Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Mizerné leto: Obchodníci na kolenách...

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Katastrofická sezóna! Takto hodnotia tohtoročné leto slovenskí obchodníci a podnikatelia. Jeden deň slnka striedali tri dni dažďa, a tak to šlo stále dookola. Trpeli predovšetkým majitelia kúpalísk, ale aj letných krčiem, zmrzlinári či hotely a ďalšie ubytovacie zariadenia.

Namiesto toho, aby si ľudia užívali slnko a letné radovánky, schovávali sa doma či niekde v suchu. A jednoduchá rovnica fungovala dokonale, menej slnka sa rovná menej kšeftov, a teda peňazí. Miestne kúpaliská vzápätí ohlásili najhoršie tržby za posledných 15 rokov, aquaparky sú, noapak, spokojné. Zmrzlinárne, krčmy či požičovne bicyklov však na tom neboli o nič lepšie ako otvorené plavárne. "Cez leto sme prerobili," hovoria svorne obchodníci.

Mizerné leto: Obchodníci na
Zobraziť galériu (6)
Zmrzlinári - prišli o desiatky tisíc Sk
Na nepriazeň počasia už klasicky doplatili predajcovia zmrzliny. Tí sa vyjadrili, že studené a upršané leto ich tento rok doslova zrazilo na kolená. "Tento rok to bolo so zmrzlinou veľmi slabé. Predali sme jej podstatne menej ako obyčajne. Hlavnou príčinou bolo určite zlé počasie," povedala vedúca prevádzky na Hviezdoslavovom námestí Sandra Šeligová. Podľa mnohých to bola za posledné roky najhoršia sezóna. Niektorí tvrdia, že oproti vlaňajšku zarobili o desiatky tisíc korún menej.

 

 


Mizerné leto: Obchodníci na
Zobraziť galériu (6)
Krčmári - predali o polovicu menej
Dážď a studené počasie neprialo ani prevádzkovateľom letných terás či krčiem. Ako nám prezradil majiteľ štyroch podnikov v centre Bratislavy Ján Schmucker, v porovnaní s minulým rokom má o o polovicu nižšie tržby. "Po iné roky sme predali v priemere 300 sudov piva za mesiac, toto leto asi 150," dodáva. Za katastrofálnu považujú tohtoročnú sezónu aj na periférii Košíc. "Tržby nám klesli minimálne o 40 percent. Pije sa menej piva a ľudia už pomenej chodia aj na obedy," konštatuje majiteľ reštaurácie Gemer v Košiciach Ján Ujházy.

 

 

 

 


Mizerné leto: Obchodníci na
Zobraziť galériu (6)

Vodné športy - pokryli akurát náklady
"Za prenájom priestorov a plochy sme museli zaplatiť dopredu. Kšefty moc neišli, a tak sme ani nezarobili. Naše tržby pokryli akurát naše náklady," prezradil spolumajiteľ bratislavskej požičovne bicyklov Vlado Blahuta.

 

 

 


Mizerné leto: Obchodníci na
Zobraziť galériu (6)
Kúpaliská - najhoršie za posledných 15 rokov
"Tento rok zarobili bratislavské kúpaliská iba 2,9 milióna korún, minulý rok to bolo 6,6 milióna," informovala Zlatica Čemanová, ekonomická námestníčka zo Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) v Bratislave. Podľa nej sa zatiaľ ukazuje, že ide o najstratovejšiu sezónu za ostatných 15 rokov. Ešte tvrdšie však tohtoročnú sezónu hodnotia na východe Slovenska. "Toto bola naša najhoršia sezóna za posledných 25 rokov. A to sme si pred rokom mysleli, že horšia ako minuloročná už byť nemôže," konštatuje Ivan Stiglitz, správca kúpaliska v Rožňave.

 

 

 

Mizerné leto: Obchodníci na
Zobraziť galériu (6)
Špecifické Tatry

Letná sezóna v našich veľhorách bola ovplyvnená nielen počasím, ale aj požiarom. Návštevníci chodili väčšinou na jednodňové výlety a často rušili svoje rezervácie v hoteloch kvôli strachu z ohňa. "Počet ubytovaných v hoteli dokonca ovplyvnili i povodne vo Švajčiarsku a Nemecku, pretože máme klientelu z týchto krajín. Svoje rezervácie rušili zo strachu o svoj majetok doma," konštatuje Marián Zubo, poverený vedením Grand Hotela Praha. Hotelieri túto letnú sezónu hodnotia ako jednu zo slabších.
S podobnými problémami sa trápili aj majitelia viacerých penziónov a hotelov na strednom Slovensku. Turistov bolo pomenej a taktiež obdobie, ktoré u nich strávili, bolo kratšie. Podľa niektorých hotelierov to však nespôsobilo len zlé počasie, ale aj nárast penziónov a ubytovní na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu