Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Číňania okopírovali od Rakúšanov celé mesto, ktoré je lepšie?

Rakúsky Hallstatt a vľavo hore jeho čínska verzia Zobraziť galériu (5)
Rakúsky Hallstatt a vľavo hore jeho čínska verzia (Zdroj: citypictures.org)

GUANGZHOU - Asi len ťažko by ste na svete hľadali kontroverznejší architektonický projekt, ako je kopírovanie romantického rakúskeho mestečka Hallstatt v čínskej provincii Kuang-tung. Obyvateľom originálu ako aj samotným Číňanom je však nezvyčajná kópia skôr na smiech.

Pokus o presnú repliku rakúskeho mesta, ktoré sa nachádza na zozname UNESCO, vyvolalo veľa ohlasov. Len málo z nich je však kladných. Snaha o autentickosť je pritom takmer neskutočná - od drevených striech alpských domčekov až po neogotický protestantský Christuskirche, ktorý v Hallstatte postavili v roku 1860.

Niekoľko rozdielov by sa ale predsa len našlo. Kým Hallstatt ponúka úchvatný výhľad na hory, ktorých špičky sú často pod snehovou pokrývkou, čínska verzia v tomto pohľade značne pokrivkáva. Za nevzhľadnými žltými kopcami je panelákové sídlisko a jediné, čo zahaľuje okolie, nie je opar z podhoria, ale dusivý smog. A ešte niečo - jazero je 50-krát menšie a umelo vytvorené.

Keď minulý rok prvýkrát oznámili, že je plánovaná stavba čínskej kópie rakúskeho mesta, zdvihla sa u našich južných susedov veľká vlna nevôle. Čínski špehovia vydávajúci sa za turistov totiž na mieste zaobstarali všetky potrebné náčrty a doma potom začala stavba kópie Hallstattu bez akéhokoľvek povolenia z rakúskej strany.

Po šiestich mesiacoch je kópia skoro hotová. Avšak nie sú to len Rakúšania, ktorým sa čínsky nápad nepáči. Čínsky Hallstatt je určený prevažne pre podnikateľov a obchodníkov. V okolí však bývajú len rodiny s veľmi nízkym príjmom a boháčom sa nechce kupovať nehnuteľnosť v oblasti zamorenej smogom. A cena je taktiež premrštená. Vilka vyjde v prepočte na 240 000 až 600 000 eur. Nie je teda divu, že podľa tamojších informácií ani jeden dom ešte nemá majiteľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu