Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SDKÚ-DS a SaS podporia mäkšie tresty pre užívateľov marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zmäkčenie trestov pre užívateľov marihuany, ktoré naznačil predseda Smeru-SD Robert Fico, sú pripravené podporiť SDKÚ-DS a SaS.

„Samozrejme musíme vidieť aktuálny návrh právneho predpisu, ale ak bude vec dobre spracovaná, tak by sme neokolkovali,“ komentoval Ficove slová šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník s dodatkom, že jeho strana zvažovala predloženie podobného návrhu v predchádzajúcom volebnom období.

Tresty za konzumáciu konopy by sa podľa Kaníka mali prispôsobiť jej spoločenskej nebezpečnosti. „Konzumácia marihuany je kruto trestaná a tieto tresty sa často vyrovnávajú násilným trestným činom, ktoré sú oveľa nebezpečnejšie pre spoločnosť,“

SaS pripomenula, že od svojho vzniku hovorí o dekriminalizácii marihuany a slová dezignovaného premiéra interpretuje tak, že si osvojil ich tému. „Naša priekopnícka snaha v tejto téme tak rozhodne nebola zbytočná,“ povedala hovorkyňa strany Tatiana Tóthová.

Zvyšné opozičné strany sú skeptickejšie. Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič hovorí, že na vyjadrenie potrebuje vidieť konkrétny návrh, ale poslanci hnutia budú v každom prípade hlasovať slobodne. Pripomenul svoj zámer netrestať užívateľov za jedinej podmienky – ak polícii pomôžu usvedčiť dílera, ktorý im zakázanú látku predal.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár je o pripravený o návrhu hovoriť, ale zatiaľ zastáva k zmäkčeniu trestov skôr negatívne stanovisko. „Myslíme si, že sú momentálne dôležitejšie témy,“ vyhlásil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu