Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveriteľné: Naplnili sa predpovede spred 100 rokov!

Článok v Ladies Home Journal
Článok v Ladies Home Journal (Zdroj: yahoo.com)

WASHINGTON - V roku 1900 sa americký inžinier menom John Watkins Elfreth zahral na veštca a napísal osemstranový príspevok do ženského časopisu Ladies Home Journal, v ktorom predpovedal, ako bude vyzerať svet o storočie neskôr. Napriek tomu, že niektoré zo svojich 29 úvah sám označil za divné, vyplnili sa.

1. Farebná digitálna fotografia

Watkins síce nepoužil slovo "digitálny", ani neupresnil, ako budú digitálne fotoaparáty či počítače fungovať, ale správne predpovedal, ako budú ľudia tieto technológie využívať.

"Fotografie sa budú dať zhotoviť z akejkoľvek vzdialenosti. V prípade, že sa odohrá nejaký boj v Číne, o sto rokov sa zábery z najdôležitejších udalostí uverejnia v novinách do hodiny... fotografie budú reprodukovať všetky farby prírody."

2. Rastúca výška Američanov

Watkins s neomylnou presnosťou uhádol, že za storočie Američania vyrastú o 1 až 2 palce. Kým priemerný Američan v roku 1900 meral asi 66-67 palcov (1,68 až 1,70 metra), v roku 2000 sa priemer posunul na 69 palcov (1,75 m).

3. Mobilné telefóny

"Bezdrôtové telefónne a telegrafné okruhy budú fungovať po celom svete. Manžel uprostred Atlantiku bude môcť komunikovať s manželkou sediacou vo svojom budoári v Chicagu. Budeme môcť volať do Číny tak ľahko ako teraz hovoríme z New Yorku do Brooklynu." V čase, kedy Watkins túto predpoveď napísal o medzinárodných telefonátoch ešte nikto ani nechyroval.

4. Predpripravené jedlá/polotovary

"Hotové jedlá bude možné zakúpiť v obchodoch podobných terajším pekárňam." Šírenie hotových jedál v supermarketoch naznačuje, že Watkins mal pravdu.

5. Spomalenie rastu populácie v USA

"Pravdepodobne sa bude pohybovať od 350 miliónov do 500 miliónov Američanov," usúdil Watkins. Aj keď to prehnal, uberal sa správnym smerom. Ak by počet obyvateľov USA rástol rovnakým tempom ako medzi rokmi 1800-1900, v roku 2000 by dosiahol 1 bilión.

6. Skleníková zelenina

Poľnohospodári premenia zimu na leto a noc na deň, a to pomocou elektrických drôtov umiestnených v zemi a veľkými zasklenými záhradami. "Lúče farebného svetla urýchlia rast mnohých rastlín... semená budú pučať a rozvíjať sa neobvykle skoro. "

7. Televízia

"Osoby a veci akéhokoľvek druhu budú zamerané kamerami elektricky pripojenými s obrazovkami na opačnom konci okruhov, ktoré budú mať rozpätie tisíce kilometrov."

8. Tanky

Watkins písal o obrovských pevnostiach na kolesách, ktoré síce načrtol už Leonardo da Vinci, ale inžinier svoje úvahy posunul oveľa ďalej.

9. Väčšie ovocie

"Naši pra-pra-pravnuci budú jesť jahody veľké ako jablká," napísal Watkins. Aj keď v tomto konkrétnom prípade bol príliš optimistický, mnoho druhov ovocia je naozaj oveľa väčších.

10. The Acela Express

"Vlaky budú bežne jazdiť rýchlosťou dve míle za minútu. Expresné vlaky 150 míľ  za hodinu." Presne 100 rokov po uverejnení týchto slov uviedli do prevádzky vysokorýchlostnú trať medzi Bostonom a Washingtonom, DC. Dosahovala maximálnu rýchlosť 150 mph.

 

Nie všetky predpovede mu však vyšli:

1. Už žiadne C, X a Q

"V bežnej abecede už nebude žiadne C, X a Q. Zmiznú ako zbytočné."

3. Žiadne ďalšie autá vo veľkých mestách

"Všetka doprava sa sústredí pod alebo nad zemou"

3. Žiadne komáre či muchy

"Komáre, domáce muchy a šváby budú vyhubené."

Už na prvý pohľad je zjavné, že ani jeden z týchto bodov sa doteraz nevyplnil. Aj keď napríklad otravného hmyzu by sa radi zbavili snáď všetci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu