Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Záplavy skomplikovali prípravu cestárov na zimnú údržbu

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Rozsiahle tohtoročné záplavy spomalili v niektorých krajoch na Slovensku prípravu cestárov na zimnú údržbu. V Prešovskom kraji sa napríklad zatiaľ nepodarilo zabezpečiť dostatok posypových materiálov, na skládkach ho má kraj zatiaľ iba asi polovicu.

V iných krajoch zas údržbu komplikujú zastarané mechanizmy. "V súčasnosti je na skládkach pripravených vyše 50 percent zásob posypového materiálu, v predošlých rokoch pritom mali cestári už pred začiatkom zimy na skládkach 80 percent posypu," povedala hovorkyňa prešovskej krajskej samosprávy Veronika Fitzeková. Meškanie spôsobili povodne, v lete totiž cestári svoje kapacity sústredili najmä na odstraňovanie následkov ničivej vody a opravy ciest. Kraj patril medzi najviac postihnuté v krajine, poznamenala Fitzeková.

Napriek chýbajúcim zásobám by mali prešovskí cestári údržbu ciest zvládnuť, posypové hmoty budú na skládky dopĺňať priebežne počas celej zimy. Priemerné náklady na zimnú údržbu ciest v kraji každoročne dosahujú približne päť miliónov eur.

Zatiaľ len asi polovicu štrku na posyp majú na skládkach aj v Banskobystrickom kraji. "Boli tu povodne a financie museli ísť na odstraňovanie ich následkov, do konca novembra by sme však zásoby mali doplniť," povedal Marian Cimerman z Banskobystrickej regionálnej správy ciest. V najbližších týždňoch by mala správa zabezpečiť aj dostatok chemických materiálov na posyp. V kraji bude na ošetrovanie ciest v zime nasadených 120 sypačov.

Bez problémov sa na zimnú údržbu pripravili cestári v Nitrianskom kraji. "Škody po povodniach boli v našom kraji výrazne nižšie, ako v niektorých najpostihnutejších krajoch, prípravu na zimu to neovplyvnilo," povedal hovorca krajskej samosprávy Stanislav Katrinec.

Povodne podľa hovorkyne krajskej samosprávy Zuzany Muchovej neovplyvnili prípravu cestárov ani v Žilinskom kraji. Kraj navyše verejnosti ponúka ojedinelú službu. Pohyb mechanizmov po cestách sa totiž dá kontrolovať pomocou geografického informačného systému na internetovej stránke kraja.

V Košickom kraji môže údržbu ciest skomplikovať stará technika, vozidlá majú totiž priemerne vyše 20 rokov. "Krízový rozpočet regionálnej samosprávy zatiaľ neumožňuje nákup nových vozidiel a špeciálnej techniky," povedala hovorkyňa košickej krajskej samosprávy Zuzana Bobriková. Kraj na zimnú údržbu využíva asi 160 rôznych mechanizmov, ktoré zabezpečujú vyše 2200 kilometrov ciest. Vodiči budú mať navyše k dispozícii aj motorové píly, aby mohli pri kalamitných situáciách z ciest odstrániť popadané stromy, poznamenala Bobriková.

Krajské samosprávy zabezpečujú zimnú údržbu ciest najmä druhej a tretej triedy. Službu môžu v prípade dohody poskytovať aj pre iné kategórie ciest. O cesty v obciach a mestách sa starajú miestne samosprávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu