckú pirátsku stranu založili v roku 2006; zasadzuje sa najmä za väčšiu transparentnosť a slobodu na internete. Program si zatiaľ nevypracovala. Za svoje ciele označuje ochranu občianskych práv, trvalú udržateľnosť a spoločenskú participáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu