Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Galko chce, aby sa preverili odpočúvania za posledných 20 rokov

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veľký počet spochybňovaných odpočúvaní vo vojenskej kontrarozviedke ukazuje, že problém v spravodajských službách môže byť závažnejší, ako sa pôvodne predpokladalo. Exminister obrany a poslanec parlamentu Ľubomír Galko (SaS) preto chce, aby ich preverovanie bolo rozsiahlejšie.

"Čo sa týka Vojenského obranného spravodajstva (VOS), ten obrovský počet odposluchov, ktorý je postupne napádaný, ukazuje, že ten problém je oveľa hlbší a že bude treba, a ja to budem presadzovať, aby sa pozrelo na odpočúvania en bloc za posledných 20 rokov. Tiež bude nevyhnutné zmeniť legislatívu, ktorá sa týka nasadzovania informačno-technických prostriedkov (ITP)," povedal tento týždeň Galko, ktorý vlani prišiel o stoličku vo vládnom kabinete práve pre kauzu údajne neopodstatneného odpočúvania novinárov.

"Ja som v rezorte obrany už nebol, následne tam bol nejaký poslanecký prieskum a tie informácie a utajované skutočnosti unikali priamo cez poslancov do médií a uniklo také množstvo, aké predtým za desať rokov neuniklo," poznamenal podpredseda SaS.

Hoci Galko odmieta hodnotenie nového ministra Martina Glváča (Smer-SD), že tajné služby sú v katastrofálnom stave, ich zlúčeniu sa nebráni. Upozorňuje však, že od zlúčenia VOS a Vojenskej spravodajskej služby nemožno očakávať výraznú úsporu.

Zlúčenie spravodajských služieb pripravoval rezort aj pod vedením Galka. Na jednom z návrhov mal podľa neho dokonca spolupracovať aj súčasný šéf VOS Róbert Tibenský. Navrhnuté modely spojenia tajných služieb však podľa neho neprinášajú zníženie rizika úniku utajovaných informácií. Pre zmenu v tejto oblasti je podľa Galka nevyhnutné posilňovať bezpečnostné opatrenia. "Ale vždy tam ostáva riziko zlyhania ľudského faktora," dodal.

Nový šéf silového rezortu Glváč tento týždeň pripustil, že vojenská rozviedka a kontrarozviedka by sa mohli zlúčiť už k 1. januáru budúceho roku. Nevylúčil, že by mohol pri tom vychádzať aj z koncepcií, ktoré pripravili predchádzajúce vedenia. "Určite sa na ne pozrieme, pretože netreba niekedy vymýšľať, čo už je vymyslené, ale máme aj vlastnú koncepciu," povedal minister obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu