Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Cena zlata v piatok stúpla na nové 25-ročné maximum

Zlato, ale aj ostatné drahé kovy, v piatok zdraželi v reakcii na pokles amerického dolára.
Zlato, ale aj ostatné drahé kovy, v piatok zdraželi v reakcii na pokles amerického dolára.

NEW YORK - Cena zlata na newyorskom komoditnom trhu v piatok stúpla na nové 25-ročné maximum. Februárové futures zlata na trhu s drahými kovmi COMEX zavreli piatkové obchodovanie s nárastom o 7,7 USD, resp. 1,4 %, na úrovni 557 USD za uncu.

Počas dňa futures zlata zdraželi až na 558,8 USD za uncu, čo bola ich najvyššia úroveň od januára 1981. Deutsche Bank v piatok zvýšila prognózu pre cenu zlata na rok 2006 o 16 % na 570 USD za uncu a na rok 2007 o 26 % na 660 USD za uncu.

Zlato, ale aj ostatné drahé kovy, v piatok zdraželi v reakcii na pokles amerického dolára, ktorý vyvolal špekulatívne nákupy v skrátenom obchodovaní pred predĺženým víkendom. Cena platiny sa vyšplhala na najvyššiu úroveň za 26 rokov pod vplyvom nákupov investičných fondov, silného dopytu spotrebiteľov a rastu ceny zlata. Cena aprílových futures platiny na trhu NYMEX stúpla o 13,6 USD, resp. 1,3 %, na 1 043,6 USD za uncu. V piatkovom obchodovaní vzrástla aj cena medi. Marcové dodávky medi na trhu COMEX zdraželi o 2,5 centu na 2,1125 USD za libru.

Februárové dodávky ropy na trhu NYMEX v piatok poklesli o 2 centy na 63,92 USD za barel. Na trhu pretrvávali obavy z možných sankcií medzinárodného spoločenstva voči Iránu, čo by mohlo znamenať zastavenie ropných dodávok z tejto krajiny. Irán je totiž štvrtým najväčším svetovým exportérom ropy. Komoditné trhy v USA zostanú v pondelok pre sviatok zatvorené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu