Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Figeľ: O PPP projektoch na dostavbu D1 sa rozhodne v lete

Minister dopravy Ján Figeľ
Minister dopravy Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O dvojici projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP), ktorými chcela predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) urýchliť výstavbu diaľnice D1, sa rozhodne v letných mesiacoch.

Nový minister Ján Figeľ (KDH) chce už podpísané zmluvy analyzovať a so súkromnými spoločnosti a bankami sa prípadne dohodnúť na zmene podmienok. Strany vládnej koalície minulému kabinetu vytýkali predraženú stavbu diaľnic.

"My máme záujem o pokračovanie výstavby diaľnic, ten záujem je však spojený aj s témou väčšej efektívnosti a hľadania zdrojov tak, aby boli menej nákladné," povedal dnes novinárom po rokovaní vlády Figeľ.

Štyri stredopravé strany, ktoré po júnových voľbách vytvorili novú vládu, v základoch svojho programu uviedli, že PPP projekty prehodnotia. Na budovanie infraštruktúry chcú využiť peniaze EÚ určené na podporu súkromných firiem; výstavba diaľnic by vraj mohla byť financovaná aj z úspor ľudí v druhom dôchodkovom pilieri. Definitívne znenie programu kabinetu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) by malo byť známe v najbližších týždňoch, parlament o ňom bude rokovať začiatkom augusta.

Ministerstvo dopravy chce preskúmať projekt výstavby časti D1 na severe krajiny aj technicky náročných úsekov diaľnice pri Žiline. Predchádzajúce vedenie úradu sa pritom už dohodlo s konzorciom firiem na vybudovaní a prevádzke 75 kilometrov cesty. Čaká sa len na finančné uzatvorenie projektu. Podpísaná je už aj zmluva o vybudovaní 29 kilometrov cesty a tunelov pri Žiline.

Prostredníctvom PPP projektu sa už stavia časť rýchlostnej cesty R1 medzi Trnavou a Banskou Bystricou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu