Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trenkwalder: Nezamestnaných zanedbáva aj nová vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezamestnaným ľuďom sa vraj dostatočne nevenuje ani súčasná vláda. Hoci viaceré koaličné strany sľubovali zlepšenie podmienok na zamestnávanie žiadateľov o prácu, doposiaľ navrhli ministerstvá len čiastkové opatrenie umožňujúce využiť voľné pracovné sily pri boji proti povodniam.

Novinárom to povedali zástupcovia spoločnosti Trenkwalder. Ministerstvo práce na kritiku nereagovalo, podľa Andrey Devánovej z mediálneho odboru úradu sa vyjadria v najbližších dňoch.

V druhom štvrťroku bolo na Slovensku bez práce podľa skorších informácií Štatistického úradu 14,4 percenta ľudí, čiže takmer 390.000 obyvateľov. Nezamestnanosť sa dlhodobo považuje za jeden z najväčších problémov Slovenska, pretože vysoký počet ľudí bez práce nielen zvyšuje výdavky štátu na rôzne podporné dávky, ale napríklad aj znižuje príjmy zdravotníctva.

"V súčasnosti sa vláda obmedzila prakticky na jedno jediné riešenie, ktoré sa jej ponúklo, a to je situácia okolo povodní, ktoré na Slovensku vznikli," vyhlásil Luboš Sirota zo spoločnosti Trenkwalder. Kabinet v parlamente presadil, že obce či samosprávne kraje získajú štátny príspevok, ak zamestnajú ľudí, ktorí budú odstraňovať škody po záplavách, alebo sa zapoja do budovania protipovodňových opatrení. Vládna koalícia očakáva, že by tak v budúcom roku mohlo vzniknúť 5000 pracovných miest.

Výrazne viac ľudí by sa podľa Sirotu mohlo zamestnať, ak by kabinet podporil agentúrne zamestnávanie, teda formu práce, pri ktorej namiesto zmluvy s niektorým zo zamestnávateľov uzavrie nezamestnaný dohodu so sprostredkovateľskou agentúrou. Takýto pracovník síce nemá napríklad v prípade výpovede na rozdiel od bežného zamestnanca nárok na odstupné, ale pre časť ľudí sa stal tento spôsob práce zaujímavejší než tradičné zamestnávanie.

Kabinet by taktiež mal presunúť časť úloh úradov práce na súkromné firmy, tie by dokázali efektívnejšie hľadať pracovné pozície pre uchádzačov, poznamenal Sirota. Podporné štátne príspevky napríklad na sťahovanie za prácou by podľa neho nemali dostávať potenciálni zamestnanci, ale ich zamestnávatelia. Ak by sa uplatnili spomínané opatrenia, mohla by nezamestnanosť klesnúť k úrovni jedenástich percent, tvrdil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu