Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Molex v Kechneci končí, prepustil už 700 ľudí

Molex
Molex (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Spoločnosť Molex zo závodu v priemyselnom parku v Kechneci už prepustila 700 z pôvodne avizovaných 793 zamestnancov. Firma v týchto dňoch oznámila, že do konca mesiaca definitívne svoj slovenský závod zatvorí.

Dnes o tom informoval hovorca košického úradu práce Igor Jakeš. V pôvodnej hale od minulého roku postupne spustila výrobu senzorov spoločnosť IEE Sensing Slovakia, firma zamestnala 300 ľudí.

"Molex hromadné prepúšťanie oznámil vo februári 2009, doteraz prišlo do evidencie úradu okolo 200 bývalých zamestnancov," uviedol Jakeš. Zvyšných zamestnancov môže firma prepustiť do septembra. Koľko ľudí však ešte Molex na východnom Slovensku zamestnáva, Jakeš nevedel spresniť.

V kechneckom závode podľa informácií pracujú už len zamestnanci finančného oddelenia. V okrese Košice okolie v júni miera nezamestnanosti dosiahla 20,26 percenta, čo je výrazne viac ako celoslovenský priemer. Americká spoločnosť Molex bola prvým investorom v úspešnom priemyselnom parku v Kechneci. Firma, ktorá vyrábala káblové zväzky a konektory najmä pre automobilový priemysel, postupne v závode zamestnala približne 900 ľudí. Vedenie spoločnosti však vlani rozhodlo, že výrobu pre nižšie náklady presunie do väčšieho závodu v Číne.

Hala po Molexe nezostala prázdna, výrobu tam postupne začala rozbiehať spoločnosť IEE Sensing Slovakia, ktorej materská spoločnosť IEE sídli v Luxembursku. Firma vyrába najmä bezpečnostné senzory pre automobilový priemysel. Koncern v závodoch v Luxembursku, Nemecku, USA, Číne a Južnej Kórey a na Slovensku zamestnáva 1400 ľudí.



Problémy so zamestnaním? Klikni na www.kariera.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu