Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zrušili osobitné podmienky pre megakasína

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákon o hazardných hrách už nebude obsahovať osobitnú kategóriu kasína, a to tzv. kasíno v rekreačnom komplexe. Tento druh kasína do zákona zakomponovalo ministerstvo financií ešte za vedenia Jána Počiatka.

Súčasné vedenie rezortu však v záujme zjednotenia podmienok prevádzkovania všetkých hazardných hier v kasíne navrhlo vypustiť zo zákona o hazardných hrách túto osobitnú kategóriu kasína, ako aj s tým súvisiace udeľovanie osobitného druhu individuálnej licencie. "Podmienky prevádzkovania hazardných hier v kasíne sa po schválení navrhovaných zmien budú riadiť len ustanoveniami zákona o hazardných hrách, všeobecne platnými pre prevádzkovanie hazardných hier v kasíne," uviedol rezort financií v novele zákona o hazardných hrách, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára budúceho roka a ktorú v stredu schválil parlament.

S vypustením ustanovení týkajúcich sa kasína v rekreačnom komplexe súvisia aj zmeny ďalších vybraných častí zákona, ktoré upravujú detailné podmienky prevádzkovania tohto druhu hazardných hier, a to napríklad licenčné postupy či odvodové povinnosti. Práve so zavedením nového typu kasína zaviedla predchádzajúca vláda do zákona aj platenie tzv. degresívnych odvodov. Ich podstatou je postupne klesajúca úroveň platieb pri narastajúcej výške hernej istiny.

Nové zmeny v zákone podľa rezortu financií reagujú na Programové vyhlásenie vlády SR, v ktorom sa vláda zaviazala vrátiť právny stav zákona o hazardných hrách pred rok 2009. "Zámerom predloženého návrhu zákona je preto úpravou vybraného druhu hazardných hier - hazardných hier v kasíne v rekreačnom komplexe reagovať na aktuálny vývoj v spoločnosti z pohľadu verejného záujmu o tento druh hazardných hier," uvádza ministerstvo financií.

Predchádzajúce vedenie ministerstva financií pripustilo, že zavedenie degresívnych odvodov súvisí s plánovanou výstavbou centra zábavy a oddychu Metropolis v Bratislave. Proti výstavbe megakasína na Slovensku sa medzičasom spustila aj petičná akcia. Petičný výbor už začiatkom septembra v Národnej rade SR odovzdal petíciu proti výstavbe megakasína, ktorú podpísalo 125 640 občanov. Investorská spoločnosť TriGranit však tvrdí, že petičný výbor petície šíri o projekte multifunkčného komplexu Metropolis zavádzajúce informácie.

Problematika zámeru megakasína Metropolis, napriek tomu, že podľa ministra financií nebola predmetom tohto návrhu, sa pritom dostala do centra diskusie v rámci stredajšej rozpravy k návrhu. "Diskusia vypadala, ako by sme rozhodovali o umiestnení kasína. Avšak my rušíme jedno ekonomicky perverzné opatrenie bývalej vlády, ktorým zaviedla degresívne zdanenie hazardu," konštatoval minister financií Ivan Mikloš.

V rozprave sa totiž proti sebe postavili predovšetkým koaliční poslanci KDH a SaS. Napriek tomu, že celá koalícia vyjadrila návrhu podporu, podľa poslancov SaS ich rozhodnutie zahlasovať za zákon vyplýva zo snahy zrušiť daňovú deformáciu. Samotnú investíciu do megakasína však obhajujú. "Bránime podnikaniu. Ten kto chce predávať alkohol, tomu nepovieme nič a kto chce kasíno, tomu povieme nie. Štát nemôže takýmto spôsobom zasahovať," konštatoval predseda SaS Richard Sulík s tým, že problematika megakasína si podľa neho vyžaduje širšiu diskusiu. Ako dodal, veľké kasíno môže byť lepšie kontrolovateľné. V tomto názore Sulíka podporil aj Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). "Automaty v krčmách sú omnoho nebezpečnejšie ako veľké sofistikovane riadené kasína, to je fakt. Tam sa rodí gamblerstvo, keď otec rodiny príde k automatu a prehrá celú výplatu," konštatoval.

Poslanec za KDH Július Brocka tak, ako aj jeho stranícki kolegovia, reagoval na myšlienky SaS odmietavo. Opakujú, že megakasíno by znamenalo rast kriminality, závislosti na hazarde a množstvo rozvrátených ľudských osudov. Dôkazom toho podľa Brocku je, že tento projekt už odmietli viaceré okolité štáty. "Ak je to odpad, tak to normálna spoločnosť odmieta. Sú veci, o ktoré jednoducho nemusíme stáť. Je rozdiel podnikanie a podnikanie," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu