Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OECD: Slovensko sa zotavuje, problémom je nezamestnanosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika sa podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) rýchlo zotavuje zo svetovej hospodárskej krízy. Výzvou pre vládu je zníženie vysokej nezamestnanosti a verejného schodku, povedal dnes generálny tajomník organizácie Angel Gurría pri predstavení správy o ekonomickom prehľade Slovenska za tento rok.

OECD krajine odporučila aj reformu penzijného systému, zmenu zdaňovania nehnuteľností či zlepšenie efektivity verejného sektora.

Hrubý domáci produkt Slovenska sa minulý rok prepadol o 4,8 percenta, OECD očakáva, že sa tento rok zvýši o 4,1 percenta. V roku 2011 by mala ekonomika podľa organizácie vzrásť o 3,5 percenta a v ďalšom roku zrýchliť tempo na 4,4 percenta. "Čoskoro bude dosiahnutá úroveň pred krízou," poznamenal Gurría.

Generálny tajomník organizácie však upozornil, že pre krízu stúpol počet ľudí bez práce a zhoršila sa kondícia verejných financií. Zhruba 14-percentnú nezamestnanosť, ktorá patrí k najvyšším v rámci štátov OECD, by vraj mohli skresať opatrenia zamerané na rekvalifikáciu pracovníkov, zmena výpočtu minimálnej mzdy či podpora ľudí pri cestovaní za prácou.

Gurría ocenil zámer stredopravej vlády premiérky Ivety Radičovej v budúcom roku znížiť schodok verejných financií na 4,9 percenta z tohtoročných odhadovaných asi 7,8 percenta výkonu ekonomiky. "Je to veľmi dobrý signál celému svetu," vyhlásil.

OECD tiež Slovensku odporučila ďalšiu reformu dôchodkového systému, a to v prvom, priebežnom penzijnom pilieri, ako aj v druhom pilieri, kde si časť ľudí ukladá peniaze u súkromných správcov penzií. Zlepšiť by sa mal aj výber dane z pridanej hodnoty či využívanie fondov Európskej únie. Organizácia navrhla zmeny v zdravotníctve, do ktorého smeruje pätina z verejných zdrojov. Systém je vraj v porovnaní s ďalšími štátmi OECD menej efektívny, krátiť by sa preto mali výdavky na lieky a zvýšiť konkurencia na trhu zdravotného poistenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu