Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nezamestnanosť v septembri stúpla na 12,42 percenta

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Nezamestnanosť na Slovensku v septembri vzrástla na 12,42 percenta, čo bolo najviac od apríla tohto roka.

V ôsmom mesiaci bolo bez práce 12,19 percenta Slovákov. Informovalo o tom dnes Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej internetovej stránke. Nezamestnanosť pre hospodársku krízu v priebehu vlaňajška prudko rástla, od marca tohto roka väčšinou klesala.

V porovnaní so septembrom 2009 sa nezamestnanosť znížila o 0,03 percentuálneho bodu. Počet ľudí, ktorí mohli ihneď nastúpiť do práce, sa v deviatom mesiaci zvýšil na 333.841 osôb z augustových 327.467 uchádzačov o zamestnanie. Oproti septembru minulého roka sa táto skupina rozšírila o takmer 4000 osôb.

Nezamestnanosť v septembri vzrástla vo všetkých krajoch s výnimkou Bratislavského, kde zostala na augustovej úrovni. Najvyšší podiel nezamestnaných spomedzi okresov bol v Rimavskej Sobote, kde stúpol na 33,68 percenta. Naopak, najnižšiu mieru nezamestnanosti pod päť percent evidovali tradične bratislavské okresy.

Vyššiu nezamestnanosť na Slovensku vykázali údaje Štatistického úradu, ktorý používa výberové zisťovanie. V druhom štvrťroku klesla na 14,4 percenta oproti 15,1 percenta v prvom kvartáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu