Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rusko považuje trestné oznámenie v kauze Jukos za smiešne

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Exminister hospodárstva Pavol Rusko považuje trestné oznámenie Ministerstva hospodárstva v kauze Jukos za smiešne. "Pán Mikloš sa neustálym vymýšľaním si stále nových obvinení mení na zúfalého rozprávkara, za čo si od Pavla Ruska vyslúžil trestné oznámenie za ohováranie," reagovala pre agentúru SITA hovorkyňa Aliancie nového občana (ANO) Magda Krasulová.

"Ministerstvo zistilo skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa vo veci manažovania spätného odkúpenia 49-percentného podielu spoločnosti Transpetrol od firmy Jukos," uviedol pre agentúru SITA poradca ministra financií a dočasného ministra hospodárstva Peter Papanek.

Rezort hospodárstva má podozrenie, že bol porušený riadny výkon právomoci verejného činiteľa. "Pod hlavičkou bývalého podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Pavla Ruska boli vyexpedované listy, ktoré neboli evidované podľa platného spisového poriadku pre kanceláriu ministra hospodárstva," dodal Papanek.

Podľa neho touto činnosťou tak zodpovedné osoby zasiahli do záujmu štátu na riadnom výkone právomocí verejných činiteľov. V týchto listoch adresovaných spoločnosti Jukos sú podľa Papanka uvádzané okolnosti, ktoré vytýkajú porušenie Akcionárskej zmluvy, ako je napríklad tvrdenie, že ruská spoločnosť nesplnila záruku investovať 40 mil. USD. "Vytýkané okolnosti sú v rozpore s platnými dohodami medzi MH a Jukosom, pretože práve návrh, aby akcie boli prevedené na Enex Utilities, s.r.o. je skutočnosťou, ktorá odporuje akcionárskej zmluve," uviedol Papanek. Podľa neho dôkazom, že mohla nastať vážna ujma na právach spoločnosti Jukos Finance B.V., je prezentácia nepravdivých okolností v nadväznosti na návrh previesť akcie Transpetrolu, ktoré sú vo vlastníctve spoločnosti Yukos, na spoločnosť Enex Utilities.

Od februára tohto roka podľa ministra Mikloša prestalo MH oficiálne rokovať s Jukosom o naložení 49-percentného podielu Transpetrolu, pričom ruskej spoločnosti boli zasielané listy s hlavičkou ministerstva hospodárstva a podpisom exministra Pavla Ruska aj naďalej. Exminister Rusko mal podľa neho poslať firme Jukos v tomto roku ešte tri listy ako súkromná osoba. Bývalý minister žiadal v listoch od Jukosu prevod akcií Transpetrolu na britskú konzultačnú spoločnosť Enex Utilities, s.r.o. Bratislava. V ďalších listoch Rusko v súvislosti s odkúpením podielu Jukosu splnomocnil ako sprostredkovateľskú firmu Škoda Export.

Exminister hospodárstva prvýkrát oslovil firmu Jukos kvôli spätnému odkúpeniu akcií v novembri minulého roku. V decembri 2004 ruská spoločnosť reagovala s tým, že berie žiadosť Slovenska na vedomie. Začiatkom februára poslal slovenskej strane Jukos list, v ktorom žiadal o povolenie prevodu akcií na spriaznenú spoločnosť St. Joseph International B.V. Ministerstvo hospodárstva požiadalo 24. februára tohto roku spoločnosť Jukos o špecifikáciu dcérskej spoločnosti, čo bol podľa Mikloša posledný oficiálny list.

Rusko minulý týždeň tvrdil, že všetky kroky, ktoré urobil so spätným odpredajom 49 % akcií spoločnosti Transpetrolu od firmy Jukos, urobil ako minister a nie ako súkromná osoba. Exminister tvrdí, že pristúpil k diskrétnej forme riešenia tohto problému, lebo si uvedomil, že snahu Slovenska spätne odkúpiť akcie od Jukosu marí konkurencia, ako napríklad spoločnosť MOL.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu