Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Polícia uskutočnila raziu v kanceláriách Jukosu

Bývalý generálny riaditeľ Jukosu Michail Chodorkovský.
Bývalý generálny riaditeľ Jukosu Michail Chodorkovský.

MOSKVA - Ruská a holandská polícia v stredu prehľadávala kancelárie ruskej ropnej spoločnosti Jukos. Ruská prokuratúra potvrdila, že polícia prehľadala štyri adresy v Moskve v súvislosti s podozrením z tunelovania firmy.

"Vyšetrovatelia majú informácie, že v rokoch 2000 až 2003 ukradli z Jukosu 7 mld. USD a previedli ich ako dividendy na nastrčené subjekty mimo Rusko," informovala moskovská prokuratúra. "Do týchto machinácií bolo zapletených množstvo ľudí, vrátane právnikov a zamestnancov niekoľkých spoločností a bánk," dodala prokuratúra. Jukos informoval, že holandská polícia prehľadala kanceláriu jeho divízie Jukos Finance v Amsterdame. "V súčasnosti zisťujeme dôvod policajnej razie a to, či zabavili nejaké dokumenty," vyhlásil Jukos.

Po tom, ako ruské úrady zmrazili ruské aktíva Jukosu, uvalili naň daňovú pohľadávku vo výške 27,5 mld. USD a predali jeho hlavnú produkčnú divíziu Jufanskneftegas v decembri minulého roka, sa akcionári tohto kedysi najväčšieho ruského producenta ropy snažia získať časť jeho zahraničných aktív. Hlavný akcionár Jukosu, spoločnosť Menatep Group, sa spoločne s veriteľskými bankami súdi s firmou Jukos Finance o približne 1 mld. USD.

Analytici vnímajú problému Jukosu ako odplatu Kremľa za politické aktivity bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti a súčasne jej najvýznamnejšieho akcionára Michaila Chodorkovského. Chodorkovskij bol odsúdený 31. mája na deväť rokov väzenia po takmer rok trvajúcom súdnom procese za podvody a krátenie daní. Podľa analytikov a ochrancov ľudských práv bol proces s ním zmanipulovaný. Chodorkovskij sa totiž aktívne zapájal do politiky, financoval opozičné politické strany a svojím bohatstvom a vplyvom v zahraničí bol hrozbou pre mocenské ambície prezidenta Putina. Chodorkovskij sa proti rozsudku, ktorý odvolací súd zmiernil v septembri na osem rokov, plánuje odvolať k Európskemu súdu pre ľudské práva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu