Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hankook podpísal investičnú zmluvu s Maďarskom

SOUL - Najväčší juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire uzavrel s Maďarskom investičnú zmluvu o vybudovaní novej továrne na výrobu pneumatík za 500 mil. eur.

Ako spoločnosť uviedla, na základe dohody, ktorú v pondelok v Soule podpísali predstavitelia Hankooku a maďarskej vlády, bude nová továreň stáť pri meste Dunaújváros 68 kilometrov južne od Budapešti. Továreň začne s výrobou v roku 2007.

Do roku 2008 preinvestuje juhokórejský výrobca do továrne 300 mil. eur, pričom do roku 2010 by sa mala investícia navýšiť o ďalších 200 mil. eur, čo prinesie zvýšenie produkcie na úroveň 10 mil. kusov pneumatík ročne. Hankook plánuje v Maďarsku zamestnať celkovo 1 500 pracovníkov. "Maďarská továreň nám umožní znížiť náklady na výrobu a prepravu tovaru," vyhlásila juhokórejská spoločnosť, pre ktorú bude továreň v Maďarsku prvou výrobnou prevádzkou v Európe. Hankook prevádzkuje dva závody v Južnej Kórei a dva v Číne.

Ako vyplýva z vyhlásenia spoločnosti, k dôvodom, prečo si Hankook vybral pre svoju novú továreň Maďarsko, patrí dostatok vzdelanej a pripravenej pracovnej sily, blízkosť k trhom v západnej Európe, dobrá úroveň infraštruktúry a vysoké investičné stimuly zo strany maďarskej vlády. Ako dodal prezident kórejskej firmy Cho Choon-Hwan počas slávnostného podpisovania zmluvy, maďarská vláda bodovala aj rýchlosťou, ako sa jej podarilo uzavrieť s Hankookom rokovania. Investíciu Hankook malo pôvodne získať Slovensko. Slovenská vláda však začiatkom júla neschválila investičnú zmluvu kvôli výške investičných stimulov, ktoré navrhoval bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Po neschválení stimulov Slovensko následne stratilo pri rokovaniach exkluzivitu.

Stimuly mali dosiahnuť úroveň 21 % z celkovej investície, čo predstavuje viac ako 4 mld. Sk. Podľa vtedajších vyjadrení premiéra Mikuláša Dzurindu by však pre Slovensko bola akceptovateľná štátna pomoc pre Hankook iba vo výške 6 % z ceny investície a najviac 1 mil. Sk štátnej dotácie na jedno pracovné miesto. Juhokórejský výrobca pneumatík Hankook Tire si Slovensko pre výstavbu novej továrne vybral v máji. Hankook Tire mal v Leviciach vytvoriť 1 600 nových pracovných miest priamo a sekundárne ďalších 1 000 až 1 500 pracovných príležitostí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu