Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Plyn pre domácnosti od januára zdražie o menej než 10%

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Domácnosti by sa údajne nemali obávať budúcoročných cien energií. Poplatky za elektrickú energiu, zemný plyn, či teplo by sa v budúcom roku nemali výrazne meniť, presne čísla zverejní úrad pre reguláciu sieťových odvetví v stredu.

"Môžem všetkých obyvateľov Slovenska ubezpečiť, že k výrazným cenovým výkyvom určite nedôjde. Nepredpokladáme výrazne zmeny koncových cien," uviedol šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

"Viem povedať len toľko, že návrh z našej strany je (...) v porovnaní s týmto rokom priaznivý. Ako veľmi, je teraz v rukách regulačného úradu," uviedol na mrgo budúcoročných cien elektriny hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský. "Neočakáva sa ani žiadny výrazný pohyb vo výške samotných taríf za dodávku," dodala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Anna Žatková.

Energetici už naznačili, že očakávajú zvýšenie cien za distribúciu elektrickej energie, ktorá tvorí zhruba 32-percentný podiel z celkovej konečnej ceny elektriny, ktorú platia odberatelia. Tá by sa mala zvýšiť o 5 až 7 %.

Ceny zemného plynu určí regulačný úrad sám. Cenový návrh SPP totiž úrad minulý týždeň zamietol. Plynári požadovali úrad schválenie nárastu ceny plynu pre domácnosti od nového roka o 13,4 %. Cena plynu pre domácnosti by sa však od nového roka predsa len mali zvyšovať. Holjenčík pre Hospodárske noviny uviedol, že nárast "nebude dvojciferný".

Budúcoročné ceny tepla pre väčšinu domácnosti by mali podľa teplárov v budúcom roku vzrásť v priemere o 6 až 8 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu