Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Snehové peklo pokračuje: Turzovke pomáha armáda, hrozí aj silný vietor!

V Handlovej trvá mimoriadna situácia Zobraziť galériu (43)
V Handlovej trvá mimoriadna situácia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska stále sneží! Kalamitný stav, ktorý po tuhých mrazoch priniesla biela zima, sa ešte neskončil. Ani dnes nebude počasie najpriaznivejšie, čo sa predpoludním prejavilo aj na spomalenej doprave v hlavnom meste. Problémy majú aj železnice. V Čadci dokonca padol neuveriteľný 91-ročný rekord.

19:17 Časť Slovenska skúša aj silný vietor

Časti severného Slovenska hrozí silný vietor, ktorý môže na hrebeňoch hôr krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal výstrahu 2. stupňa, ktorá platí do 23:00 pre Oravu, Kysuce, Turiec, Liptov, Horehronie a Spiš. Na zvyšnom území krajiny okrem juhu stredného a východného Slovenska platí 1. stupeň výstrahy pred vetrom. Rovnako všade okrem juhu stredného Slovenska platí 1. stupeň varovania pred snežením, niekde sa môžu tvoriť záveje.

18:31 Radičová navštívi oblasti postihnuté kalamitou

Pre snehovú kalamitu a krízovú situáciu vo viacerých obciach navštívi v sobotu predpoludním (predpokladaný príchod na MsÚ v Turzovke o cca 12.30 h) predsedníčka vlády, poverená riadením ministerstva obrany, Iveta Radičová postihnuté oblasti na Kysuciach.

Kalamitou zasiahnuté oblasti pomáhajú v týchto dňoch zachraňovať vojaci. V Turzovke armáda nasadila osemnásť príslušníkov ozbrojených síl so siedmimi kusmi techniky, ako snehová fréza, univerzálny nakladač a ďalšia nákladná technika. Vojaci sprejazdňujú mosty a lávky ponad rieku Kysucu a ošetrujú ich, aby nedošlo k ich poškodeniu, prípadne zrúteniu. Podieľajú sa aj na sprejazdňovaní cestných komunikácií v obci.

17:36 V Michalovciach sú problémy na cestách

Mimoriadne podmienky v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov zostávajú v platnosti z dôvodu pretrvávania sťažených podmienok zimnej údržby ciest a ďalšej nepriaznivej predpovede počasia. Podľa internetovej stránky Správy ciest Košického samosprávneho kraja sú v okrese Michalovce od rána neprejazdné úseky Naciná Ves – Vybuchanec a Voľa – Pusté Čemerné.

Problémy na cestách I. triedy by mohli vznikať iba v prípade silného nárazového vetra, a to prevažne v úseku cesty Hriadky – Horovce a Trhovište – Pozdišovce. Momentálne je však situácia na I. triedach pokojná a bezproblémová. Cesty II. triedy sú prejazdné bez problémov. Niektoré úseky môžu mať zúžený prejazdný profil. Cesty III. triedy sú na miestach, kde sa tvorili snehové jazyky a záveje prejazdné často iba v zúženom profile a niekde iba v jednom jazdnom pruhu.

V Trebišovskom okrese sú všetky cesty zjazdné, po chemickom posype mokré. Iba na cestách III. triedy je kašovitá vrstva snehu.

V okrese Košice – okolie cesty III. triedy sú na miestach, kde sa tvorili snehové jazyky a záveje prejazdné často iba v zúženom profile a niekde iba v jednom jazdnom pruhu, nakoľko nie je kde sneh roztláčať.

17:01 Zložky záchranného systému pomáhajú zvládnuť kalamitu

Situáciu v prvom rade riešia obce svojimi vlastnými silami a prostriedkami, následne hasičskí dobrovoľníci, po technickej stránke im pomáhajú právnické a fyzické osoby a zložky integrovaného záchranného systému - hasiči, policajti, záchranári a príslušníci ozbrojených síl. Vojaci spolu s hasičmi pomocou techniky odpratávajú sneh a pomáhajú vozidlám rýchlej zdravotnej pomoci pri prejazde. V Považskej Bystrici pomáhali aj horolezci, ktorí odstraňovali sneh zo striech troch telocviční základných škôl a krytej plavárne.

Po zasadnutí krízových štábov obcí a obvodov v Žilinskom a Trenčianskom kraji 16. februára sa rozhodli, že situáciu budú riešiť vlastnými prostriedkami. Zložky integrovaného záchranného systému sú aj naďalej v teréne a sú pripravené pomôcť všade, kde si to situácia vyžaduje.

16:58 Silné mrazy poškodili potrubia, s pitnou vodou pomáhajú hasiči

Primátor mesta Stará Ľubovňa a starostovia obcí Chmeľnica a Lomnička na základe ukončenia záchranných prác, odstránenia závažných porúch na vodovodných systémoch a stabilizovanie situácie v zásobovaní vodou odvolali mimoriadnu situáciu.

V Prešovskom kraji v obci Plavnica od 1. februára do dnešného dňa nemajú obyvatelia pitnú vodu kvôli poškodeniu vodného potrubia. Môžu za to veľké mrazy, ktoré poškodili potrubia miestnych vodovodov. Obyvateľom pomáhajú hasiči, ktorí pomocou cisterien dodávajú pitnú vodu.

Aj v obci Mútne a Oravské Veselé v Žilinskom kraji 7. februára nahlásili problém s pitnou vodou. Príčinou sú opäť mrazy. Na okamžité riešenie je vyhlásený I. stupeň regulácie pitnej vody. Občania boli o stave informovaní cez obecný rozhlas a požiadaní o maximálne šetrenie s pitnou vodou. V súčasnosti obce pracujú na napojení vody z Randovského potoka.

Problém s pitnou vodou majú od 14. februára aj v obci Čavoj v Trenčianskom regióne. Ohrozených je približne sto rodinných domov, základná škola s materskou školou, obecný úrad, pošta, potravinárske obchody a pohostinstvá. Vojaci z vojenského útvaru v Hlohovci doviezli pitnú vodu z Nitrianskeho Rudna do dvoch obecných vodojemov. Podobný problém majú aj v Košickom kraji v územnom obvode Spišská Nová Ves v meste Krompachy a v obciach Švedlár a Rudňany. Celú situáciu s pitnou vodou rieši Vodárenská spoločnosť, hasiči a príslušníci ozbrojených síl. V iných regiónoch je situácia úplne pod kontrolou.

16:42 Mimoriadna situácia v Handlovej by mala skončiť v nedeľu

Od skorých ranných hodín odstraňujú v meste Handlová následky snehovej kalamity. Dnes nasadili 22 mechanizmov, z toho sedem ťažkých. Pomáhalo taktiež 31 aktivačných pracovníkov, ktorí mali na starosti dočisťovacie práce, čistenie priestorov pred zastávkami MHD, lávok, ručné dočisťovanie chodníkov pred zdravotníckymi zariadeniami. Ako Informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová, predpokladaný termín trvania mimoriadnej situácie je do nedele 19. februára.

V meste sú až do odvolania dočasne uzatvorené cesty na Ulici 1. Mája, Parková až po Cintorínsku. Primátor mesta Rudolf Podoba vyzval Handlovčanov, aby odstraňovali sneh a vytvorené ľadovce zo striech budov, ktoré sú nad chodníkmi. Taktiež aby v rámci svojich možností vykonávali zimnú údržbu v okolí svojich obydlí.

V Handlovej ťažké mechanizmy odpratávajú sneh

 

V Handlovej ťažké mechanizmy
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

 

 

V Handlovej ťažké mechanizmy
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

 

 

V Handlovej ťažké mechanizmy
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

 

16:34 V S. Ľubovni, Chmelnici a Lomničke odvolali mimoriadny stav

V Starej Ľubovni, Chmelnici a Lomničke už nie je mimoriadny stav, primátor a starostovia ho odvolali. Záchranné práce sa už skončili, závažné poruchy na vodovodných systémoch sú odstránené. Stabilizovala sa aj situácia v zásobovaní vodou. Informovala o tom Lenka Meravá z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

16:17 V Prievidzi budú sneh z kritických úsekov odvážať

V Prievidzi rozširujú zimnú údržbu o odvoz snehu z kritických úsekov. Mesto tak robí na základe kontroly v teréne za účasti predstaviteľov spoločnosti Tezas, ktorá sa stará o údržbu v meste, a polície. "Žiadame vodičov a všetkých obyvateľov o súčinnosť pri zabezpečovaní dostatočného priestoru na pohyb ťažkých mechanizmov," informoval hovorca mesta Michal Ďureje. Dnes popoludní a večer budú v kritických úsekoch odvážať sneh a zabezpečovať lepšiu zjazdnosť komunikácií. Práce sú naplánované v uliciach Žarnova, Rázusa, Jégého, Šulekova, Urbánkova, Šafárikova, Palárikova, Rudnaya, Duklianska, Snežienková, Dubová, Rakytová, Pod Poliankou a Ružová.

Vyvážať sneh bude mesto aj počas víkendu. Chce tým zlepšiť zjazdnosť miestnych komunikácií. "Aj pri zabezpečovaní týchto prác je nevyhnutná súčinnosť vodičov vozidiel, ktorí parkujú na daných uliciach, podľa informácií v mestskom rozhlase a pokynov mestskej polície," uviedol Ďureje.

16:04 P. Bystrica povolí vstup do telocviční, plavárne a na štadión

Mesto Považská Bystrica dnes o 17.00 h zruší obmedzenie týkajúce sa prevádzky športových objektov a školských telocviční. Informoval o tom Vladimír Biely z krízového manažmentu mesta.

„Od 17. hodiny je povolený vstup do krytej plavárne, na zimný štadión a do telocviční základných škôl. Ostatné obmedzenia, vyplývajúce z vyhlásenia mimoriadnej situácie, zostávajú v platnosti. Znamená to, že budeme kontrolovať dodržiavanie nariadenia o povinnosti odstraňovať sneh zo striech obchodných a výrobných prevádzok,“ ozrejmil Biely.

15:43 SHMÚ povodne z topiaceho sa snehu zatiaľ nepredpokladá

Vyššie teploty a zrážky, ktoré predpovedajú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu na nasledujúce dni, môžu spôsobiť topenie snehu v južných okresoch Slovenska, nemali by však spôsobiť vyliatie vodných tokov.

"Vzhľadom na množstvo zrážok a množstvo snehu v týchto oblastiach nepredpokladáme povodne z topiaceho sa snehu,“ uviedla vedúca odboru hydrologických predpovedí a výstrah SHMÚ Danica Lešková. Podľa jej slov určité riziko predstavujú ľadové povodne na dolnom Hrone a dolnej Orave.

"Nepredpokladáme však výrazne zvýšený odtok vody počas oteplenia, a nie je preto predpoklad lámania ľadu a vytvorenie takých ľadových bariér, ktoré by spôsobili vyliatie vody z koryta. Nie je však vylúčené, že sa ľadová masa v dolnom toku riek nedá do pohybu," odhaduje Lešková.

Bezpečný presun takejto masy je podľa nej závislý predovšetkým od jeho množstva a tiež od lokálnych prietočných podmienok. "Navrhujem preto sledovať prípadný posun ľadov na juhu Slovenska," upozornila.

15:27 Hraničný priechod Svrčinovec je prejazdný

Hraničný priechod Svrčinovec je podľa informácií operačného strediska Krajského riaditeľstva PZ v Žiline od 14.45 h prejazdný v smere do Českej republiky i na Slovensko pre osobnú i nákladnú dopravu.

 

Čadca dnes predpoludním (Foto: Stanislav Serafín)

Čadca - Čadečka (foto:
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Stanislav Serafín)

Čadca - Čadečka (foto:
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Stanislav Serafín)

Čadca - Čadečka (foto:
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Stanislav Serafín)

14:59 V Starej Ľubovni odvolali mimoriadnu situáciu

Situácia s dodávkami pitnej vody pre obyvateľov mesta Stará Ľubovňa sa stabilizovala, krízový štáb v súlade so zákonom o civilnej ochrane obyvateľstva dnes o 10:00 odvolal mimoriadnu situáciu. „Dodávka pitnej vody verejnou sieťou je zabezpečená na celom území mesta a nehrozí už nebezpečenstvo ohrozenia zdravia, majetku a životného prostredia,“ informovala hovorkyňa Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti Božena Dická. Dnes o 14:30 sa podarilo provizórne obnoviť dodávku pitnej vody aj pre obec Plavnica.

Problémy naďalej pretrvávajú na dolnom Spiši. V Rudňanoch je situácia s dodávkami vody nezmenená. Dodávka vody pre obyvateľov obce je naďalej obmedzená. Pitná voda sa naváža cisternami do vodojemu. Počas dňa dochádza k čiastočnému zásobovaniu obyvateľov z dôvodu regulácie vody vo verejnej sieti. V obci Mlynky časť Havrania dolina je situácia stabilizovaná, obyvatelia už sú zásobovaní pitnou vodou z verejnej siete.

14:32 Cestári odstraňujú lavínu z horského priechodu Čertovica

Cestári nasadili na sprejazdnenie obojstranne úplne uzatvoreného horského priechodu Čertovica ťažkú techniku. Na liptovskej strane ho vo štvrtok podvečer zatarasila samovoľná lavína a na odstránení niekoľkometrového nánosu z vozovky pracujú už niekoľko hodín.

„Našťastie, nikomu sa nič nestalo, ale podobné lavíny tu môžu spadnúť aj v nasledujúcich dňoch. Horné časti tohto terénu odlesnila vetrová kalamita, na strmom polome sa nahromadilo väčšie množstvo snehu a nemá ho tam čo udržať,“ povedal vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Marek Biskupič.

Väčšina vodičov motorových vozidiel rešpektovala zákaz prejazdu Čertovicou, no posádkam niekoľkých rozmerných súprav nezostávalo nič iné, iba trpezlivo čakať na odpratanie snehovej bariéry. „Lavína spadla tesne pred nami. Roky tadiaľto prechádzam s nákladmi dreva, ale nič podobné som tu ešte nezažil,“ konštatoval kamiónista z neďalekého Brezna.

Prekážka na ceste nepokazila dobrú náladu skupinke mladých turistov z Valašského Meziříčí. „Už druhý deň sa tadiaľto márne pokúšame dostať na južnú stranu Chopka. Berieme to však športovo, v živote sú predsa oveľa horšie veci. Počasie si človek nenavyberá. Aj u nás v Česku bolo podobne, preto nás to ani veľmi nezaskočilo,“ povedal jeden z nich.

14:19 Turzovke prišli na pomoc vojaci

Kysuckej Turzovke, v ktorej od stredy napadlo vyše metra nového snehu, prichádza na pomoc aj armáda. Jedenásť vojakov od rána zhadzuje sneh zo striech a čistí mosty a lávky. Do Turzovky už smeruje aj armádna technika. „Keďže sa ako tak podarilo sprejazdniť miestne komunikácie, ďalšou prioritou je rozšírenie komunikácií na dva pruhy a obnovenie bezpečnosti na cestách čistením chodníkov. V popoludňajších hodinách sa plánuje vyvážať sneh z centra mesta. Zámerom je využiť všetky voľné plochy a verejné priestranstvá, kde veľké množstvo snehu nebude nikomu prekážať,“ informuje mesto na svojej webovej stránke.

Na celom území mesta naďalej platí mimoriadna situácia. Počas uplynulej noci napadlo v Turzovke len šesť centimetrov nového snehu, Turzovčania sa však obávajú víkendu, počas ktorého meteorológovia opäť avizujú intenzívne sneženie.

Turzovke pomáha aj armáda

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

 

14:06 Situácia v Prešovskom kraji pod kontrolou

Na celom území Prešovského samosprávneho kraja stále sneží, cestári však majú situáciu pod kontrolou. "Nemáme hlásené žiadne problémy, situácia je pokojná, priebežne upravujeme všetky cesty. Neprejazdný ostáva len úsek medzi Štrbou a Šuňavou v Popradskom okrese," priblížil situáciu na cestách dispečer Správy a údržby ciest PSK Tomáš Lažo.

Väčšina ciest I. triedy je pokrytá vrstvou kašovitého snehu alebo čerstvého snehu od jedného do štyroch centimetrov. "Vrstva utlačeného snehu, resp. zľadovateného do štyroch centimetrov je na ceste 1/67 smer Podspády a na horskom priechode Vernár, podobne aj na ceste 1/77 smer Obručné," doplnil Lažo. Cesty I. triedy v okrese Vranov nad Topľou sú vlhké.

Cesty II. triedy sú pokryté vrstvou kašovitého, resp. utlačeného snehu až do dvoch centimetrov. V oblasti Vysokých Tatier a v okolí Spišskej Starej Vsi je to do piatich centimetrov. Cesty III. triedy sú pokryté vrstvou utlačeného snehu miestami až do 8 cm, najmä v okolí Popradu a Spišskej Starej Vsi. Lažo tiež upozornil na tvorbu snehových závejov a jazykov v okolí Tatranskej Štrby, Šuňavy a Svidníka. V teréne je momentálne 35 mechanizmov.

13:30 Na Žitnom ostrove sú všetky cesty zjazdné

Na južnom Slovensku, na Žitnom ostrove štátna cesta  č. I/63 je mokrá, väčšinou bez snehu. V úseku Dunajská Streda - Šamorín sa pluhuje, cesty II. triedy sú tiež mokré, na cestovných komunikáciách III. triedy je ešte vrstva kašovitého snehu, ale všetky cesty sú zjazdné. Informovala námestníčka riaditeľa Údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Irena Denkeová.

"Dnes okolo obeda prestalo v našom regióne snežiť a pršať, preto sa snažíme kašovitú vrstvu odstrániť, aby v prípade, že teplota klesne pod nulu, neboli problémy," uviedla s tým, že kašovitý sneh sa odstraňuje v súčasnosti na ceste č. III/572 medzi Dunajskou Stredou a Lehnicami.

13:18 Zastavili vlakovú dopravu z Čadce do ČR

Osobná železničná doprava na úseku Čadca štátna hranica – Mosty u Jablunkova (Česká republika) je od 12:00 až do odvolania z dôvodu kalamitnej situácie zastavená. Železničnú spoločnosť Slovensko o tom informovali České dráhy. "Železničná spoločnosť Slovensko odporúča cestujúcim využiť na cestu do Čiech inú prechodovú stanicu Kúty (Lanžhot) alebo Púchov (Horní Lideč)," uviedla Zuzana Červená z odboru komunikácie ZSSK.

Obec Klokočov vyhlásila mimoriadny stav

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

 

13:00 Výška snehu v Čadci dosiahla 104 cm

Bohatá snehová nádielka už prináša aj zápisy do tabuliek rekordov. Na severe Slovenska, kde sa najviac roztrhla snehová perina a na mnohých miestach už spôsobila kalamitu a mimoriadnu situáciu, ešte počas štvrtka padli na dvoch miestach doterajšie namerané maximá. Z údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu vyplýva, že vo štvrtok dosiahla celková snehová pokrývka v Čadci 97 centimetrov a v Beluši 57 cm, čo boli absolútne rekordné hodnoty pre tieto lokality.

„Dnes ráno v Čadci namerali ďalší rekord. Celková snehová pokrývka bola na úrovni 104 centimetrov, čo je najvyššia hodnota od doby merania," uviedol klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ. Systematické záznamy o výške celkovej snehovej pokrývky na Slovensku majú k dispozícii od roku 1921. "To znamená, že sme zaznamenali rekord za posledných 91 rokov,“ dodal klimatológ.

Pred panelákom na sídlisku
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

12:36 Počasie stále komplikuje situáciu v Košickom kraji

Situáciu na cestách Košického kraja stále ovplyvňuje nepriaznivé počasie. Ako informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová cesty I. triedy v okrese Košice – okolie sú prejazdné v plnom profile, prevažne mokré, posypané, na miestach kde sa tvorili snehové jazyky a záveje a vietor prefukoval sneh cez cestu, sa nachádza kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov.

„Problémy na cestách I. triedy by mohli vznikať iba v prípade silného nárazového vetra a to prevažne v úseku Turňa nad Bodvou až po hranicu okresu Rožňava a na horských priechodoch Dargov a Slanec. Momentálne je však situácia na cestách I. triedy pokojná a bezproblémová,“ uviedla Mésarová.

Dodala, že cesty II. triedy sú prejazdné, niektoré úseky môžu mať zúžený prejazdný profil napríklad v úsekoch Slanec – Slanská Huta. „Cesty III. triedy sú na miestach, kde sa tvorili snehové jazyky a záveje prejazdné často  iba v zúženom profile a niekde iba v jednom jazdnom pruhu, nakoľko nie je kam sneh roztláčať. Ide o úseky Budimír – Družstevná nad Hornádom, Kalša spojka, Nižný Klátov – Vyšný Klátov, Nižný Klátov – Hýľov – Zlatá Idka. Na týchto komunikáciách sa môže nachádzať vrstva kašovitého snehu,“ upozornila ďalej hovorkyňa.

12:24 Svrčinovec opäť neprejazdný

Hraničný priechod Svrčinovec je podľa informácií operačného strediska Krajského riaditeľstva PZ v Žiline od 12.00 h pre nákladnú dopravu neprejazdný v smere do Českej republiky i na Slovensko.

„Situácia sa však často mení, nakoľko z českej strany dochádza k uzatvoreniu priechodu najmä kvôli neudržiavanej ceste. Úsek však monitorujeme a operatívne prijímame opatrenia za účelom bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ informovalo operačné stredisko.

Aktuálny pohľad na Svrčinovec

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

V Ružomberku je pokazený semafor na križovatke cesty 1/18 a 1/59 v smere na Banskú Bystricu, ktorého oprava potrvá niekoľko dní. V okrese Ružomberok je horský priechod Donovaly zjazdný pre všetky vozidlá.

V okrese Čadca je prejazdný horský priechod Makov aj cesta 1/11. Neprejazdná je obec Klokočov. V okrese Žilina sú pre osobnú dopravu zjazdné horské priechody Kľak a Rovná hora, prejazdná je aj cesta 1/18 pri Strečne. V okrese Martin sú pre všetku dopravu prejazdné horské priechody Šturec, Kremnické Bane a Vyšehradné.

V okrese Liptovský Mikuláš je stále neprejazdný horský priechod Čertovica a horský priechod Huty je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 12 metrov.

12:17 Zdravotníkom musia pomáhať aj horskí záchranári

Zasnežené cesty na severe Slovenska komplikujú prácu aj posádkam rýchlej zdravotníckej pomoci. Do časti Struháreň v Terchovej sa dnes nevedela k pacientovi dostať sanitka, na pomoc jej museli prísť horskí záchranári na skútri. Pacientovi sa najskôr podarilo prebrodiť snehom až k zdravotníkom, no po ošetrení sa už nedokázal sám vrátiť domov. „Preto zasiahli dvaja záchranári Horskej záchrannej služby Malá Fatra, ktorí ho snežným skútrom transportovali domov,“ informovala Horská záchranná služba.

11:57 Prievidza bez mimoriadnej situácie

"Krízový štáb posúdil aktuálnu situáciu v meste a uzniesol sa na tom, že v súčasnosti nie je nutné vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Odstraňovanie následkov snehovej kalamity preto bude i napriek kritickému stavu zatiaľ prebiehať v bežnom režime," informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Priority údržby komunikácií vyplývajú zo zimného operačného plánu. Dôležité je v prvom rade zachovať prejazdnosť komunikácií nevyhnutných na zabezpečenie základného chodu mesta a zabezpečiť pravidelnú premávku mestskej hromadnej dopravy. Podľa predpovedí počasia sa v najbližšom období počas dní očakáva silný odmäk a následne v noci mráz, hrozí vznik poľadovice.

11:47 V Nitrianskom kraji husto sneží, zatiaľ bez nehôd

Husté sneženie komplikuje situáciu na cestách aj v Nitrianskom kraji. V okresoch Nitra a Zlaté Moravce je momentálne v teréne približne 12 sypačov a cesty prečisťujú aj traktory. Ako informoval vedúci zimnej údržby Regionálnej správy a údržby ciest Nitra Ľubor Andrášik, všetky cesty sú zjazdné a výrazné problémy nezaznamenali. Nitrianski cestári sú pre sneženie v nasadení tretí deň. Vo štvrtok až do dnešného rána navyše spôsoboval problémy vietor. Teploty sa dnes pohybujú okolo nuly, snežiť by malo do popoludňajších hodín. Andrášik vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne a primerane situácii na cestách.

Polícia žiadne dopravné nehody ani zranenia nezaznamenala, len sedem škodových udalostí. Po dve boli v okresoch Komárno, Nové Zámky a Nitra a jedna v okrese Levice. Išlo buď o ťuknutia alebo autá zišli z cesty. Informovala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

11:11 P. Bystrica možno večer zruší mimoriadny stav

Mimoriadna situácia v Považskej Bystrici stále trvá. Podľa člena krízového štábu Vladimíra Bieleho by ju mohli odvolať dnes večer alebo v sobotu, avšak len ak prestane snežiť.

Sneh už odhádzali z polovice základných škôl a telocviční v meste. "Momentálne dokončujeme zhadzovanie snehu z krytej plavárne, ktorá dnes bude zase otvorená pre verejnosť," informoval Biely. Na odpratávanie snehu na zimnom štadióne nasadili frézu, ktorú mestu pomohli na strechu nasadiť hasiči. Pracuje tam 22 lezcov. "V sobotu by tu mali všetky akcie normálne prebiehať," tvrdí Biely. Sneh taktiež vypratávajú z centra mesta, parkovísk a všetkých kritických oblastí, akou je napríklad aj považskobystrická nemocnica. Odtláčajú ho na všetky voľné zelené plochy v meste.

Sneh musí preč zo striech

sneh kalamita  Považská
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

V P. Bystrici napadla poriadna snehová nádielka

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

10:27 V Trnavskom kraji sú všetky cesty zjazdné

Na cestách Trnavského kraja sa udržiava 2 až 4-centimetrová vrstva snehu, ale všetky sú zjazdné. Na Bielej hore zaznamenali pred 10. hodinou skrížený kamión, cesta je prejazdná v jednom pruhu. Podľa dispečingu Správy ciest TTSK je od skorých ranných hodín v permanencii všetkých 42 mechanizmov, ktoré postupne odhŕňajú sneh z 1580 kilometrov komunikácií 2. a 3. triedy vo vlastníctve krajskej samosprávy a 312 km zazmluvnených ciest 1. triedy.

"Okrem ciest sa staráme aj o parkoviská pred obchodnými centrami a tiež o parkoviská Samsungu Voderady," uviedol službukonajúci dispečer Rudolf Kormúth.

10:20 Autobusy na Kysuciach môžu meškať

Prímestské autobusy smerujúce na Kysuce môžu aj dnes na zasnežených cestách meškať. V takmer všetkých koncových obciach majú autobusy navyše problém s otáčaním. „Snažíme sa dostať, kam sa len dá. Aktuálny stav a prejazdnosť ciest si vodiči dávajú vedieť aj prostredníctvom mobilných telefónov. Odporúčame všetkým, aby venovali pozornosť aktuálnym dopravným servisom v rádiách. Ak niekde hlásia, že je cesta neprejazdná, alebo prejazdná s veľkými problémami, je najpravdepodobnejšie, že sa tam nedostane ani žiadny autobus,“ uviedla hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

SAD Žilina vodičov žiada, aby autá neparkovali na konečných otočiskách autobusov. Tiež prosí, aby zvážili parkovanie na krajniciach ciest, kde bránia prejazdu cestárskych vozidiel a vyčisteniu cesty.

Kysucký Lieskovec (Foto: Jaroslav Hmira)

Kysucký Lieskovec (foto: Jaroslav
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Ochodnice - do dvora sa viac nezmestí (Foto: Filip a Peter)

Ochodnice - do dvora
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:07 V Žilinskom kraji vyhlásilo mimoriadnu situáciu 53 obcí

V obvode Žilina 18, Námestovo 12 a Čadca 23. Záchranné práce zvládajú podľa vedúceho odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu (OÚ) v Žiline Ľubomíra Hollého takmer všetky obce vlastnou technikou a na základe objednávok oslovujú podnikateľov, ktorí majú vhodnú techniku.

„Zvládajú odstraňovať sneh a robiť v obciach také opatrenia, aby fungovali bez problémov. Jedine Turzovka požiadala Ministerstvo obrany SR o nasadenie Ozbrojených síl (OS) SR a vo štvrtok požiadala o pomoc Záchrannej brigády (ZB) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline kysucká obec Klokočov. Situácia sa relatívne upokojuje. Vyžadujeme od obcí, aby rýchlo reagovali, najmä na problémy na hlavných cestných ťahoch,“ skonštatoval  Hollý.

Turzovka (Foto: majkami777)

Turzovka (foto: majkami777)
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Dolná Tižina (Foto: Jozef Falašta)

Dolná Tižina (foto: Jozef
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:01 Na D1 v okolí Bratislavy udržiavajú prejazdné dva pruhy

Komunikácie v správe Magistrátu hlavného mesta SR sú čiastočne odhrnuté, sčasti pokryté kašovitou vrstvou snehu, ale prejazdné. Rovnaké podmienky platia v okolí Bratislavy na cestách I., II, a III. triedy.

Na diaľnici D1 sú udržiavané pravý a stredný jazdný pruh, ktoré sú aj prejazdné. Ľavý pruh je pokrytý kašovitou vrstvou snehu. Na komunikácii D2 a D4 Brodské – Bratislava je pravý jazdný pruh bez obmedzenia, ľavý je však miestami neprejazdný. Uzly sú čiastočne odhrnuté.

Prejazdné a udržiavané sú tiež hraničné priechody Jarovce a Čunovo, kde je ľavý pruh pokrytý kašovitou vrstvou snehu. Prejazdný je aj horský priechod Pezinská Baba.

V Bratislave sneží aj dnes

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

09:48 V Prešovskom kraji komplikujú dopravu snehové jazyky a záveje

Prejazd viacerými úsekmi ciest na území Prešovského kraja môže dnes komplikovať motoristom kašovitá vrstva snehu, záveje a snehové jazyky. Cesta III/018147 Šuňava Chotár je momentálne neprejazdná, dopravné obmedzenia sa vzťahujú aktuálne aj na horský priechod v pohorí Spišská Magura.

Podľa aktuálnej informácie od Správy a údržby ciest PSK sneží momentálne v okolí Tatranskej Štrby, Medzilaboriec, Chminianskej Novej Vsi v okrese Prešov a Svidníka.

Väčšinu ciest I. triedy na území kraja pokrýva kašovitá vrstva snehu do jedného až štyroch centimetrov (cm). Zľadovatený sneh pokrýva úseky prechádzajúce horskými priechodmi Podspády a Vernár.

Podľa aktuálnej informácie z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove je dnes od 9.00 h uzavretý horský priechod v pohorí Spišská Magura medzi obcami Spišská Belá a Spišská Stará Ves v okrese Kežmarok pre kamiónovú dopravu, a to z dôvodu vytvárania snehových jazykov a závejov. Premávku na mieste riadi polícia a kamióny zastavujú v obci Slovenská Ves.

09:40  Obce na Hornej Orave vyhlásili mimoriadnu kalamitnú situáciu

Samosprávy dvanástich hornooravských obcí vyhlásili v uplynulých hodinách mimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite. Informoval o tom vedúci Odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Námestove František Škorvánek.

Snehová kalamita je v Oravskej Lesnej, Rabči, Kline, Sihelnom, Oravskej Polhore, Rabčiciach či Zubrohlave. "Najzložitejšia situácia je v Oravskom Veselom a Mútnom, kde okrem snehu zápasia aj s pretrvávajúcim nedostatkom vody v dlhodobo problematickom vodovode. Oficiálne vyhlásenie mimoriadnej situácie im dovoľuje napojiť aspoň dočasne nezlegalizovaný zdroj pitnej vody," spresnil Škorvánek.

"Intenzívne sneženie sprevádzané vetrom síce cez noc trochu utíchlo, no mnohí ľudia sa nemôžu dostať do svojich garáží a prízemných priestorov obydlí. Prakticky jedinou činnosťou je odpratávanie snehu. Cestári priebežne udržujú hlavné cesty. Horšie je to v okrajových častiach, kde šírku miestnych komunikácií čoraz viac zužujú doslova snehové bariéry," popisoval pracovník ObÚ v Námestove.

Oravská Polhora

Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

09:00 V Bratislave sa na cestách tvoria kolóny

Doprava v hlavnom meste je vplyvom nepriaznivého počasia výrazne spomalená, na cestách sa tvoria kolóny a v kopcovitých terénoch sú problémy s prejazdnosťou nielen vozidiel mestskej hromadnej dopravy, ale i osobných áut. Informoval o tom hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy, podľa ktorého sú najvýraznejšie komplikácie na Kramároch, Kolibe, v Dúbravke a Podunajských Biskupiciach.

Hlavné cestné ťahy sú mokré, na väčšine je kašovitá vrstva snehu, na vnútrosídliskových komunikáciách je súvislá vrstva snehu, pričom problémy vznikajú na parkoviskách, ktoré je v týchto podmienkach veľmi zložité odhŕňať.

Husté sneženie negatívne vplýva aj na MHD. Cestujúci musia počítať s celkovým zdržaním, ktoré je podľa dopravného dispečingu Dopravného podniku Bratislava do 30 minút.

Takéto počasie prežívali včera vodiči na D1 v úseku Bratislava-Trnava

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

08:55 Cesty v Trenčianskom kraji sú momentálne zjazdné

Pokrýva ich maximálne päťcentimetrová snehová pokrývka. "Považská Bystrica, Ilava, všetko zjazdné, sú tam nejaké problémy na Gápli, také, že tam budú musieť nasadiť frézu," informoval technický námestník Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Milan Halás.

Zjazdné sú aj všetky horské priechody v Trenčianskom kraji. "Pokiaľ nám to zase neupchajú kamióny, ale zatiaľ nikto nehlásil, že by takéto problémy boli," tvrdí Halás. V teréne je momentálne dokopy nasadených 58 posýpačov a fréz.

Púchov, časť Chmelinec (foto: Daniel Pavlovič)

Púchov, časť Chmelinec (foto:
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Homolka - Valaská Belá (Foto: Jaroslav Nemček)

Homolka - Valaská Belá
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

08:55 Kolóny kamiónov na Kysuciach sa už roztrúsili, cestári čistia krajnice

Kolóna kamiónov stojaca od stredy večera na krajniciach ciest naprieč celými Kysucami sa už roztrúsila. Na väčšine horských priechodov treba rátať s desiatimi centimetrami ujazdeného snehu a použiť aj reťaze. Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú po celú zimu uzavreté priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty, Príslop a Fačkovské sedlo. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Huty na Orave sú pre kamióny nad 10 metrov zjazdné len so snehovými reťazami.

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

08:44 V Handlovej na snehovú kalamitu nasadzujú ťažkú techniku

V Handlovej pokračujú problémy so snehom. Pri odstraňovaní kalamity bude mesto postupovať podľa harmonogramu, ktorý môžu obyvatelia baníckeho mesta nájsť na oficiálnej mestskej stránke.

Primátor Rudolf Podoba zároveň vyzýva Handlovčanov, aby postupne odstraňovali veľké množstvá snehu zo striech budov, ktoré sú priľahlé k chodníkom. Samospráva ich zároveň prosí, aby preparkovali svoje motorové vozidlá tak, aby nebránili v ceste vozidlám zimnej údržby a mechanizmom nasadeným na odstraňovanie snehových valov.

Mimoriadnu situáciu v Handlovej vyhlásili vo štvrtok 16. februára. V niektorých lokalitách napadlo približne jeden meter snehu, doprava na miestnych komunikáciách kolabuje. "Dôvodom je i prognóza vývoja predpovedí počasia, ktoré hovoria o oteplení, keď môže dôjsť k následnému topeniu veľkého množstva snehových valov," uviedla hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Handlová - Malá Hôrka (Foto: 11zuzana11)

Handlová - Malá Hôrka
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

08:40 V okresoch Brezno a B. Bystrica je napriek snehu prístup do každej obce

Horský priechod Čertovica je od štvrtka (16.2.) stále uzavretý pre popadané lavíny z liptovskej strany. V okresoch Banská Bystrica a Brezno sa dá napriek snehu dostať do každej obce, priblížil Dušan Škubák z Banskobystrickej regionálnej správy ciest - Centrálneho dispečingu Banská Bystrica.

Ako uviedol, v horských oblastiach sú na niektorých miestach pre množstvo snehu zúžené cesty, vozidlá zimnej údržby sa tu však snažia skvalitniť prejazd. V týchto oblastiach sa pri vetre tiež tvoria snehové jazyky a záveje.

Cesty I. triedy v uvedených okresoch sú mokré, II. a III. triedy majú vo vyšších polohách ujazdenú alebo kašovitú vrstvu snehu do piatich centimetrov.

Horské priechody Donovaly a Šturec sú zjazdné pre všetky vozidlá. Na Donovaloch je utlačený a na Šturci kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Podľa Škubáka ak bude len slabo snežiť, zhoršenie situácie nepredpokladajú.

Stred Slovenska - zábery zo včerajšieho dňa

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: SITA)

08:15 V Česku sneh stále sťažuje dopravu; uzavreté sú desiatky ciest

Česko stále trápi sneh, ktorý komplikuje dopravu. Aj dnes sú uzavreté desiatky ciest nižších tried. Kalamitný stav platí pre Vysočinu, Svitavsko, Bruntál a Jablonec nad Nisou. Informovala o tom dnes ráno Česká televízia.

Pre kamióny je naďalej neprejazdný hraničný priechod do Poľska v Harrachove. Na cestách sa už od stredu večera tvoria snehové jazyky a záveje. Sneh komplikuje aj premávku na železnici. Vlaky ráno nejazdili na troch regionálnych tratiach vrátane úseku Liberec - Harrachov, uviedol spravodajský server idnes.cz.

07:50 Predpoveď počasia na dnes

Cez Slovensko bude postupovať od severozápadu na juhovýchod frontálny systém. Očakáva sa oblačno až zamračené, slabé alebo mierne sneženie, na juhozápade postupne aj dážď so snehom a vo večerných hodinách dážď. Najvyššia denná teplota -6 až -1, na západe okrem Kysúc 0 až 5 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -7 st. Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor. Popoludní v západnej polovici Slovenska severozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 30 km/h) a tu miestami v nárazoch okolo 12 m/s. Vo východnej polovici vietor z južných smerov do 4 m/s (15 km/h).

07:26  Na Čertovici spadla lavína na cestu

Záchranári Horskej záchrannej služby vo štvrtok večer prehľadávali lavínu, ktorá spadla na cestu pod sedlom Čertovica. Záchranári tu zasahovali na základe žiadosti Operačného strediska tiesňovej linky 112. Išlo o preventívne prehľadanie lavíniska, ak by v čase zosuvu tadiaľ prechádzalo motorové vozidlo alebo sa tam nachádzalo, prípadne osoby, informovala Horská záchranná služba. Nános lavíny dosahoval 3,5 až 4,5 metra a dĺžku približne 15 m. Horskí záchranári pod lavínou nikoho nenašli.

07:00 Svrčinovec je už prejazdný

Hraničný priechod Svrčinovec je podľa informácií operačného strediska Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline už prejazdný. V okrese Čadca je prejazdný aj horský priechod Makov a cesta 1/11, neprejazdná je obec Klokočov. V okrese Žilina sú pre osobnú dopravu zjazdné horské priechody Kľak a Rovná hora, prejazdná je aj cesta 1/18 pri Strečne. V okrese Martin sú pre všetku dopravu prejazdné horské priechody Šturec, Kremnické Bane a Vyšehradné.

V okrese Liptovský Mikuláš je stále neprejazdný horský priechod Čertovica a horský priechod Huty je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 12 metrov. Horský priechod Donovaly v okrese Ružomberok je zjazdný pre všetky vozidlá.

Situácia na Svrčinovci vyzerala včera zúfalo

Snehové peklo pokračuje: Turzovke
Zobraziť galériu (43)
 (Zdroj: TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu