Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Po Slovákoch vyšli do ulíc aj Česi: Žiadajú pád vlády!

Na Václavskom námestí viala aj slovenská vlajka
Na Václavskom námestí viala aj slovenská vlajka (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Na protestných zhromaždeniach takzvanej Holešovskej výzvy, ktorá žiada demisiu vlády, sa včera zišli na rôznych miestach Česka tisícky ľudí. Na pražské Václavské námestie zamierilo asi 2500 protestujúcich, v Brne bolo až 4000 účastníkov, v Hradci Královom a Ostrave asi tisícka. Iniciátori akcie prednedávnom vyzvali vládu, aby do konca februára odstúpila s tým, že ak na ich požiadavky nebude reagovať, usporiadajú celonárodný protest.

Najviac ľudí sa zišlo na brnianskom námestí Slobody. Demonštrácia sa zaobišla bez incidentov. Ľudia priniesli transparenty s nápismi kritizujúcimi vládu premiéra Petra Nečasa, vypočuli si text Holešovskej výzvy, niekoľko prejavov a hudobných vystúpení. Najväčší potlesk zožali preslovy, v ktorých rečníci žiadali zastavenie cirkevných reštitúcií a odstúpenie prezidenta Václava Klausa.

Asi 2500 ľudí prišlo podľa polície na demonštráciu v Prahe, organizátori tvrdia, že ich bolo viac. V revolučnej nálade ich podporil príhovor Hördura Torfasona, ktorý bol iniciátorom protestov na Islande vedúcim k pádu tamojšej vlády. K slovu sa dostal aj režisér Jiří Krejčík alebo Slávek Popelka, iniciátor Holešovskej výzvy. "Tým, že ste sem dnes prišli, ste vyjadrili želanie žiť ako slobodní občania v slobodnej krajine, nie ako otroci," začal príhovor Popelka. Žiadal odstúpenie vlády, okamžité zastavenie cirkevných reštitúcií, Klausovu abdikáciu a zastavenie kľúčových vládnych reforiem.

Veľa ľudí malo na oblečení žltú nálepku s nápisom "Hanbím sa za vládu a prezidenta a chcem ich demisiu". V dave bolo vidieť aj niekoľko protestujúcich v bielych maskách typických pre hackerské hnutie Anonymous a tiež demonštrantov v kostýmoch goríl, ktoré sú symbolom rovnomennej slovenskej korupčnej aféry.

Na Masarykovom námestí v Hradci Královom sa na protivládnej demonštrácii zišla zhruba tisícka ľudí. Účastníci podpisovali petičné hárky požadujúce demisiu vlády či zastavenie dôchodkovej, sociálnej, zdravotníckej a školskej reformy. "Je potrebné, aby ľudia vzali polená a vyhnali vládu, takto to už ďalej nie je možné," povedal v prejave jeden z protestujúcich. Niektorí demonštranti mali nad hlavami transparenty s nápismi "Stop vláde zlodejov" či "Vláda má tvoriť, nie kradnúť a klamať".

Približne tisíc ľudí demonštrovalo aj v Ostrave, na ďalších miestach sa účasť odhaduje na stovky či desiatky protestujúcich. V Pardubiciach prišlo na námestie Republiky asi päť stoviek ľudí. Rečníci hovorili o stave českého zdravotníctva a školstva, o korupcii či nedotknuteľnosti politikov. Po ich príhovoroch ľudia zvyčajne začali kričať alebo tlieskať, neskôr sa do prejavov sami zapojili.

Iniciátori Holešovskej výzvy už skôr oznámili, že požadujú demisiu vlády a vymenovanie dočasnej vlády odborníkov, začatie príprav "spravodlivých demokratických" volieb a uzákonenie bežne použiteľného referenda. Chcú tiež zastavenie cirkevných reštitúcií, dôchodkovej, sociálnej, zdravotníckej a školskej reformy a odvolanie podpisu na zmluve ACTA, ktorá podľa nich zavádza cenzúru na internete. Podľa nich by mala byť vymenovaná dočasná úradnícka vláda a mal by odstúpiť prezident Václav Klaus pre stratu dôvery. Na týchto požiadavkách sa uzniesli na konferencii, kde sa podľa iniciátorov spojili občania, iniciatívy, neparlamentné strany či občianske združenia a vytvorili Národnú radu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu