Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež rozpustil nemravných mníchov pre Madonnu a "handry"!

Bazilika svätého Kríža v Jeruzaleme
Bazilika svätého Kríža v Jeruzaleme (Zdroj: roma.it)

RÍM - Pápež Benedikt XVI. dal zavrieť rímsku Baziliku svätého Kríža v Jeruzaleme prevádzkovanú cisterciáckými mníchmi a jej osadenstvo nechal rozptýliť do rôznych kláštorov. Dôvodom je to, že sa cisterciáni príliš odchýlili od konzervatívneho cirkevného života a podľahli voľnejším mravom.

S odvolaním sa na informované vatikánske zdroje o tom informovala agentúra AFP. Oficiálna Vatikán správu nevyvrátil.

Cisterciánska komunita v snahe propagovať cirkev v posledných rokoch usporiadala v bazilike napríklad verejné čítanie z biblie, ktoré vysielala televízia. Konali sa tam tiež koncerty, napríklad pozvala popovú celebritu Madonnu, alebo módna seansa.

V roku 2008 však začala aktivitu v kostole vyšetrovať Kongregácia pre rády zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, ktorá dohliada na riadne správanie cirkevných organizácií. O rok neskôr boli z baziliky vypovedaní opát Simone Fioraso a dvaja jeho blízki spolupracovníci.

Tento rok sa potom rozhodlo o úplnom ukončení danej činnosti s oficiálnym zdôvodnením, že nastal odklon od liturgických aktivít a vznikli ďalšie bližšie nespresnené problémy vo vedení.

Kostol bol postavený v štvrtom storočí ako palácová kaplnka neďaleko rímskeho Lateránu. Podľa tradície sa v ňom uchovávajú ostatky Kristovho kríža, ktorý údajne našla svätá Helena v Jeruzaleme. Budova prešla v priebehu storočí mnohými prestavbami, z ktorých posledná ju v polovici 18. storočia vtlačila neskoro barokovú podobu. Priamo k nej prilieha cisterciánsky kláštor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu