Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podľa Ministerstva hospodárstva SR prišla o Hankook pre nejasnosť pravidiel

Ministerstvo hospodárstva SR
Ministerstvo hospodárstva SR

BRATISLAVA - Slovensko prišlo o možnosť získať investíciu juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook Tire, ktorý v pondelok uzavrel s Maďarskom investičnú zmluvu o vybudovaní novej továrne na výrobu pneumatík, jednoznačne kvôli nejasnosti pravidiel pre poskytovanie individuálnej štátnej pomoci.

Uviedla to Dagmar Hlavatá z referátu pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Ministerstva hospodárstva SR. "Slovenská strana vyvinula úsilie oficiálnymi diplomatickými cestami, aby sa uskutočnili rokovania so spoločnosťou Hankook o nových podmienkach štátnej pomoci, ktoré môže vláda SR akceptovať pri umiestnení investície na Slovensku. Reakcia spoločnosti na našu novú ponuku bola pozitívna, preto sme predpokladali, že šance Slovenska získať investíciu sú stále otvorené. Ak sa spoločnosť Hankook už rozhodla umiestniť svoju investíciu do Maďarska, neostáva iné len toto rozhodnutie akceptovať," dodala Hlavatá.

Skutočnosť, že spoločnosť Hankook neumiestni svoju investíciu na Slovensku, napriek tomu nevníma MH ako neúspech. "Slovensko v budúcom období v zmysle pravidiel poskytovania individuálnej štátnej pomoci, ktoré vláda schválila minulý týždeň, bude preferovať investície do ekonomicky slabších regiónov s vysokou nezamestnanosťou, ktoré prinesú výrobu a činnosti s vyššou pridanou hodnotou a kvalitatívne nové pracovné miesta s vyšším ohodnotením," povedala Hlavatá.

Nová továreň na výrobu pneumatík za 500 mil. eur bude stáť pri meste Dunaújváros 68 kilometrov južne od Budapešti. Továreň začne s výrobou v roku 2007. Do roku 2008 preinvestuje juhokórejský výrobca do továrne 300 mil. eur, pričom do roku 2010 by sa mala investícia navýšiť o ďalších 200 mil. eur, čo prinesie zvýšenie produkcie na úroveň 10 mil. kusov pneumatík ročne. Hankook plánuje v Maďarsku zamestnať celkovo 1 500 pracovníkov. Ako vyplýva z vyhlásenia spoločnosti, k dôvodom, prečo si Hankook vybral pre svoju novú továreň Maďarsko, patrí dostatok vzdelanej a pripravenej pracovnej sily, blízkosť k trhom v západnej Európe, dobrá úroveň infraštruktúry a vysoké investičné stimuly zo strany maďarskej vlády.

Investíciu Hankook malo pôvodne získať Slovensko. Slovenská vláda však začiatkom júla neschválila investičnú zmluvu kvôli výške investičných stimulov, ktoré navrhoval bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Po neschválení stimulov Slovensko následne stratilo pri rokovaniach exkluzivitu. Stimuly mali dosiahnuť úroveň 21 % z celkovej investície, čo predstavuje viac ako 4 mld. Sk. Podľa vtedajších vyjadrení premiéra Mikuláša Dzurindu by však pre Slovensko bola akceptovateľná štátna pomoc pre Hankook iba vo výške 6 % z ceny investície a najviac 1 mil. Sk štátnej dotácie na jedno pracovné miesto. Juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire si Slovensko pre výstavbu novej továrne vybral v máji. Hankook Tire mal v Leviciach vytvoriť 1 600 nových pracovných miest priamo a sekundárne ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu