Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Už aj Ukrajina: Vypli populárnu stránku na zdieľanie súborov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KYJEV - Ukrajinské úrady vypli populárnu webovú stránku na zdieľanie súborov Ex.ua pre podozrenie z porušovania autorských práv. Stalo sa tak po sťažnostiach zo strany Microsoftu, Adobe Systems a ďalších softvérových spoločností.

Ako dnes oznámilo ukrajinské ministerstvo vnútra, stránku vyradili z činnosti v utorok. Pri razii voči jej prevádzkovateľom skonfiškovali približne 200 serverov a 16 osôb predviedli na výsluch.

Americké združenie nahrávacieho priemyslu (RIAA) uvádzalo doménu Ex.ua medzi najhoršími pirátskymi stránkami sveta. Stránku od roku 2009 využívali milióny Ukrajincov na zdieľanie hudby, filmov a počítačového softvéru.

Krátko po utorkovom vypnutí Ex.ua prestala fungovať aj internetová stránka ukrajinského ministerstva vnútra, na ktorú zrejme zaútočili hackeri. Výpadky mala aj stránka ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Podľa agentúry UKRINFORM po zásahu voči Ex.ua poklesla prevádzka ukrajinského internetu o 5-15 percent. Ďalšou obeťou protipirátskej kampane na Ukrajine by sa mala stať stránka Upload.com.ua.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu